Crește plante aromatice la tine în grădină

Busuioc, cimbru, oregano, rozmarinul sau pătrunjel. Sunt câteva plante dintr-o listă lungă de plante aromatice. Cultivarea plantelor în grădină devine o activitate tot mai populară în fiecare zi.

 

Plantele folosite ca mirodenii și condimente în mâncăruri pot fi crescute în casă pe perioada iernii, în așa fel încât să vă puteți bucura de gustul lor chiar dacă afară zăpada viscolește prin colțurile grădinii. Nu aveți nevoie de surse de iluminare speciale, aceste plante cresc foarte bine cu lumina care vine prin fereastră.

c3947d7d1cc741e34caa4075da9e3f6e

 

Dacă doriți să vă bucurați de acest mirodenii si pe timpul anului, acum e vremea să le semănați și în grădină. Martie, aprilie sunt lunile cele mai recomandate. Acestea nu au nevoie de o udare zilnică, însă nici nu poți să le neglijezi, astfel încât să se deshidrateze.

Semănate în lunile martie, aprilie plantele aromatice pot fi folosite proaspete dar și uscate sau congelate. În acest caz, cel mai bine ar fi să le recoltezi înainte de înflorire, deoarece atunci au cea mai puternica aromă.

Tăierea sau scurtarea plantelor aromatice este foarte importantă. Aceste procese stimulează creșterea și înmugurirea lor. Cimbrul, rozmarinul și salvia sunt printre plantele care au nevoie neapărată de tăiere pentru a crește sănătos. De asemenea, rozmarinul, cimbrul, salvia și levănțica au nevoie de tăiere mai ales când tulpinile lor încep să își piardă din stabilitate.

O mare parte dintre plantele aromatice, cum ar fi oregano, rozmarin si cimbru, sunt originare din zona dealurilor stâncoase mediteraneene, unde rădăcinile lor găseau adăpost de soarele fierbinte și aerul uscat în crăpăturile stâncilor sau sub bolovani.

culturi de menta 2

– Busuiocul crește în grădină, dar și în ghivece. Poate fi folosit pentru îndepărtarea insectelor, dar și ca plantă ornamentală datorită florilor sale frumoase și frunzișului deosebit. Buzuiocul îl poți folosi pentru preparatele tale culinare. Ține busuiocul într-un loc însorit.

– Mărarul este în primul rând o plantă aromatică, folosită pentru așezonarea mâncărurilor. Aspectul său de floare de câmp l face potrivit pentru buchetele rustice de flori. Iubește soarele, iar dacă semințele sunt lăsate să se scuture, mărarul iesi și anul următor.

– Chimenul poate fi crescut ca planta aromatica în grădina, dar și ca plantă de decor. Îl poți crește alături de o iarbă ornamentală, datorită structurii sale fine.

– Lavanda are flori deosebit de atractive, albe, mov sau roz, perfecte pentru grădina de flori. Crescută ca plantă aromatică, lavanda este una dintre cele mai răspândite și mai folosite în gospodărie. Planta are nevoie de mult soare și de un sol bine drenat.

– Menta este una dintre plantele aromatice care crește cel mai ușor. Crește această plantă într-o zonă parțial umbrită sau chiar într-un loc însorit. Pentru a o împiedica să se răspândească, o poți crește numai în ghiveci. Menta se înmulțește foarte repede.

658x0_plante_aromatice

– Oregano are un aspect plăcut și contribuie la designul grădinii cu florile sale apărute la finalul verii. În bucătărie, oregano este unul dintre îngredientele de bază ale mâncărurilor italienești și nu numai. Crește această plantă într-un loc însorit, cu un sol bine drenat.

– Pătrunjelul poate fi crescut în paturile de flori, pentru un fundal verde care pune în valoare florile colorate, mai înalte. În grădina de mirodenii, pătrunjelul este o plantă aromatică de care vei avea nevoie tot anul. Planta necesită soare, dar se poate dezvolta și la semiumbră.

– Cimbrul poate fi folosit cu succes ca plantă ornamentală în bordurile verzi, ca înlocuitor de gazon sau pentru a acoperi locurile unde nu ai nimic interesant de expus. Florile apar vara. Planta are nevoie de mult soare.

 

64 thoughts on “Crește plante aromatice la tine în grădină

  1. Pingback: casual dating
  2. Pingback: buy ciprofloxacin
  3. Pingback: plaquenil 300 mg
  4. Pingback: pills from canada

Comments are closed.