Menu

Cufărul bunicii

Recunosc, cu părere de rău că n-am moștenit niciun cufăr de la niciuna dintre bunicile mele. Sunt pur și simplu îndrăgostită de cufărul bunicii. Mi se pare un obiect de suflet. Dar, într-un final tot o să-mi cumpăr unul de la vreun târg de obiecte tradiționale.

La români, mobila pictată făcea cândva parte din zestrea oricărei fete respectabile și, mai mult, era simbol al statutului familiei sale. Cu cât piesele de mobilier date drept zestre erau mai numeroase și mai bogat împodobite, cu atât familia era mai înstărită.
black pirate cufar 3-800x800

 

Cufărul este un obiect de mobilier demodat , ar spune unii care nu văd în el mai mult decât o “ladă de zestre”. Demult, dinainte de vremea bunicilor noștri, cufărul se folosea pentru a depozita hainele sau obiectele de preț, reprezentând totodată un simbol al prosperității și un purtător al tradiției. Treptat, nevoia de simboluri a fost înlocuită de nevoia de funcțional. Cufărul a dispărut încet încet din casele oamenilor și au apărut alte piese de mobilier: dulapul, șifonierul.
Cu trecerea anilor, din cauza garderobei din ce în ce mai sofisticate, s-a născut nevoia unor soluții de depozitate mai complicate, care necesită soluții de uși glisante, spatii generoase și design modern.

 

b22e157df89160f4daff4a19ce6ac648

 

09b1fff34aee26235ca35ecdda0d27b5

Cufărul reprezintă piesa de mobilier caracteristică stilului gotic, stilul specific secolelor XIII - XV, inventat în Ile  de France. În secolul XVII au pătruns în Europa cuferele lăcuite chinezești și nipone. Cu toate că erau foarte scumpe,au cunoscut o incredibilă popularitate în rândul celor înstăriți de multe ori interioarele fiind modificate pentru ase adapta noii piese.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram