Menu

Concurs! Cine nu participă …. nu câștigă!

Ouăle incondeiate spun o poveste fără sfârşit de la 1784 încoace

Avem concurs. Pentru că ne apropiem de sărbătorile pascale, azi am decis vă spun o poveste. Povestea ouălor incondeiate.

În satele de huțuli ale Bucovinei, Paștile nu pot veni fără ouă roșii – halunki, cum le numesc localnicii, și fără pesenki – ouă inchistrite, în graiul huțănesc. De aceea, în fiecare casă femeile fac halunki, adică vopsesc ouă într-o singură culoare. Aceste ouă vor fi servite de Paști sau se vor da copiilor care vin cu „halunka”. În satele din Moldovița există obiceiul ca în prima zi de Paști, după ce familia va fi stat la masă, copiii să meargă „cu halunka”. Aceștia trec pe la fiecare casă și adună ouăle roșii într-o cutie din lemn, anume pregătită.

 

DSC_0025

Ouă incondeiate cu ceara – Liliana Nichitean, Suceava

 

Asta e marea bucurie a copiilor, dar și simbolul venirii Paștelui. Copiii merg de la casă la casă, în grupuri de câte doi-trei și spun: „Hristos a înviat! Dai un ou?”.

 

DSC_0008

 

Ouăle inchistrite, pesenki, se fac doar de incondeietoarele deja consacrate în zonă și sunt folosite pentru a decora coșul cu care gospodinele merg la sfințit în noaptea de Înviere sau pentru a decora masa de Paști.

Cum se fac ouăle inchistrite

 

Până să ajungă să fie răsfățat de sute de priviri admirative, oul inchistrit trece prin mai multe etape. Mai întâi, oul simplu, de găină, de rață, de gâscă sau, mai nou, de struț, este golit și spălat foarte bine în interior și exterior cu apă și bicarbonat. Între timp, ceara trebuie înfierbântată foarte bine, astfel încât să fie fluidă. Prima dată se trasează modelul dorit pe alb, apoi se face „baia de culoare”. Se trasează un nou model, oul este reintrodus într-o altă baie de culoare și tot așa, într-o succesiune de culori, de la culori deschise spre culori închise (galben, roșu, negru). La final se așază lângă o sursă de căldură pentru a se topi surplusul de ceară, iar ceea ce rămâne așezat pe coajă încântă ochiul prin frumusețe și armonie. (Articol publicat în Ziarul Lumina din 14 aprilie 2012)

 

 Cum a apărut oul incondeiat
O poveste care începe în Bucovina la 1784
Legenda spune că primul ou incondeiat a fost inventat de Neculai Bucşă, argatul boierului Bucşoiu în 1784. Ocupând Bucovina în 1775, austriecii aduseseră aici un obicei care fusese cu drag adoptat de localnici şi anume bruderschaftul.
Acum că v-am spus povestea ouălor incondeiate, aştept de la voi reţeta magică prin care vopsiţi ouălele de Paşte. Vorbim de vopsit, nu incondeiat, aici este vorba de altă reţetă 🙂
Potrivit tradiţiei populare româneşti, ouăle de Paşte se vopsesc în joia sau sâmbăta din Postul Paştelui
Răsplata vine de la partenerii mei Art & Craft Design şi constă într-un ou incondeiat din Bucovina şi o cutie de nuci tradiţionale.
Concursul începe astăzi, 14 aprilie şi se încheie pe data de 20 aprilie 2016.

Așadar, mult succes! Vă așteptăm reţetele pe blog!

Magazinul Art & Craft Design se găsește în toate aeroporturile din țară, dar și online pe www.artandcraft.ro. Aici găsiți cele mai interesante idei de cadouri de destinație și de suveniruri pentru prietenii voștri din țară și străinătate: obiecte de arta populară și de artizanat, produse tradiționale românești, tricouri și genți personalizate, ciocolată și prăjituri de casă și multe multe altele. Intrați pe site și sigur nu veți regreta!

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma.
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu.
Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu!
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma. Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei - lăsată moștenire, satul și viața la țară. Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte. Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu. Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu! Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele! Cu drag, Țărancuța Urbană tarancutaurbana@gmail.com

3 comments

  1. iuliana spune:

    Buna.
    Iata si reteta mea de vopsit oua pentru Pasti. Spal cateva oua albe. Pun cate o frunzulita de marar sau patrunjel pe fiecare ou si apoi il imbrac in ciorap. Strang la capete ciorapul si il leg cu ata.
    Asez ouale intr-un vas, pun peste ele cojile de ceapa, otetul si apa cat sa le acopere. Din momentul in care incepe apa sa fiarba le mai lasa cateva minute si apoi le scot pe rand cu o lingura intr-un prosop. Desfac ouale din ciorap si indepartez frunzulitele. La final, pentru luciu, ung ouale cu o bucata de panza imbibata in ulei sau cu o bucata de slanina si le asez intr-un cosulet cu iarba.
    Multumesc.

  2. Amalia spune:

    Concursul tau are o tema minunata! M-a facut sa imi amintesc de bucuriile copilariei. Cand eram mica, locuiam la bunici, la tara. Acolo, in fiecare an de Paste, in Vinerea mare, intreaga dimineata era dedicata pregatirii si vopsirii oualelor. Impreuna cu bunica si verisorul meu, spalam ouale, le frecam cu otet, le spalam iar si le zvantam. Intr-o oala mare, special pastrata pentru vopsitul lor, se punea apa la fiert. Ingredientul ESENTIAL pentru niste oua cu adevarat deosebite si frumos colorate erau INTOTDEAUNA dresurile vechi sau rupte ale bunicii. Da, da stiu, pare ciudat, insa garanteaza efectul de WOW. Ouale bine spalate se invasurau in coji de ceapa, se bagau atent in dres, se fixau bine, apoi erau puse la fiert, in apa clocotita in care se adaugase in prealabil vopsea rosie, galbena, albastra sau ce culoare avem noi prin casa. Cand erau gata, se scoteau din ciorap, se ungeau repede cu grasime si se dadeau la rece, in camara. Oua mai frumoase, mai colorate si mai gustoase ca ale bunicii nu avea nimeni in tot satul! Bunica, cu mainile ei obosite, trudite de munca, dar cu o mangaiere atat de dulce, mai face si acum oua in coji de ceapa pentru „nepoteii” ei si de fiecare Paste ne asteapta cu masa incarcata de cozonac cu umplutura din nuca si dulceata de trandafiri si cosuletul cu oua colorate. Nu o sa las aceasta traditie de familie sa moara si cand voi avea si eu nepoti, o sa vopsesc ouale de Paste cu ei asa cum facea bunica.

  3. Otves Maria spune:

    Buna!In primul rand,as vrea sa-ti multumesc pentru minunatul concurs pe care l-ai organizat!Tin minte ca bunica mea folosea sfecla rosie si foi de ceapa rosie pentru a vopsi ouale-o reteta naturala ,care nu ne afecteaza sanatatea.!Insa,eu prefer colorantul la plic si procedez in felul urmator:Fierb ouale in apa cu sare intr-un vas timp de 15 minute apoi, pun apa calda si vopsea cu oțet intr-un vas dupa care ,transfer ouăle din apa fiarta in vasul cu vopsea.Ramin circa 5 minute! Le extrag din vas pe un șervețel apoi ,le dau cu ulei de măsline sau ulei de gătit! Si sunt păstrate la răcoare pana a doua zi dupa care,le așez in frigider pana la momentul servirii.
    P.S.Te pup si-ti doresc mult succes in continuare!

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
13°
nori împrăștiați
humidity: 62%
wind: 3m/s N
H 14 • L 14

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram