Conferinţa Craii de Curtea-Veche la Muzeul Ţăranului. În vechiul târg, fiecare personaj ascundea o poveste sau o întreagă identitate secretă. Curtea Veche este prima curte domnească din Bucureşti

Joi, 14 mai, începând cu ora 19, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, etnologul Şerban Anghelescu va susţine conferinţa Craii de Curtea Veche . Evenimentul ne propune să ne pierdem pe străzile strâmte din jurul Curţii Domneşti pe care naraţiunea plină de poezie a lui Mateiu Caragiale lasă incertitudinea să plutească. Pîrgu, Pantazi şi Paşadia, personajele romanului lui Mateiu Caragiale, populează un Bucureşti crepuscular, în care pitorescul este la el acasă. În vechiul târg, fiecare personaj ascunde o poveste sau o întreagă identitate secretă, atent mascată de manierele Belle Epoque şi de întunericul omniprezent în roman.

Muzeul Național al Țăranului Român – cunoscut pe vremuri și ca Muzeul de la Șosea –continuă ciclul său de conferințe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradițiilor în cultura română actuală.

 

Curtea Veche este prima curte domnească din Bucureşti. Pe locul în care ulterior va fi construită curtea domnească, Mircea cel Bătrân construiește o cetate, undeva între anii 1386-1418. Cetatea avea ziduri de cărămidă și era înconjurată de șanț de apărare.

În secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş, domnul Țării Românești, consolidează cetatea construită de Mircea cel Bătrân și o ridică la rangul de reședință domnească, alternativă celei de la Târgovişte.

Întreaga Curte Domnească era formată dintr-un palat – Palatul Voievodal, o biserică – Biserica Buna Vestire, cunoscută ulterior sub numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de recepție, cancelariile domnești, grajduri și grădini.
Înscăunat Domn al Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu dă acestei Curţi o strălucire rară, elegantă, cu mult fast, o adevărată Curte Domnească. Pârjolită de incendii, distrusă de cutremure şi inundaţii, atacată de turci, de austrieci şi de ruşi în războiul din 1868-1774, Reşedinţa Domnească ajunge în paragină. Astfel, domnitorii îşi construiesc o nouă reşedinţă în Dealul Spirii. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, cetatea părăsită a fost invadată şi devastată de hoţi, tâlhari, cerşetori, pungaşi, făpturi decrepite, fără căpătâi. E drept, lipsea autoritatea statală. De asemenea, negustorii şi mahalagiii din împrejurimi s-au apro­vi­zio­nat, după bunul plac, cu materiale de construcţie şterpelite din palat. Mateiu Caragiale scrie „rămăşiţe de temelii boltite, găsindu-se în toată mahalaua, de pildă, sub birtul în care ne aflăm”. Craii de Curtea-Veche sunt personajele acelui timp, pe­tre­că­re­ţii unei lumi depravate, oameni ai nopţii, disperaţi ai sorţii care, în haosul vie­ţii lor, chefuiesc şi jefuiesc.
1024px-Curtea_Veche-Bucharest
1024px-Ansamblul_medieval_Curtea_Veche
1280px-RO_B_Curtea_Veche_church_2
023_bucuresti
3_curtea_veche
Curtea domnească se întindea pe suprafața cuprinsă între străzile Halelor (fosta Carol), Şelari, Lipscani, Bărăţiei, Calea Moşilor. Conform vechilor descrieri, Curtea Veche era așezată pe o colină destul de înaltă, înconjurată la sud de malul foarte înalt al Râului Dâmbovița, iar în celelate puncte cardinale de ziduri puternice.
sursa: Art Out

6 thoughts on “Conferinţa Craii de Curtea-Veche la Muzeul Ţăranului. În vechiul târg, fiecare personaj ascundea o poveste sau o întreagă identitate secretă. Curtea Veche este prima curte domnească din Bucureşti

  1. Right here is the perfect blog for anyone who
    wants to understand this topic. You understand a whole
    lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
    You definitely put a fresh spin on a topic that has been written about for
    many years. Great stuff, just excellent!

  2. Excellent beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site, how
    can i subscribe for a blog site? The account helped me a applicable deal.
    I were a little bit acquainted of this your broadcast provided brilliant clear concept

  3. Nice blog here! Also your site loads up fast! What web host are you
    using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site
    loaded up as fast as yours lol

Comments are closed.