Crinul agățător sau crinul de foc. Gloriosa este floarea națională a Republicii Zimbabwe, iar moneda de 1 cent a acestui stat are gravată o cunună din flori de crini agățători

Plantele agățătoare sunt soluția perfectă atunci când vrei să maschezi un perete monoton, un gard inestetic sau pur și simplu vrei să înverzești grădina, dar nu dispui de suficient spațiu. Există o multitudine de plante cățărătoare, însă crinii sunt singurii care vor da oricărei grădini un aer exotic. Iată ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea acestora.

159555-crin

 

b3e1443144ba5fd838fc15fed0f44335
Crinii agățători, au denumirea științifică de „Gloriosa superbă Rothschildiana”, însă sunt cunoscuți și sub denumiorea de: crini de Malabar, liane cu flori de flacară sau crini de foc. Indiferent cum îi spui, cert este că odată plantat în gradină, îi va da un farmec aparte. Trebuie să știi că frumoasa liană cu flori de flacară iubește lumina, așa că va trebui amplasata într-un loc unde bate soarele circa 3-4 ore pe zi. În ceea ce privește solul, el trebuie să fie bine drenat și umed, format din pământ de grădină, turbă și nisip cu un PH neutru spre acid.

076a3dffbb99e8336068554f32dea709

Tuberculii se plantează începând din luna februarie până în luna iunie în ghiveci sau direct în pământ la o adâncime de 5 cm. Udă-l doar în momentul cultivării și așteaptă apariția lăstarilor tineri înainte de a uda din nou. Planta va avea nevoie de tot mai multă apă pe măsură ce se va dezvolta. Udă crinii regulat și pulverizează apă pe frunze pentru că aceștia necesită o umiditate ridicată. Când se finalizează înflorirea, poti rări udările. O dată la două săptămâni adaugă în apa de udare fertilizator pentru plante cu flori.

gs

dsc02243-small

 

Pentru îngrijire, îndepărtarea florilor ofilite și alte activități de acest gen, este recomandat să folosești mănuși deoarece este o planta toxică și ar putea provoca iritații ale pielii. Crinul agățător poate înflori la 3-4 luni după ce bulbul a fost plantat. Are un ritm rapid de creștere reușind să ajungă până la 2,5 metri într-un singur sezon. Perioada de înflorire este vara.

Odata încheiată înflorirea (în luna octombrie), planta se va pregăti de repaus, se va îngălbeni și se va usca în totalitate. Stopează udarea și scoate tuberculii din pământ. Depozitează-i pe timpul iernii în ghivece cu nisip uscat într-un loc răcoros și întunecat. În primăvara următoare replantează tuberculii în grădină.

Crinul Gloriosa este floarea națională a Republicii Zimbabwe, iar moneda de 1 cent a acestui stat are gravată o cunună realizată din flori de crini agățători.

sursa: gradinacasa.ro

6 thoughts on “Crinul agățător sau crinul de foc. Gloriosa este floarea națională a Republicii Zimbabwe, iar moneda de 1 cent a acestui stat are gravată o cunună din flori de crini agățători

  1. Thanks for one’s marvelous posting! I really enjoyed reading it,
    you might be a great author.I will remember to bookmark your blog and definitely will
    come back sometime soon. I want to encourage yourself to continue
    your great posts, have a nice evening!

Comments are closed.