Menu

Copacul cu oale, obicei maramureșan

Tradițiile și obiceiurile noastre au un farmec aparte, unele din obiceiuri datând chiar din timpul dacilor și romanilor. Picturile și sculpturile tradiționale care se regăsesc pe majoritatea mânăstirilor și bisericilor din România sunt doar unul dintre exemplele de artă românească, însă nu toate picturile pe clădiri se rezumă la arta religioasă.

Românii au o lungă traditie în ornatul caselor cu motive florale, motive animale și în general orice elemente care se regăseau în zonele în care locuiau comunități de țărani romani. Fie ca pictau casele boierilor, pe cele ale domnitorilor fanarioți sau chiar propriile lor case, țăranii romani erau meșteșugari și artiști talentați care prin simplitatea formelor pictate, reușeau să transforme orice căsuță din chirpici într-o operă rustică de artă.

Copacul cu oale este specific Maramureşului. Pe acest copac sunt puse toate oalele familiei. Cu cât o familie este mai instărită numărul oalelor este mai mare. Oalele au diferite culori. Dacă în vârful copacului este o oală de culoare roşie atunci inseamnă că la familia respectivă este o fată de măritat. Acest obicei se păstrează până în zilele noastre, turiştii care trec prin satele maramureşene având posibilitatea să observe mulţi copaci cu oale prin curţile localnicilor.

copac

foto: http://cartitaplimbareata.ro/

Fusul cu zurgălău este un obiect cu o legendă interesantă. Legenda spune că odată un băiat vroia să obţină iubirea unei fete şi i-a făcut cadou acest țurgălău sau zurgălău spunându-i că dacă va găsi piesa care odată scoasă din fus îl va destrăma, ei doi se vor despărţi. Evident fata nu a găsit piesa dar s-a îndrăgostit de băiat şi au rămas împreună.

IMG_2581

foto: http://de-weekend.ro/

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram