Ceapa decorativă, o floare care ne înfrumusețează grădinile

Prima dată am văzut această floare în Cișmigiu. Fără să știu despre ce este vorba am zis …vai ce seamănă cu ceapa. Păi da, chiar este o ceapă, dar una decorativă. Ce-au în comun cele două? Mirosul. Au același miros. Ceapa este cel mai cunoscut reprezentant al genului Allium, alături de usturoi și praz. Chiar dacă până acum priveai ceapa ca pe o legumă indispensabilă în grădină, de acum încolo o poți considera și o plantă decorativă. În lume există o mulțime de specii de ceapă decorativă, cu ajutorul cărora poți orna bordurile, aleile din grădină și alte zone pe care vrei să le scoți în evidență.

ceapa 1

 

ceapa 2
Spre deosebire de florile cepei obișnuite, care sunt albe, cele ale cepei decorative pot varia, în funcție de soiul ales de tine. Cele mai multe flori ale cepelor decorative sunt în nuanțe de mov, lila, lavanda și mov închis, dar sunt și unele flori disponibile în nuanțe de albastru și bej.

ceapa 3

 

ceapa 4

 

ceapa 5

 

ceapa 6

Allium Hollandicum este o specie de ceapă decorativă care se remarcă prin coloritul senzațional. Florile mici, în formă de steluțe, sunt dispuse unele lângă celelalte și formează o un glob în nuanțe mov. Această ceapă decorativă înflorește din luna mai, până la sfârșitul verii. Are nevoie de soare din plin și un sol bine drenat pentru a se dezvolta optim.

ceapa 8

 

ceapa 9

 

ceapa 10

 

9747d873adccb843c6798ea428c6fe9a

Ceapa decorativă este una dintre plantele cel mai puțin pretențioase. Pentru a crește, are nevoie doar de un sol bine drenat și mult soare. Ceapa decorativă este rezistentă la caniculă și face față cu brio unui atac al căprioarelor, iepurilor sau al altor rozătoare. Deși are scop estetic, ceapa decorativă păstrează aroma și mirosul cepei tradiționale atunci când este ruptă. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este faptul că ceapa decorativă se plantează în sol în special toamna, odată cu alți bulbi, cum sunt cei de narcisa, lalea sau iris.

Dacă vrei să plantezi bulbii de ceapă decorativă primăvara, este bine să faci acest lucru în luna martie, când vremea nu este nici geroasă, dar nici prea călduroasă. După plantare, bulbii se udă mai mult, pentru că germinarea să se instaleze cât mai repede.

2 thoughts on “Ceapa decorativă, o floare care ne înfrumusețează grădinile

Comments are closed.