Menu

Ce trebuie să ştii despre vinurile din Spania. Ce vin asociem la fasolea cu cârnaţi

Spania este ţara cu spirit latin, locul unde mâncarea este un mod de viaţă, iar savoarea vinului îţi completează fiecare masă. Spania, este cea mai mare ţară cultivatoare de viţă-de-vie din lume, cu o suprafaţă de 1,021 milioane hectare, iar producţia anuală de vin o clasează pe locul al III-lea în topul ţărilor producătoare de vin, după Italia şi Franţa.

Suprafaţa viticolă a Spaniei cuprinde şase mari zone. În nord, se află regiunile viticole Rioja, Navarra, Aragon; în centru, Castillia-La Mancha; în est, Catalonia, Valencia şi Murcia; în nord-est, Galicia; în sud, Andaluzia, la toate acestea adăugându-se Insulele Baleare.

 

 

Vinul clasic spaniol ce se găseşte şi pe piaţa din România este în mod obişnuit cel roşu şi provine cel mai adesea din regiunea Rioja.

Rioja, îşi trage numele de la cel al unui râu mic care străbate această zonă, Rio Oja. Este o regiune celebră pentru calitatea înaltă a vinurilor roşii, produse aici din soiurile Tempranillo şi Garnacha. De altfel, obţinerea unor vinuri de o calitate atât de bună în Rioja se datorează şi puternicei influenţe franceze, manifestată îndeosebi prin aplicarea metodei de maturare a vinurilor roşii în baricuri, originară din Bordeaux.

 

Cel mai puternic impuls dat industriei vinicole spaniole a fost în sec. al XIX-lea, când producătorii de vin din Bordeaux au fost ruinaţi prin distrugerea culturilor viticole. Ei s-au stabilit în Rioja, unde în prezent multe dintre companiile înfiinţate atunci încă se număra printre producătorii de elită.

Una dintre diferenţele fundamentale dintre vinurile spaniole şi cele franţuzeşti este sistemul de învechire. Reservas stau minimum un an într-un butoi de stejar, apoi doi ani în sticlă, iar Gran Reservas au nevoie de doi ani în butoi de stejar, apoi de cel putin trei ani în sticlă.

 

 

Alte vinuri de înaltă calitate sunt cele din regiunea Alicante. Strugurii şi vinificarea este parte din istoria regiuni Alicante încă din anii 600, fiind găsite şi acum rămăşite din cultura Iberică, în zona Benimaquia (cetatea fortificată). Vorbim despre vinuri cu tradiţie de generaţii, Alicante se bucură de cele doua zone viticole cu caracteristici diferite.

Aceste vinuri au ca recomandări gastronomice: preparate săţioase precum fasolea cu cârnaţi sau carne, mistreţ, şi costiţe afumate.

 

Vinurile spaniole de mare celebritate rămân, însă, Jerez şi Malaga, ambele obţinute în regiunea viticolă a Andaluziei, care se bucură de un climat deosebit de favorabil, cu ploi rare şi temperaturi moderate pe perioada verii. Andaluzia este cea mai însorită regiune viticolă spaniolă din zona litorală atlantică.

 

Spania este o ţară cu tradiţie şi în ceea ce priveşte cultura strugurilor de masă, cei mai valoroşi fiind obţinuţi în Andaluzia, Valencia şi Murcia. Soiurile de struguri pentru masă sunt, însă, cultivate la scară mai redusă faţă de cele de struguri pentru vin.

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram