Menu

Cleoma spinoasă sau floarea păianjen

Floarea păianjen sau Cleome spinosă este din sudul Braziliei și nordul Argentinei. Face parte din familia Cleomaceae și mai este întâlnită sub numele de Cleoma hassleriană. Cleoma are o tulpină viguroasă, acoperită de perișori fini și înălțimea plantei variază între 70 cm și 1,2 m. Frunzele pețiolate, de culoare verde aprins, sunt compuse din 7-8-9 foliole și au un miros plăcut, ceva între mentă și busuioc. Frunzele seamănă oarecum cu cele de cânepă. Florile au un aspect particular, fiind formate din 4 petale și 6 stamine lungi, apar în  vârful tulpinii sub formă de inflorescență, pot fi de culoare alb, roz sau mov și au același miros ca și frunzele. Înflorirea are loc de jos în sus și, pe măsură ce florile se deschid, inflorescența încă mai crește în înălțime. Semințele apar în niște păstăi ce iau locul florilor trecute, pe aceeași plantă întâlnindu-se la un moment dat și fructe și flori și boboci. Înflorirea are loc de la jumătatea lunii iulie până prin septembrie.

paianjen

Cleoma are nevoie de mult soare pentru a înflori și de un sol umed dar drenat. Deși rezistă la secetă se va uda regulat în perioadele foarte calde din vară. Poate fi plantată atât în grădină cât și în vase. În condițiile climatice de la noi, cleoma este cultivată ca plantă anuală. Dată fiind înălțimea plantei se recomandă plantarea ei ori în mijlocul straturilor ori pe lângă garduri. Nu necesită îngrijiri speciale.

spider

 

spider 1

 

spider 2

 

spider 3

Cleoma se auto însămânțează. În primul an puteți semăna direct în grădină la jumătatea lunii aprilie sau în interior în luna martie și chiar mai devreme. Pentru a ușura germinarea puneți semințele la înmuiat cu o seară înainte, dar semințele vor germina chiar și fără această operație.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram