Crăciun Regal la Săvârșin

Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători ale lumii creștine, a fost și este sărbătorit de Familia Regală a României după obiceiurile și tradițiile locale. Toți regii României obișnuiau să petreacă aceste sărbători în sânul familiei, înconjurați de suita și personalul Casei Regale.

_N2A8972

Începând cu anul 1866, Regele Carol I și Regina Elisabeta au sărbătorit Crăciunul la Palatul Cotroceni. Celebrările, extrem de simple, dar solemne, au rămas în amintirea tuturor participanților. De pildă, fiica uneia dintre doamnele de onoare ale Reginei Elisabeta își amintea cum „în sufrageria mare lângă sala de bal se înșirau pe mese cartonașele pline cu podoabe strălucitoare, toate numai albe și în fir de argint. Bradul înalt până în tavan aștepta să fie îmbrăcat în veșmintele lui de sărbătoare. […] La ceai mâncam Baumkuchen trimis din Germania.“

Ceremonialul Curții Regale reglementa și eticheta ce însoțea sărbătoarea Nașterii Domnului. Astfel, în ajunul Crăciunului, Mitropolitul și ceilalți reprezentanți ai clerului veneau la Palat, unde era primit în apartamentele Majestăților Lor pentru a face rugăciunile obișnuite în ziua de 24 decembrie. Ca regulă, în cele trei zile de Crăciun, la Palat nu aveau loc recepții sau evenimente publice, iar cei care voiau să le transmită felicitări suveranilor sau membrilor Familiei Regale le puteau depune la ofițerii de serviciu.

Regele Ferdinand și Regina Maria au continuat exemplul predecesorilor și sărbătoreau Crăciunul la Cotroceni. Regina Maria participa, an de an, la slujba oficiată la Biserica Anglicană din București și apoi lua parte la un ceai organizat de fiicele Majestății Sale, iar cu acea ocazie se deschideau și cadourile.

Regele Carol al II lea ținea sărbătoarea Pomului de Crăciun uneori la Castelul Peleș, iar alteori la Palatul Regal din București. Familia Regală sosea după ce toți invitații se adunau în holul reședinței regale și evenimentul începea cu concertul corurilor care cântau colinde. Recitalul era urmat de ceremonia de oferire a cadourilor care avea loc, de obicei, în sala unde se afla Pomul de Crăciun împodobit. Mai întâi, Regele le oferea cadouri tuturor celor prezenți, după care mareșalul Curții Regale îi înmâna suveranului darurile din partea Curții. Seara se încheia cu un dineu la care participau toți cei prezenți.

În timpul domniei Majestății Sale, Regele Mihai a introdus obiceiul sărbătoririi Crăciunului și a Paștelui la reședința privată de la Săvârșin sau la Castelul Foișor de la Sinaia. În ajunul Crăciunului, Majestatea Sa împreună cu Regina mamă Elena primeau colindători la Castel. Dineurile și dejunurile din această perioadă aveau un caracter privat, reunindu i în jurul mesei doar pe membrii Familiei și pe prietenii foarte apropiați. În prima zi de Crăciun, Regina mamă le împărțea daruri copiilor din sat.

_N2A8017

 

În perioada exilului, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana au petrecut Crăciunul întotdeauna acasă, fie în Italia, la Florența, în Anglia, la reședințele din Bramshill și Ayot St Lawrence, în Elveția, la Versoix, la Villa Fantasia sau Villa Serena și, câteodată, la Villa Sparta din Florența, casa Reginei Elena. Regina Ana se ocupa de împodobirea bradului de Crăciun și, uneori, în special în anii petrecuți în Elveția, de pregătirea mesei de Crăciun. Ceremonialul, deși mult mai puțin formal, a fost păstrat și în exil. În Ajun, le ofereau daruri celor câțiva colaboratori, apoi Familia Regală se retrăgea pentru a lua cina, urmată în mod firesc de deschiderea cadourilor.

După revenirea în țară, Familia Regală a petrecut sărbătoarea de Crăciun la Castelul de la Săvârșin. În dimineața de Ajun, Regele Mihai împarte bunătăți familiilor mai sărmane din localitate, pentru ca la amiază dubașii din Săvârșin și alți colindători să treacă pragul Castelului cu urări pentru Familia Regală. Pentru cina festivă din seara de Ajun, Principesa Moștenitoare se implică, alături de ­bucătăreasa Castelului, în pregătirea bucatelor ce urmează să fie servite pe masa de Crăciun. În căldura căminului, Familia Regală sărbătorește discret. Fastuosul brad de Crăciun este împodobit de Principesa Moștenitoare ajutată de fetele de la castel. Bradul este adus în fiecare an de la Sinaia și este așezat în Salonul Mare de la Castelul Săvârșin. Seara de Ajun se încheie la ora 17, atunci când colaboratorii Castelului și cei ai Ocolului Silvic Regal vin să și primească darurile de Crăciun.

_N2A7799

 

_N2A8103

 

_N2A8955

 

 

 

_N2A8980

 

IMG_8229

 

IMG_8232

An de an, în a doua zi de Crăciun, este înregistrat mesajul Regelui Mihai către țară, pentru Crăciun și Anul Nou. Mesajul este transmis de televiziuni în aceeași seară sau pe 27 decembrie. Familia Regală rămâne la Săvârșin pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

_N2A8053

 

_N2A8195

 

_N2A8056

 

_N2A8044

 

_N2A8032

 

_N2A7795

 

DSC_3098
La trecerea dintre ani – 2013 – 2014

 

DSC_8203
decembrie 2012

sursa: http://www.familiaregala.ro/

foto: http://www.romaniaregala.ro/ Fotografii de Cristian Coposesc

20 thoughts on “Crăciun Regal la Săvârșin

Comments are closed.