Menu

Ceramica de la Marginea – Suceava, o moștenire de pe vremea dacilor

Ceramica de Marginea este o marcă cunoscută în întreaga lume. Începutul olăritului în Marginea este stabilit de către istorici în jurul anului 1500. Ceramica de Marginea este o marcă de ceramică tipică pentru comuna Marginea din județul Suceava. Prin natura amplasării geografice comuna Marginea este înconjurată de păduri, dispune de un sol argilos și este străbătută de apa râului Sucevița, acestea fiind condiții fundamentale pentru acest meșteșug în care lutul, apa și focul formează un triunghi magic.

p7190018

foto: https://totusipovestile.wordpress.com

Fiecare produs de la Marginea înseamnă un pic din istoria străbunilor noștri. Pentru asta, te invit să le descoperi și să le apreciezi la adevărata lor valoare.

12573105_1254265884590028_6943430697931048986_n

”Susținem meșterii populari din România” este campania lansată de Art&Craft. Mi-a plăcut din prima, ideea de a fi partener media al acestei campanii pe întreg anul 2016. Primul episod din această campanie face referire la ceramica de la Marginea.

Odată cu lansarea acestei campanii, Art&Craft a lansat și un canal pe Youtube unde pot fi vizionate filmele de promovarea a meșterilor tradiționali din România și unde, evident merită să vă abonați.

Astăzi, puteți viziona povestea lui Dumitru Pașcaniuc.  Meșterul din Marginea a fost vizitat de echipa Art&Craft, și nu a ezitat să destăinuie câteva din secretele sale.

Procesul de realizare a unui vas de lut este unul destul de anevoios. Dumitru Pașcaniuc a explicat și arătat întreg procesul de realizare a unui vas din ceramica de Marginea. Cum se frământă lutul, cum se modelează pe roata olarului, cum se pune la uscat, apoi este ars în cuptoarele speciale, la o temperatura ce ajunge până la 800 de grade. Dumitru Pașcaniuc lucrează mai multe tipuri de vase, cum ar fi: ulcioare, tăvi de cozonac, oale, căni, castroane.

O parte din produsele meșterilor tradiționali din Bucovina le puteți găsiți acum la magazinul online Art&Craft dar și în magazinele din aeroporturile din țară. Minunățiile făcute de mâinile meșterilor tradiționali pot fi cadouri excelente pe care le puteți face celor dragi sau le puteți oferi, ca simbol al tradițiilor românești, cunoscuților sau partenerilor de afaceri din străinătate.

12644637_1254265801256703_2961276406384785398_n

Să revenim la meșterii tradiționali.

În prezent, olarii din Marginea sunt tot mai puțini, doar cei mai bătrâni încă știu să învârtă roata și să ardă în cuptor vasele de lut, la fel ca strămoșii lor. Prin ceramica neagră, satul bucovinean a ajuns cunoscut în toată lumea și nu există turist care ajunge în zonă să nu includă în itinerariul său și Marginea.

1397130_1254265704590046_2422443092926600687_o (1)

 

12628423_1254265807923369_4115930577298081389_o

 

12540558_1254265727923377_4401118741752792407_n

 

12615288_1254265711256712_6590829537661981660_o

 

12645013_1254265811256702_1314611044361755790_n

 

Zilnic se lucrează sute de forme de ceramică, multe dintre acestea ajungând pe piața externă. Ceramica de Marginea este cunoscută în întreaga lume datorită tehnicii preistorice de ardere înăbușită și ornamentare cu ajutorul unei pietre de râu.

Se spune că o ceramică asemănătoare s-ar mai produce undeva în Mexic.

În perioada comunismului posesia unei roți de olar era considerată infracțiune, iar mulți olari au fost nevoiți să renunțe la acest meșteșug sau să-l practice pe ascuns. Mult mai târziu comuniștii au încercat exploatarea acestui meșteșug într-o formă cooperatistă, încercând chiar mecanizarea acestui meșteșug exclusiv manual prin introducerea roții de olar acționată electric și a malaxoarelor mecanice.

În luna martie, revin cu alte două episoade din campania Art&Craft – ”Susținem meșterii populari din România”. Până atunci vă rog să intrați pe canalul Youtube să vedeți minunățiile meșterilor tradiționali din țara noastră.

One comment

  1. stefana spune:

    Da, da minunatele (si cele mai simple )vase de ceramica,sunt cele de Marginea.
    M-am innobilat cu oala mare pentru fiert sarmale ,din cele negre cu capac . E indicat pentru asa ceva sa cereti parerea mesterului ,deoarece aceste vase pot crapa ,cand stau la fiert cate 3-4 ore, chiar in cuptor. Mai intai vasul sta in apa cateva ore, se lasa la scurs 15 min. apoi se pune compozitia dorita si se baga la cuptor. Se scutura de 1-2 ori la interval de 1 ora. ATENTIE la ATENTIE !!! daca lichidul a secat prea tare se adauga doar apa fierbinte la complectare ,nu RECE ,care poate sparge vasul supraincalzit. Gustul sarmalelor ???? Nu se poate povesti, trebuie incercat !
    Capacul vasului achizitionat de mine, a crapat dupa cateva intrebuintari si la un targ popular ,l-am descusut pe un mester cum rezolv problema, deoarece nu ma induram sa-l arunc.
    Mi-a explicat cum sa-i impletesc o plasa metalica, obicei pe care il practica chiar si mesterii olari , pentru vasele de fiert.

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram