Menu

Crăciunița sau Steaua Crăciunului, floarea sărbătorilor de iarnă

Pe lângă brad, un simbol al Crăciunului este Crăciunița. Crăciunița sau Steaua Crăciunului este una dintre plantele de apartament cel mai ușor de îngrijit și, poate de aceea, una dintre cele mai des întâlnite în apartamentele noastre în perioada sărbătorilor de iarnă. Crăciunița este recunoscută ca fiind singura plantă cu proprietatea ei de a-și schimba culoarea frunzelor în roșu în preajma Crăciunului.

craciunita
Denumirea științifică este Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia. Crăciunița nu prezintă de fapt flori mari, ci frunze colorate, sau mai bine zis frunza care se colorează în preajma Crăciunului. Florile propriu-zise sunt, de fapt, mici și nesemnificative și nu dau un aspect deosebit plantei. Despre cum ajutăm Crăciunița să-și coloreze frunzele v-am spus aici.

53


Crăciunița crește sub forma unui arbust cu frunzele mari și late, în formă de stea. Frunzele plantei se colorează în luna decembrie în roșu, galben, roz sau crem și își mențin culoarea până în primăvară. Planta este adesea folosită ca plantă de decorațiune, fiind ea însăși un simbol al Crăciunului.

Cum îngrijim o Crăciuniță?

În ceea ce privește felul cum trebuie udată, planta nu este deosebit de pretențioasă. Este mai degrabă sensibilă la mișcări sau mutări decât la lipsa apei. Floarea poate rezista și o săptămână fără a fi udată. Nu se va ofili decât atunci când nu este udată mai mult de o săptămână. Nu se pune apă în farfurie, ci este de preferat să mențineți doar pământul umed.

În timpul primăveri și verii este bine ca planta să fie păstrată afară, într-un loc semiumbrit, iar după trecerea perioadei de înflorire, Crăciunița are nevoie de o perioadă de repaus de cel putin 2 luni, timp în care se vor rări udările. Primăvara este și momentul potrivit pentru tundere, astfel încât planta să devină cât mai frunzoasă. În ceea ce privește înmulțirea se poate realiza prin butășire sau prin semințe, însa procesul este anevoios și de lungă durată.

craciunita 1

 

Poinsetia este originară din regiunile muntoase și umede ale Mexicului și Americii Centrale, unde aztecii obișnuiau să-i folosească latexul la prepararea unor medicamente pentru combaterea febrei și bacteriile roșii la obţinerea unor tincturi colorate. Poartă numele primului ambasador al SUA în Mexic, Joel Poinsett, cel care a remarcat-o în anul 1825. A început să fie cultivată și popularizată abia în anii 1960. Este o plantă perena, în formă de arbust.

Conform unei legende mexicane, un copil care nu și-a permis să cumpere un cadou pentru a-l oferi lui Hristos, a cules în Ajunul Crăciunului câteva frunze de pe marginea drumului. A adus buchetul de Poinsettia la biserică și, după câteva minute, acestea s-au colorat în roșu și verde.

craciunica 3

Pe lângă această Crăciuniță mai există o floare pe numele ei, Schlumbergera sau ”Nu mă deranja” . Este o varietate formată prin încrucișarea mai multor specii sălbatice de cactuși. Este numită și ”Nu mă deranja” și este un cactus originar din Brazilia, ce devine foarte decorativ iarna. Planta înflorește numai dacă timp de câteva luni înainte de iarnă nu i se schimbă amplasarea. De aceea se mai numește și ”Nu mă deranja”.

 

Citeste si:  Pregăteşte Crăciuniţa pentru a înflori de Crăciun

2 comments

  1. Ana spune:

    O floare grozav de interesantă, dar atenție la intoxicația cu aceasta! 🙂

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram