Menu

Cum alegem vinul pentru pește

Sigur ați auzit vorba aceea că la pește nu se bea vin roșu. Oamenii care beau și mănâncă după carte au făcut din aceasta chiar și o regulă: niciodată vin roșu la pește. Cercetătorii nu au stat prea mult pe gânduri și au găsit chiar o explicație.Conform unui studiu realizat de japonezi si publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, vinul roșu servit alături de pește nu face decât să lase un gust foarte puternic, neplăcut la finele mesei, ceea ce poate strică toată impresia.

 

În cadrul experimentelor au fost testate 36 de vinuri roșii și 26 de soiuri albe, din mai multe regiuni ale lumii. Efectul s-a constatat în majoritatea soiurilor de vin roșu.

 

 

Peștele se asociaza cu vinuri albe seci ca Chardonnay, Riesling, Feteasca regala, Sauvignon Blanc.

În funcție de cum alegem să gătim peștele, alegem și vinul. Peștele este o alegere foarte sănătoasă, iar dacă îl asociezi cu vinul potrivit vei descoperi noi arome deosebite.

 

Iată ce vinuri se potrivesc la cele mai consumate tipuri de pește

 

Peștele afumat (sturion, tipar, crap) dar și sardine, hering, ansoa, macrou, somon merg cu vinuri albe precum Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay și vinuri spumante.

Păstrăvul, știuca, șalăul merg cu vin alb sec sau demisec, iar saramura de pește merge cu vinul alb sec. Peștele sărat se potrivește cu un vin alb acrișor, si nu uitați să puneți în farfurie și o felioară de lămâie. Aceasta, ca și vinul, va neutraliza sarea din belșug de pe mâncarea de pește.

Ansoa marinat, peștii mici gătiți în staniol, peștii de lac marinați au nevoie de un vin mai structurat, cu o catifelare foarte bună, calitati care trebuie căutate la vinurile mature, cu o personalitate capabilă să reziste unei provocari îndrăznețe.

 

 

 

Regula generală este de asociere a peștelui cu vinurile bune, cum ar fi vinul alb, însă se poate servi și un vin rosé sec sau demisec în combinație cu peștele. Deci, la pește doar vinuri albe seci și demiseci, niciodată dulci. Vinul dulce sau demidulce este pentru deserturi.

 

Toate studiile arată că un consum moderat de vin, adică un pahar pe zi în cazul fe­mei­lor, doua în cazul bărbaților, intensifica absorbția de acizi grași Omega 3 în or­ga­nism. Vorbim aici despre grăsimi sănaătoa­se, asociate nu doar cu un risc scăzut de boli cardiace, dar și cu reducerea senzației de oboseală ți an­xie­tate.

Plecând de la aceste concluzii, cer­cetatorii au și întocmit meniul ideal pen­tru o femeie hotărâtă să-și păstreze sănătatea la cote maxime: somon cu le­gu­me si, evident, un pahar de vin.

Mai puteți citi:

Cum alegem vinul potrivit pentru paste

 


 

Dacă v-a plăcut acest articol și îl considerați util alăturați-vă comunității

Țărăncuța Urbană

Dați un Like paginii și astfel puteți fi la curent cu toate articolele publicate de Țărăncuța Urbana

 

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram