Ceramică brodată de Corund

Ați văzut vreodată ceramică brodată?

Cunoscută în toată România și dincolo de granițe, ceramica făcută în Corund (judeţul Harghita) se realizează și acum manual, respectând vechiul meșteşug al bunicilor.

 

DSCF4751

 

 

Jozsa Laszlo este unul din cei aproape 100 de olari din comuna harghiteană Corund, important centru de olărit din România, unde se realizează ceramică tradițională. Face asta de aproape 40 de ani, alături de soția sa și, de curând, le-a cooptat în afacerea de familie și pe cele două fete gemene, Ildiko și Eniko.

 

dscf4708

 

Procesul prin care bucata de lut din mâinile meșterului nostru se transformă în superbele vase smălțuite, cu motive florale sau zoomorfe, durează câteva zile. Mai întâi, obiectele care ies de sub roata olarului sunt lăsate la uscat, apoi sunt scufundate în caolin, pentru a căpăta culoarea albă, se usucă din nou și numai după aceea ajung în mâinile doamnelor din familie, cele care realizează conturul și desenele. Ulterior, obiectele sunt arse de două ori în cuptor, ”pentru a fi lucioase și frumoase” și numai după aceea iau drumul miilor de case din România și din străinătate.

 

DSCF4747

 

DSCF4749

 

DSCF4740

 

DSCF4735

 

Vasele aparținând ceramicii de Corund sunt cunoscute pentru desenele florale și zoomorfe, adaptate stilului local, cum ar fi laleaua, cocoșul de munte sau floarea de colț. Cele mai cunoscute produse sunt cele cu decor albastru, cu decor verde, dar și ceramica albă, maro sau colorată. Turiștii pot cumpăra atât vase de decor, cât și căni, castroane, străchini, solnițe, oale pentru sarmale, ghivece sau vase pentru mirodenii. Viața și renumele comunei Corund sunt legate de artiștii olari, de cei care sculptează lemnul sau prelucrează iasca.

 

dscf4706
Meșterul nostru spune că farfuriile sunt mai scumpe pentru că lucrează mult la ele. Nu a învățat niciunde să facă asta, ”tot ceea ce am realizat a venit din imaginație, din încercări, din talent”.

 

Din primele datări, din 1332, deja corundenii prelucrau lutul. Pentru că terenul din jurul comunei este foarte lucios, nu prea au lucrat în agricultură pentru că nu dădea roade și așa au făcut o schimbare de mentalitate și de trai și au început să prelucreze lutul și să își câștige existența. În Corund sunt peste 760 de mici meseriași, din care olari sunt aproximativ 100, iar restul sunt comercianți, prelucrători de iască, de lemn, adică cam 13 la sută dintre locuitorii satului de reședință, Corund, se ocupă cu olăritul.

 

DSCF4782
Reprezetantul Art&Craft, Alexandra Ungureanu le-a făcut recent o vizită câtorva meșteri populari din Corund.

 

Comuna Corund este una dintre cele mai frumoase și înstărite din Harghita, iar simțul artistic al oamenilor poate fi ușor observat dacă te uiți la casele sau gardurile frumos decorate. Olarii din Corund se gândesc să înființeze și o școală profesională, pentru a-i învăța pe tineri arta olăritului, astfel încât meseria lor să nu moară niciodată.

 

dscf4776

 

dscf4795

 

dscf4829

 

dscf4830

 

dscf4831

 

Mai jos puteți viziona filmul realizat la unul dintre cei mai pricepuți meșteri populari din Corund. Farfuriile lui parca sunt adevărate mileuri croșetate.

 

O parte din produsele meșterilor populari din Corund se găsesc acum și în magazinele Art&Craft din aeroporturile din Otopeni, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Cluj, dar și în magazinul online www.artandcraft.ro, acum într-o nouă prezentare. Așadar, pe site puteți găsi o gamă variată de obiecte din ceramica de Corund, realizate cu pasiune și măiestrie de meșterii din Corund. Astfel, puteți deține un produs 100% original, realizat cu pasiune și dragoste.

 

32 thoughts on “Ceramică brodată de Corund

 1. part-time work for pharmacists during pandemic
  Health and beauty affiliate marketing: The secret to
  becoming an online millionaire earn extra money as
  a licensed therapist
  Health food affiliate programs

 2. Telefonul domnului olar Józsa László este 0755240838. Da, mentionez si eu, ca pozele sunt din Sighisoara, nu COrund. Cu respect, Pal Zoltan, ghid si turoperator Corund.

 3. Buna,

  Am gasit site-ul tau in timp ce cautam informatii despre ceramica din Corund.
  Imi poti da un nume si numar de contact al dumnealui?
  As dori sa vizitez atelierul.

  P.S. Poza cu Turnul cu Ceas si stradutele acelea sunt din Sighisoara, nu Corund.

  Multumesc anticipat
  Diana Borcea

Comments are closed.