Clematitele sunt unele dintre cele mai îndrăgite liane cultivate în grădinile noastre. Clematita sau Curpenul este o plantă perenă, agățatoare, poate atinge chiar 5 metri înălțime, foarte decorativă prin mulțimea de flori de care ne putem bucura din iunie pana la începutul iernii. Fiind plante agățătoare, clematitele au nenevoie de un sprijin care să le susțină. Ele se pot sprijini și pe garduri, și pe ziduri, și, fiind foarte ornamentale, pot fi plantate special pentru a ascunde unele zone ale grădinii, sau eventuale defecte. Sunt multe specii de clematite cu flori de diverse culori: alb-gălbui, roz, roșii, bleu, violet.
Clematita este o plantă care preferă umbra și răcoarea la rădăcină și soarele și lumina la tulpina. De aceea trebuie să punem pietriș în jurul rădăcinii, pentru a păstra o temperatură mai scăzută sau vom planta la baza ei alte flori care să îi facă umbră. Nu sunt probleme cu clima de la noi, rezistă chiar și iarna, dar pentru a o proteja de geruri vom pune în jurul rădăcinii frunze uscate și scoarță de copac.
Metoda cea mai folosită este prin butășire, se poate realiza și butășire primăvara prelevând butași verzi după ce a început vegetația, o altă perioadă destul de bună este butășirea de vară, imediat după trecerea florilor, se prelevează butași semilemnoși.
De asemenea, dacă aveți o tufă de clematite mai bogată se poate înmulți prin divizarea tufei primăvara devreme, săpați tufa, iar apoi tăiați în doua sau în 3 părți iar apoi replantați imediat în locuri diferite.
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com
Lasă un răspuns