Ceramica de Baia Mare la rang de artă în întreaga lume

„Tradiţia adevărată e singura merinde sufletească”, spunea Liviu Rebreanu.

Meşterii populari din Maramureş dau viata lemnul sau lutul, fără a se îndepărta de stilul tradiţional. Obiectele lor de artă au ajuns de-a lungul timpului la Regina Elisabeta a II-a, prinţul Akishino al Japoniei, Regina Rania a Iordaniei şi multe alte personalităţi politice şi artistice.

Art&Craft România continuă şi în acest an „Campania susţine meşterii populari din Romania”, iar luna aceasta eu am ales să vă povestesc despre meşterii ceramişti Zaharia Bledea şi Cornel Sitar din Baia Mare, Maramureş.

Originalitatea este punctul cheie atunci când vine vorba de ceramica familiei Bledea. Ceramica patinată reprezintă metoda revoluţionară pe care familia Bledea a implementat-o  şi prin care a reuşit să obţină singurul brevet de inventator de ceramică românească. Toate produsele sunt lucrate manual şi sunt creaţii autentice, ele diferenţiindu-se de alte stiluri de olărit.

Maestrul Zaharia Bledea este cel care a făcut faimos acest nume atunci când s-a hotărât să recondiţioneze atelierul socrilor săi, soţia lui fiind fiică de olar.

 

Prin ce se caracterizează ceramică de Baia Mare?

 

Pe lângă faptul că aceste produse au o frumuseţe aparte, ele sunt şi foarte practice. Pot fi folosite în cuptorul cu microunde, maşina de spălat vase şi la gătit, de aceea aceste vase sunt populare în rândul hotelurilor şi restaurantelor care vor să ofere un plus de autenticitate şi tradiţie serviciilor pe care le pun la dispoziţia clienţilor. Totodată, produsele meşteşugite de familia Bledea sunt expuse în nenumărate muzee din ţară şi în casele unor mari personalităţi ale lumii, chiar şi în palatul Reginei Elisabeta a II-a.

Pe lângă ceramica patinată, familia Bledea produce şi ceramica tradiţională, decorată cu motive inspirate din natură, tradiţia locală şi din ţară, care este la fel de renumită. Maetrul deţine 280 de premii naţionale şi internaţionale, tocmai datorită frumuseţii şi calităţii produselor meşteşugite de dumnealui.

Zaharia Bledea are şi o fiică. A învăţat tehnica olăritului încă de la vârsta de 12 ani, lucrând împreună cu fratele şi părinţii. Pentru că îi place ceea ce face, în timp a reuşit să se perfecţioneze, realizând multe obiecte din ceramică. Deşi a absolvit facultatea de economie, Adriana nu lucrează în domeniu, preferând să „stea de multe ori cu mâinile în lut”

 

Am si eu doi copii, care chiar dacă nu vor face această meserie pentru a trăi, sper ca măcar să o facă din plăcere. Părinţii mei au fost alături de mine şi fratele meu tot timpul, ne-au îndrumat, ne-au creat condiţiile în zilele noastre când este o viaţă foarte dură. De multe ori am avut tendinţa de a pleca din ţară pentru un trai mai bun şi o condiţie de viaţă, însă am rămas acasă pentru ei şi pentru noi şi nu îmi pare rău de acest lucru, mai ales că cei doi copii ai mei au avut ocazia să crească alături de noi, alături de bunici şi să înveţe această meserie care pentru mine este venită din suflet şi chiar o fac cu plăcere.

Satisfacţia cea mai mare este că văd acel obiectul ieşind din mâinile mele, ştiu că nu se termină doar când se lucrează pe roata, el mai vine turnat, angobat, se adaugă torţile, apoi se modelează, se arde în cuptor de două ori.

 

 

 

 

 

Produsele din ceramică de Baia Mare se găsesc în magazinele Art&Craft din aeroporturi şi pe www.artandcraft.ro.

Ceramica Sitar, recunoscută pretutindeni în ţară şi în lume

Cornel Sitar, meşterul ceramist din Baia Mare provine dintr-o familie faimoasă din Maramureş, care, datorită valorii ceramicii pe care o produce, a ocupat o poziţie importantă în ţara noastră. Promotorii au fost părinţii lui Cornel Sitar, Florica şi Petru, doi olari înzestraţi cu sensibilitate şi talent, care au transformat meşteşugul în artă şi l-au transmis mai departe celor 5 copii ai lor.

 

Având la bază tainele unui meşteşug transmis din generaţie în generaţie, într-o zonă care abundă de tradiţie, am numit Maramureşul, băimăreanul face realmente artă adevărată. La consolidarea faimei brandului contribuie toţi ceramiştii din casă – Cornel, fratele mai mic Liviu şi soţiile lor, Angela şi Mărioara.

 

 

Vasele Sitar (căni, străchini, platouri, farfurii) se găsesc în colecţii muzeale şi particulare, în galerii de artă populară din România şi Europa. Nu vorbim aici despre tehnica modelării; amintim doar că în atelierul său a fost readusă la viaţă ceramica transilvană în albastru de cobalt-Saschiz.

Unele din lucrările sale au ajuns în colecţiile personale ale prinţului Akishino al Japoniei şi la Regina Rania a Iordaniei. Prinţul Sturdza, Laura Bush sau primarul oraşului Lyon sunt doar câteva persoane care au mai primit în dar obiecte de ceramică făcute de Cornel Sitar la Baia Mare.

„Ceramica tradiţională înseamnă să mergi în grădină, să iei lutul de acolo, să-l frămânţi, să-l prepari, să-l pui pe roată, să-l modelezi în forme, să-i dai o culoare anume, să-i aplici un anumit ornament etc. Lucrurile acestea le fac din ce în ce mai puţini meşteri, fiindcă mulţi îmbrăţişează facilul şi parcă aşa ceva n-ar mai semăna cu olarul de demult.“
Cornel Sitar

6 thoughts on “Ceramica de Baia Mare la rang de artă în întreaga lume

  1. This excellent website certainly has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.

  2. Foarte frumos si util… M ar interesa si pe mine 2 ulcioare pentru apa. Felicitari

Comments are closed.