Menu

Cultura de castan comestibil câștigă teren în Romania. Totul despre proprietățile și beneficiile castanelor comestibile

Cum se deschid târgurile de Crăciun acum apar și castanele comestibile în meniu. Dacă nu ai încercat încă gustul aromat și rafinat al castanelor toamna, măcar în preajma sărbătorilor este indicat s-o faci. Castanele comestibile sunt extrem de sănătoase și ajută la vindecarea numeroaselor afecțiuni, cum ar fi  problemele respiratorii sau tusea convulsivă.  De asemenea, castanele comestibile conțin vitamina B, care completează rezervele de energie și echilibrează digestia.

Castanele comestibile sunt diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul că sunt sărace în grăsimi, adică lipsite de colesterol și de sodiu, fapt pentru care sunt preferate persoanelor cardiace.  De obicei, ele sunt consumate fierte sau prăjite, adăugate în supe sau umpluturi, sau pot fi măcinate în făină și utilizate pentru copt.

În scop terapeutic, de la castanul comestibil se recoltează coaja, florile, frunzele şi seminţele.

  • Frunzele castanului comestibil dezvoltă o acţiune sedativă asupra organelor respiratorii şi de aceea sunt folosite pentru tratarea bronşitele. Folosită tot ca infuzie, scoarţa de castan are proprietatea de a scădea temperatura.
  • Fructele au o compoziţie asemănătoare grâului şi deţin valoroase depozite de vitamina B6 şi E.

 

 

 

 

Castanul comestibil – soiuri

Castanul este originar din Peninsula Balcanică și Asia Mică și este un arbore înalt, cu trunchi drept și o coroană largă. Frunzele sunt mari, florile au culoarea albă și sunt grupate în panicule numeroase. Castanul înflorește în lunile mai – iunie, iar fructele sunt mari, verzi și prezintă ghimpi, iar când ajung la maturitate, fructele de castan se desprind și cad.

Castanii sunt niște arbori foarte rezistenți și produc fructe timp de sute de ani. Sunt recunoscuți pentru rezistența la ger, dar nu și la secetă, preferând zona cu semi / umbră, iar în primii ani sunt foarte sensibili.

În prezent există două soiuri de castani înscrise în catalogul oficial – Tismana și Romval, ultimul fiind omologat în 2010 de cercetătorii de la Facultatea de Agricultură și Horticultură din cadrul Universității din Craiova. Alte soiuri castan sunt: Iza, Mara, Hobița, Polovraci, Gureni, Prigoria.

 

 

Cum să înființezi o cultură de castani

Dacă dorim să înființăm o cultură de castani trebuie să știi că ai nevoie de 100 de puieți pe un hectar. Castanii comestibili ajung la maturitate după aproximativ 8 ani de la plantare, atunci când producția care o dă un castan poate ajunge chiar și la 140 kilograme de castane. În funcție de producător, prețul pentru 100 de puieți este de 500 de euro.

Terenul trebuie pregătit cu atenție înainte de înființarea unei plantații de castan. Întreținerea solului pentru cultura castanilor constă în distrugerea periodică a buruienilor. Spațiul dintre castani trebuie cultivate, cu alte soiuri de pomi cu o statură mult mai mică. În caz contrar se poate pune iarbă.

În caz că este nevoie de fertilizare trebuie să știm că fertilizarea castanilor se va face separat, cu câte 50 de grame de azot. Pe măsură ce aceștia cresc, se poate ajunge la doze de câte 300 de grame per plantă. Pentru plantațiile pe rod se aplică, în schimb, 60 kg N, 40 kg P2O5 și 50 kg K2O. Iar pentru corecția unor carențe cauzate de lipsa microelementelor se pot aplica fertilizări foliare simultan cu tratamentele fitosanitare.

 

 

 

 

 

tarancutaurbana

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana

Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.

Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!

Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

tarancutaurbana

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana

Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.

Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!

Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram