Cerceii doamnei, inima din grădinile noastre

Dicentra, cunoscută și ca Lamprocapnos spectabilis este o plantă perenă de grădină care are niște flori extrem de curioase. Aspectul acestora i-a atras plantei numele de Cerceii doamnei, Pantalonii cavalerului sau inimă-însângerată datorită formei florilor. Ultima dintre denumiri vine dintr-o veche legendă chinezească, în care se povesteşte că floarea roşie a Dicentrei spectabilis simbolizează o inimă de pe care se prelinge o picătură de sânge. Dincolo de aparența fragilitate, dicentra este o plantă extrem de rezistentă la frig, deloc pretențioasă și care ne încântă cu florile sale din primăvară și până vara târziu.

1

În mediul natural, Dicentra spectabilis creşte spontan, preferând colţurile umbrite şi pădurile. Planta poate atinge înălţimea de aproximativ 90 cm. Primăvara este momentul prielnic pentru dezvoltarea ei, pe ramuri crescând frunze cu aspect franjurat, asemănător celor de ferigă. Culorile florilor sunt mai intense pe la mijlocul perioadei de înflorire, când „inimile” ajung la maturitate. Cerceii doamnei, deşi sunt flori ce se dezvoltă foarte bine la umbră, suportă şi expunerea directă la soare, dar numai în primele ore ale dimineţii. În cazul în care aţi uitat să o udaţi şi a stat în lumină puternică fără apă mutaţi-o la umbră şi lăsaţi-o cel puţin o săptămână să îşi revină.

2
Floarea-liră, pe care o puteţi întâlni în parcuri şi în grădini, în alcătuirea platbandelor şi a rondurilor, nu este pretenţioasă când vine vorba despre fertilizare şi despre sol. Are nevoie doar de un ghiveci mare (pentru că se dezvoltă rapid) şi de pământ de grădină îmbunătăţit cu materie organică. Secretul longevităţii unei Dicentra spectabilis este drenajul.

3

 

4

3 thoughts on “Cerceii doamnei, inima din grădinile noastre

  1. buna ziua,dna Roxana v-am descoperit intamplator si tin sa va multumesc pentru ca sunteti aici.este minunat ceea ce faceti aici,multumesc!promit sa va mai vizitez.cu stima

Comments are closed.