Cum creștem imunitatea copiilor în sezonul rece

Schimbările de temperatură și condițiile meteorologice specifice anotimpului rece pot avea un impact semnificativ asupra sistemului imunitar al copiilor. Sistemul imunitar, fiind în curs de dezvoltare la cei mici, necesită o atenție deosebită pentru a se putea adapta și a lupta eficient împotriva bolilor specifice sezonului rece, cum ar fi gripa sau răceala.

Așa cum se știe, sistemul imunitar lucrează non stop pentru a identifica și elimina virusurile și bacteriile care ne pot îmbolnăvi. Este unul dintre cele mai complexe sisteme din organism și este alcătuit din diverse organe, celule și proteine – inclusiv pielea, mucoasa sistemului respirator, tractul gastro-intestinal și sistemul limfatic. 

Importanța imunității la copii

Să rămâi sănătos în lunile de iarnă poate fi dificil, dar asta nu înseamnă că este imposibil. Iarna înseamnă, de obicei, mai mult timp petrecut în interior și o perioadă în care germenii se răspândesc cu ușurință – acest lucru ne poate determina să ne îmbolnăvim mai des.

Imunitatea copiilor joacă un rol esențial în protecția lor împotriva bolilor și infecțiilor. Un sistem imunitar puternic poate combate mai eficient virusurile și bacteriile, diminuând astfel riscul de îmbolnăviri frecvente și severitatea simptomelor în cazul în care copilul se îmbolnăvește. De exemplu, cresterea imunitatii la copii în sezonul rece rămâne principală a părinților.

O alimentație deficitară, stresul cronic și lipsa somnului, precum și anumite probleme medicale, pot afecta sistemul imunitar. Este important să menținem sistemul imunitar puternic pe tot parcursul anului, dar mai ales în sezonul rece, când riscul de îmbolnăviri este mai mare, în special la copii. Sugarii și copiii de vârsta școlară sunt cei mai susceptibili, deoarece nu au dobândit încă imunitate la multe dintre virusuri, au practici de igienă personală slabe și au contact strâns frecvent cu alți copii care pot să răspândească virusul. 

Importanța vitaminei C

Prin urmare, este esențial să luăm măsuri proactive pentru a întări imunitatea copiilor, asigurându-ne că sunt protejați și sănătoși. Așadar, trebuie să ne facem din vreme strategii eficiente de creștere a imunității la copii, cu un accent pe rolul esențial al vitaminei C, care împreună cu zincul în diverse forme și concentrații aduce un plus de energie și imunitate și ajută la creșterea rezistenței organismului în lupta sa cu infecția.

Un stil de viață sănătos oferă multe beneficii, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă, diabet, obezitate și alte afecțiuni cronice. Un alt beneficiu important este acela că obiceiurile sănătoase ne susțin imunitatea.

În ceea ce privește dieta, trebuie să consumăm cât mai multe alimente sănătoase, naturale, cu efect de consolidare a imunității și cu rol de dietă antiinflamatoare. De asemenea, trebuie eliminat pe cât posibil consumul de alimente ultraprocesate care sunt bogate în aditivi, sare, zahăr, grăsimi nesătoase și care au un conținut foarte scăzut de nutrienți.


Important este ca alimentația să asigure un aport optim de vitamine și minerale esențiale. Acestea includ alimente bogate în vitamina C și antioxidanți, cu proprietăți de stimulare a sistemului imunitar – alimente pentru imunitate scăzută. 

2 thoughts on “Cum creștem imunitatea copiilor în sezonul rece

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *