Menu

Cicoarea, leacul la îndemână pentru orice problemă. Beneficiile cafelei din cicoare

Încă de pe la 12 eu beam cafea. Și tare mult îmi plăcea când bunicul îmi făcea cafea. Mai apoi am aflat că era vorba de cicoare. Bunicul meu consuma zilnic cafeaua de cicoare pe care o lua dimineaţa cu el la câmp. Zilele trecute am auzit din nou de ea. Tatăl meu a redescoperit-o și bea zilnic. 

În această perioadă, cicoarea este înflorită, puteți vedea câmpuri întregi de culoare albastru. 

Cicoarea este folosită în principal ca înlocuitor de cafea fără cofeină. Cicoarea este o plantă erbacee răspândită prin lanurile de cereale sau creşte spontan la marginea drumurilor şi este folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietaţile ei tămăduitoare. Era cultivată încă din Egiptul Antic şi folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile recoltate toamna târziu cât şi părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi.

13c098a732cb5588fa7f9cb0f2c926da

Planta se folosește în întregime, frunzele, mugurii și rădăcinile au anumite calități binefăcătoare. Frunzele sunt folosite într-un mod similar cu salata verde în cultura multor țări, iar rădăcina este adesea măcinată într-o pulbere și folosită ca substitut pentru cafea. Băutura rezultată a fost folosită de sute de ani ca un remediu pe bază de plante pentru multe boli și continuă să-și dovedească eficacitatea și în zilele noastre.

Cicoarea este comestibilă și chiar indicată. Frunzele sunt cele mai gustoase primăvara și vara, atunci când temperatura nu este foarte ridicată. Și florile se pot consuma, dar cea mai cunoscută și folosită parte este rădăcina. Este plină de vitamina A, B, C, E si K, dar și de potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc și magneziu. Are și inulină, care scade riscul apariției cancerului de colon și menține oasele sănătoase.

afc80fcdd8dfbc636ffc46827e974517

Dacă rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea,  părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri specifice bucătăriei franceze și italiene.
Din pulberea de rădăcină, dacă se prăjeşte, se obţine surogatul (cafeaua de cicoare), care stimulează şi întăreşte stomacul şi poate înlocui cafeaua. Se prepară din 3 linguriţe de pulbere prăjită la 150 ml apă. După ce se strecoară, lichidul rezultat se poate amesteca cu lapte.

Cafeaua din cicoare stimulează sistemul nervos și concentrarea, combate somnolența și astenia, are efecte laxative, stimulează digestia, dar nu conține cofeină.

48ccb65714bb4a9ed4938be85d44754c

Inulina din cicoare nu este benefică doar pentru sistemul digestiv, diverse studii au arătat că reduce nivelul de colesterol “rău” din organism. Colesterolul LDL este una dintre principalele cauze pentru ateroscleroză și hipertensiune arteriala, deoarece blochează fluxul sanguin în artere și vene.

6 comments

  1. gamefly spune:

    Hello to every one, the contents existing at this web page are
    truly amazing for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

  2. gamefly spune:

    I constantly spent my half an hour to read this website’s content everyday along with a mug of
    coffee.

  3. book flights spune:

    What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
    when i read this post i thought i could also make comment due to
    this good post.

  4. fly ticket spune:

    It’s really a cool and helpful piece of info.

    I’m happy that you just shared this useful information with us.
    Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  5. Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes that will
    make the largest changes. Thanks for sharing!

1 Pings/Trackbacks for "Cicoarea, leacul la îndemână pentru orice problemă. Beneficiile cafelei din cicoare"

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram