Colindele străvechi transilvane sunt restituite românilor de către Fundația Culturală TERRARMONIA, în Anul Centenar

Fundația Culturală TERRARMONIA demarează proiectul intitulat ”Restitutio – Colinda transilvană printre veacuri”, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Național de aniversare a Centenarului României.

Proiectul are la bază trei componente principale:

– Activitatea de cercetare etnomuzicologică desfășurată în teren de către prof. univ. dr. Ioan Bocșa împreună cu o echipă formată din tineri specialiști și studenți, timp de mai bine de 25 de ani, prin culegeri de folclor în județele Alba, Hunedoara și Sălaj (peste 3500 de producții muzicale folclorice) și alcătuirea unei arhive/ fonoteci digitalizate.
– Analiza, sistematizarea și editarea acestor valori ale patrimoniului tradițional imaterial (cea mai valoroasă lucrare, ”Colinda în Transilvania – catalog tipologic muzical” vol I și II plus DVD documentar, autori prof .univ. dr. Ileana Szenik și Ioan Bocșa, are caracter de unicat în România și chiar în Europa cuprinzând peste 7500 de colinde).
– Restituirea acestor valori către marele public prin concertele susținute și CD-urile înregistrate de către Ansamblul de Muzică Tradițională Românescă ”Icoane” (conducător Ioan Bocșa, instructor Alina Stan).

 

 

Concret, proiectul Fundației Culturale TERRARMONIA propune ca activități principale:

– Seminar de specialitate – acțiune dedicată specialiștilor din domeniile muzică, etnologie, istorie, sociologie, organizat la Cluj Napoca. Seminarul va crea ocazia unor discuții și analize (din diverse perspective) asupra caracterului ritualic al colindelor.

– Work shop-ul ”Modalități de preluare și restituire a patrimoniului național imaterial, în general și a colindei, în special”, organizat la București, la Ateneul Român. Se va realiza un atelier de specialitate la care vor putea participa studenți din domeniile muzică/ arte/ etnografie, melomani, etc. Evenimenul oferă ocazia unui dialog direct cu cercetătorul Ioan Bocșa și cu maestrul Voicu Enăchescu, facilitând înțelegerea rolului colindei, a evoluției acesteia și a modalităților actuale de preluare.- Reeditarea și distribuirea națională și internațională a lucrării

”Colinda în Transilvania – catalog tipologic muzical”(ediție bilingvă, română-engleză) și a setului de 3 CD-uri audio ”Colinde transilvane”, într-o serie de instituții de cultură importante din Europa și din țară. Demersul cultural se va încheia cu un Concert de iarnă susținut de către Ansamblul de Muzică Tradițională Românescă ”Icoane”, avându-i ca invitați pe artiștii Corului de cameră PRELUDIU, condus de către maestru dirijor Voicu Enăchescu, în seara zilei de 5 decembrie 2018, la Ateneul Român din București.

 

”Aducerea în lumină a creaților populare folclorice este o datorie față de neam, o șansă de întărire a legăturilor naționale sufletești și culturale. Speranța și urările de bine aduse de către colinde, încărcătura lor pozitivă sunt elemente importante ale spiritualității românești, cu mare valoare identitară, mai ales acum, într-o perioadă acut marcată de comercial și import de valori nefiltrate.

Una din marile noastre șanse ale europenității este chiar cultura noastră tradițională, cea în care ne-am născut și am crescut și pe care nici Dumnezeu nu ne va ierta dacă o vom uita. Prin proiectul nostru ne dorim nu doar să aducem la lumină valori culturale românești străvechi ci și să pregătim un viitor onest raportat la propria istorie”, subliniază prof. univ. dr. Ioan Bocșa.

 

foto: MEDIAFAX

 

 

 

2 thoughts on “Colindele străvechi transilvane sunt restituite românilor de către Fundația Culturală TERRARMONIA, în Anul Centenar

Comments are closed.