Compostul din frunze – cum se face îngrășământul organic

Toamna, frunzele îți pot da bătăi de cap. Transformă-le într-un îngrășământ ecologic, mai nutritiv decât bălegarul. Frunzele care cad toamna din copaci sunt foarte valoroase, deoarece, conțin minerale, calciu, magneziu, nitrogen, fosfor și alte elemente nutritive.

Frunzele conțin o cantitate mai mare de substanțe nutritive decât bălegarul, deoarece copacii au rădăcini adânci, care le permit să absoarbă minerale mai ușor, iar o mare parte din minerale se acumulează în frunze.

Frunzele multicolore care decorează grădina sunt foarte valoroase pentru cantitățile mari de materie organică pe care le conțin și care pot îmbunătăți structura pământului. Preferabil sunt frunzele de fag care se utilizează toamna pentru a proteja de ger răsadnițele.

Frunzele de stejar și nuc se descompun mai greu și au un aport redus de nutrienţi. Cel mai repede se descompun frunzele pomilor fructiferi.

Frunzele se descompun mai rapid dacă se combină mai multe specii și dacă materialul este umed, iar frunzele sunt strânse și greblate în stare umedă.

Frunzele ajută la aerisirea solurilor argiloase, previn uscarea rapidă a solurilor nisipoase, absorb apa de ploaie și controlează evaporarea.

Compostul din frunze este un fertilizant ieftin și de calitate. Acesta se realizează toamna, astfel încât, primăvara nu va mai fi nevoie de îngrășăminte din comerț.

 

Se adună frunzele și plantele moarte

Frunzele uscate, căzute din copaci se strâng cu o greblă de frunze și se depozitează
separat. Pentru că frunzele întregi se descompun mai greu este indicat ca acestea să fie rupte,
presate cu ajutorul uneltelor de grădinărit. Pe lângă frunze în realizarea compostului mai poate fi adăugată iarba de la tunderea gazonului.

 

 

 

Atenție!
Frunzele care intră în compoziția compostului se separă de buruieni și de plante cu
semințe. Nu se adaugă buruieni în amestecul pentru îngrășământ deoarece semințele
acestora iernează în timpul sezonului rece iar primăvara răsar și acaparează solul.

 

Realizarea straturilor de amestec

Pentru a obține un îngrășământ de frunze de calitate este nevoie de o anumită strategie în realizarea procesului de compostare. Astfel, pe pământ se așează un strat inițial de 20-30 cm
înălțime de frunze uscate, apoi se adaugă un strat de 20 cm de pământ de grădină. Procesul se
repetă până se ajunge la înălțimea de 1-1,5 m. Amestecul creat se finalizeaza cu un strat de
pământ de grădină pentru ca frunzele să nu fie luate de vânt.

 

Atenție! Straturile se nivelează foarte bine!

Dacă în realizarea compostului se folosește și iarbă de gazon, se recomandă omogenizarea corectă pentru un produs finit calitativ. În perioada de vară se poate realiza îngrășământ doar din iarbă de gazon și pământ. O altă metodă de realizare a compostului este combinația frunzelor cu bălegarul.

Deoarece, în procesul de descompunere azotul joacă un rol important, fiind cel care crește temperatura din interiorul grămezii și accelerează transformarea, pentru reușita procesului de compostare se recomandă, un amestec de 5 părți de frunze la o parte bălegar. Grămada de compost se va uda moderat fără stagnarea apei. O dată la 3 săptămâni frunzele se întorc cu furca pentru aerisirea compostului.

Sfat
Pe perioada iernii pentru a feri grămada de compost, de exces de apă, se recomandă, acoperirea grămezii cu o pânză impermeabilă.

 

Depozitarea frunzelor pentru compost se va face departe de locuință!

Compostul se va poziționa departe de zona locuită deoarece în procesul de compostare se pot forma cuiburi de insecte și păsări, șobolani, broaște sau șerpi.
Frunzele pentru compost se pot depozita într-un spațiu împrejmuit cu sârmă sau lemn pentru evitarea împrăștierii frunzelor.
O altă variantă este poziționarea frunzelor în groapa de unde a fost scos pământul pentru realizarea straturilor. De asemenea, este indicat ca locul ales pentru compost să fie cât mai departe de copaci, deoarece frunzele vor mucegăi și mucegaiul va ataca scoarța copacului, care va muri în scurt timp.

 

 

 

Atenție!
Se evită depozitarea frunzelor pentru compost în vase care nu sunt expuse la agenții externi, aer și vânt. Lipsa acestora va întârzia procesul de putrezire și procesare a frunzelor.

 

Frunzele se lasă la macerat pe timpul iernii

În cazul în care îngrășământul este realizat toamna, acesta se lasă la macerat în martie-aprilie. După topirea zăpezii conținutul se amestecă și se omogenizează. În cele mai multe cazuri descompunerea frunzelor este realizată în procent de 100%. Dacă se observă frunze întregi, în compost, acesta se mai lasă la macerat timp de o lună, fără a se adaugă nimic în plus în amestecul existent.

 

 

Metode de utilizare a compostului de frunze

Îngrășământul realizat din frunze se poate împrăștia printre straturile de flori sau se poate incorpora în sol în momentul lucrărilor de întreținere a solului.

Compostul se folosește la plantarea pomilor fructiferi, arborilor și arbuștilor ornamentali și a plantelor decorative.

Compostul intra în componenta amestecurilor de pământ pentru ghivece sau a amestecurilor pentru producerea răsadurilor.

În concluzie, compostul din frunze, duce la obținerea pământului de frunze care are utilități variate, cultivarea plantelor, fertilizarea solului pentru obținerea extra producțiilor.

 

37 thoughts on “Compostul din frunze – cum se face îngrășământul organic

  1. Pingback: doxycycline cheap
  2. Pingback: drugs for ed
  3. Pingback: ed products
  4. Pingback: pills for erection
  5. Pingback: antibiotics cipro
  6. Pingback: viagraasutralia

Comments are closed.