Menu

Ceaiul de măceșe indicat în perioada rece | Marmelada de măceşe, un desert terapeutic

Măceșul sau trandafirul sălbatic, cum i se mai spune, iubește regiunile de câmpie și de deal, are nevoie de foarte mult soare și se umple în prima parte a lunii aprilie de flori roz, iar pe la finele lui septembrie de fructe mici și roșii. Măceşul (Rosa Canina) este unul dintre cei mai cunoscuţi arbuşti medicinali de pe la noi, creşte înalt, de 1-3 m, acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate în care cresc fie solitare, fie grupate câte douã sau trei. Este originar din Europa, dar s-a răspândit și în Nordul Africii și în Vestul Asiei. Măceşele se culeg din iunie până în septembrie, apoi se usucă şi se macină.

 

 

Ceaiul de măceşe este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Astfel, protejează organismul de răceală şi gripă. În argumentarea acestui lucru vine Anca Daniela Raiciu, doctor în farmacie şi lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu, care susține că este o reală plăcere să vorbească despre aceste fructe splendide și cum ne pot fi leacuri pentru sănătate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ceaiul de măceșe trebuie să-l bem imediat când începe frigul 


 

”În primul rând, ceaiul de măceșe trebuie să-l bem de când începe frigul și până când se termină. Uneori, la noi, această perioadă durează și până la șase luni! În aceste condiții iată de ce devine importantă imunizarea de zi cu zi sau mica imunizare cum îi spun eu. Măceșele sunt extrem de bogate în vitamina C, fiind folosite dintotdeauna pentru întărirea imunităţii şi împotriva răcelilor, a gripei şi a bolilor anotimpului rece. Conţin vitaminele A, B1, B2, B3 şi K, de folos în buna circulaţie a sângelui, îmbunătățesc activitatea inimii şi a ficatului, sunt diuretice și ajută la eliminarea pietrelor la rinichi. Pentru a avea toate aceste proprietăți el trebuie recoltat, uscat și prelucrat în condiții speciale”, spune dr. Anca Daniela Raiciu, recomandându-ne ceaiul de măceșe de la Hofigal, din frunze, flori, fructe ce păstrează intacte vitaminele și mineralele de care vorbeam mai sus.

 

Mod de preparare a ceaiului de măceşe

Infuzia se obţine turnând o cană de apă clocotită peste o lingură de fructe. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 15 minute, după care se bea cald, pe parcursul a 10 – 15 minute.

 

 

Alte recomandări

Ceaiul de măceşe este recomandat și pentru tratarea şi prevenirea artritei, aterosclerozei, dar şi a bolilor de rinichi. În acest caz se beau două căni de ceai de măceşe pe zi. Are efect diuretic şi grăbeşte eliminarea nisipului dar şi a pietrelor de la rinichi.

 

De unde putem cumpăra sau comanda

Atât ceaiul de măceșe, cât și alte produse naturiste pot fi comandate online sau cumpărate de la farmaciile HOFIGAL din toată țara, din farmaciile partenere, dar şi din Farmacia Cleofarm.

 

 


Marmelada de măceşe, un desert terapeutic


 

Orice am pregăti din măceşe, mă refer la ceaiuri, siropuri etc,  poate fi de mare ajutor sănătăţii organismului nostru, ne mai recomandă Anca Daniela Raiciu, doctor în farmacie şi lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu, care ne și oferă o reţetă simplă de marmeladă de măceşe, uşor de pregătit şi numai bună de întins pe o felie de pâine integrală, la micul dejun.

Igrediente pentru marmelada de măceșe:

  • 500 grame măceşe
  • 250 grame zahăr brun
  • un măr
  • două felii de ghimbir
  • jumătate linguriţă de bicarbonat

Mod de preparare

Măceşele se pun la muiat în apă cu bicarbonat, se lasă jumătate de oră apoi se clătesc bine, după care se despică fructele cu vârful unui cuţit şi se curăţă de seminţe şi de puful din interior în caz contrar putând irita intestinul.

Se pun la fiert într-o tigaie, cu apă cât să le cuprindă, să fierb până devin moi, timp de o jumătate de oră.

Se scurg măceşele şi se blenduiesc sau se pisează până se va obţine o pastă moale. Între timp se curăţă mărul, se taie bucăţele şi se pune la fiert împreună cu pasta de măceşe şi cu zahărul, se adaugă cele două feliuţe de ghimbir și se fierbe la foc domol până când se îngroaşă. Proba se face pe o farfurie astfel:  se pune o lingură de marmeladă în mijloc şi se trece cu lingura prin mijloc. Dacă cele două părţi nu se unesc imediat înseamnă că marmelada e gata.

Se pune în borcane sterilizate în prealabil. Se răstoarnă borcanele pentru a crea vid în interior, se acoperă cu un prosop şi se lasă până a doua zi când se pot pune în cămară.

 

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram