Cinemobilul, dubița cu filme ce străbate România

În timp ce unele cinematografe de la orașe se închid din diverse motive – ba că nu sunt finanțare, ba că nu sunt consolidate, ba că sunt retrocedate, la sate nu mai vorbesc – ori nu există, ori s-au transformat în sală pentru nunți, botezuri și cununii, un tânăr clujean și-a pus în practică o idee ce i-a venit fix când viziona un film.

Ideea cinematografului pe roţi i-a venit lui Alexandru Tudor Baciu în timpul vizionării unui film în sala mare a Casei de Cultură din Cluj. ”M-am văzut stând lângă un VW Transporter din care este proiectat pe un ecran mare, mobil, un film cu Charlie Chaplin, iar în faţa acestui ecran stă un grup de copii, cu zâmbetele pe buze, uitându-se la Charlie cum se face de ras”, povestește Alexandru.

12045292_1239370092744312_716177194619901188_o
Alexandru Tudor Baciu – fotograf, alpinist utilitar și voluntar

Am dezvoltat ideea, am adăugat filme în playlist şi am scris un proiect.

Cinemobilul este un cinematograf mobil, pentru care Alexandru Tudor Baciu a început munca de transfer planuri-realitate: o dubiţă adaptată şi echipată cu cele necesare proiectării filmelor şi materialelor video (videoproiector, sistem audio, panou pentru afişaj, generator de curent).  Oficial în lumea crowdfunding-ului proiectul s-a lansat în 10 decembrie 2014.

Alexandru Tudor Baciu a făcut o pasiune pentru România, pentru oamenii care o locuiesc, în special pentru cei din mediul rural şi din comunităţile de rromi. ”Îmi doresc să le transmit un mesaj din viaţa citadină, iar modalitatea prin care o voi face va fi, cu sprijinul dumneavoastră prin acest proiect, Cinemobilul”.

Caravana Cinemobil o găsiți aici si aici.

12106914_1228076260540362_6938910488497919305_n

 

12003200_1215198875161434_4465431852277637948_n

 

 

Mi-am propus să bat România în lung şi-n lat pentru a aduce bucurie, optimism şi un strop de educaţie oamenilor pe care îi voi întâlni, în special copiilor cu situaţii dezavantajate social.

 

Există cu siguranţă în comunităţile pe care le voi străbate de-a lungul pelerinajului meu oameni care nu au călcat niciodată într-o sala de cinematograf, care nu au văzut un film proiectat pe un ecran mare alături de alţi 20-30 de oameni. Voi transforma zicala „Dacă nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte” în „Dacă nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la el”, cu alte cuvinte voi construi un cinematograf mobil, spunea Alexandru la momentul demarării proiectului.

poza-africa
În anul 2012 am participat în cadrul proiectului “Roots of Education 4 Sustainable Development” ce s-a desfăşurat în Togo, Africa. Am făcut parte din echipa de informare cu privire la bolile ce se transmit în lipsa igienei precum şi a bolilor cu transmitere sexuală. Am desfasurat campania în comunităţi izolate din jurul capitalei, Lome. Campania de informare din Africa m-a stimulat să îmi doresc să pornesc un proiect de informare aici în România.

 

DSCF3406-2
Mi-am dat seama călătorind de de faptul ca nu locurile mă fascinează, ci oamenii si interacţiunea cu ei. Am avut nenumarare situaţii în care dacă nu mă întâlneam cu o anumită persoană următoarele două luni ar fi fost cu totul diferite. Trebuie doar să fii cu inima deschisă si să nu ai prea multe convingeri, iar lucrurile se vor intampla aşa cum trebuie.

 

Simt că a venit momentul în care toate experienţele pe care le-am avut s-au concretizat în ceva, şi anume în acest proiect, iar dorinţa mea necontenită de a cunoaşte oamenii care împart aceeaşi casă cu mine să poată fi ceva mai mult decât o dorinţă.

Proiectul Cinemobilul este finanţat momentan doar prin donaţii. Cine dorește să-i dea o mână de ajutor lui Alexandru o pot face aici.

sursa foto/video: http://www.cinemobilul.ro/ facebook Cinemobilul

4 thoughts on “Cinemobilul, dubița cu filme ce străbate România

  1. BETFLIKROYAL has been praised by customers as It is a website that has the best promotions and the most in the country, worth the investment. Our website betflix offers a wide variety of games. There are more than 1668 games to choose from directly from more than 30 leading game manufacturers around the world. Can play via BETFLIKROYAL website, no need to download with your computer and mobile phone, both iOS and Android systems. Register with us

Comments are closed.