Menu

Cum folosim uleiurile volatile, ne spune dr. Anca Daniela Raiciu

Ne întrebăm de multe ori ce sunt şi cum folosim uleiurile volatile. De la bun început vă spun că sunt substanţe aromatice, care se evaporă foarte uşor, extrase din plante, prin procedee industriale.

Uleiurile volatile sunt cele din care nu a fost extrasă nicio substanţă şi evident aceste uleiuri integrale sunt cele mai eficiente şi sănătoase pentru uz intern sau extern.

 

 

Cea mai simplă este utilizarea lămpilor de aromaterapie, în vasul cărora se pun 30-50 ml. de apă şi zece picături de ulei volatil, după care vasul se încălzeşte cu o lumânare, producând dispersia rapidă a substanţelor aromate.

Putem folosi aceste uleiuri pentru aromatizarea încăperii sau pentru curăţarea de microbi.

Dar, pentru mai multe amanunte am întrebat-o dr. Anca Daniela Raiciu, specialist de primă clasă în aromoterapie de ce Japonia se află pe primul loc la folosirea uleiurilor volatile.

 

”În Japonia este o practică comună, oamenii ies în mijlocul naturii pentru a respira uleiurile volatile şi a se relaxa, întărind sistemul respirator şi imunitatea. Ei le numesc sugestiv “ băi în pădure”,  și este un obicei pe care japonezii îl mențin aproape fără excepție de-a lungul întregii vieți.

Plantele – căci despre ele vorbim- ne oferă posibilitatea de a reduce anxietatea, depresia şi stările de furie necontrolată, aromaterapia bazându-se din punct de vedere ştiinţific tocmai pe puterea lor de a influenţa comportamentul uman.

Oamenii sunt extrem de interesați de menținerea sănătății prin mijloace neinvazive, prin intermediul plantelor și nu e zi în care să nu primesc întrebări despre cum se realizează acest lucru, ne spune dr. Anca Daniela Raiciu.

 

 

La întrebarea cum pot plantele să ne păzească imunitatea, dr. Anca Daniela Raiciu ne-a spus că „sunt peste 10.000 de terpeni diferiţi, cu funcţii şi arome diferite. De exemplu, lupulina din hameiul cu care se produce berea acţionează asupra insomniei, citronella este folosită împotriva invaziei de ţânţari, lavanda pentru relaxare şi calmare în atacuri de panică sau în stări depresive”.

 

5 uleiuri volatile naturale şi efectele lor asupra minţii

 

Brad – are un efect regenerator amplu, împrospătează şi ajută la evitarea suprasolicitării. Este în mod deosebit indicat celor care au tendinţa de a munci foarte mult

Busuioc – uleiul de busuioc limpezeşte mintea, conferă claritate mentală şi forţă interioară, înlătură oboseala intelectuală. Uleiul volatil de busuioc este unul din cele mai bune tonice nervoase. El poate fi folosit în special în afecţiunile asociate cu frică, slăbiciune, isterie.

Lavandă este cea mai renumită plantă pentru acţiunea ei asupra sistemului nervos central în depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasă, isterie. Conferă o stare de regenerare sufletească, prospeţime şi puritate interioară. Alungă gândurile negative. Mai este indicată în stări de panică, stres, iritabilitate, treceri bruşte de la o stare la alta, depresie mintală, depresie maniacă, epuizare nervoasă.

Menta -uleiul de mentă este revigorant, întăreşte nervii. Este eficient în isterie. Conferă fermitatea în acţiune, înlătură gândurile negative, generează o stare de uşurare interioară, stimulează şi purifică mintea.

Pin – este un ulei care înlătură stările de oboseală şi de iritabilitate nervoasă cauzate de prea multă muncă, de lipsă de odihnă.

 

 

 

Substanţele volatile interacţionează imediat cu organismul uman, sunt absorbite aproape instantaneu şi efectele sunt vizibile, dar cultura bazată pe apropierea de natură nu este un comportament susținut la nivelul instituțiilor statului, din păcate, ci îl învățăm mai degrabă de la bunici sau de la bătrânii satului, dar și acest lucru este valabil mai mult pentru cei care au rădăcini la țară, menţionează dr. Anca Daniela Raiciu.

Așa că japonezii pot fi un model pentru noi,  căci ei sfidează ploaia, frigul, zăpada şi continuă să iasă în mijlocul pădurii nu doar pentru a face activitate fizică, ci pentru a respira sănătate și a-și întări sistemul imunitar.

Este util, în contextul în care din ce în ce mai mulți pacienți sunt străbătuți de stres maxim care generează depresie, anxietate, insomnii.

 

 

 

 

Dr. Anca Daniela Raiciu ne recomandă gamă variată de uleiuri aromatice de puritate 100%, ce se regăsesc în portofoliul HOFIGAL, uleiuri care pot fi comandate online sau cumpărate de la farmaciile HOFIGAL din toată țara și din farmaciile partenere, dar şi din farmacia Cleofarm.

 

Farmacia Cleofarm, Şos. Colentina nr. 76, București, sector 2 telefon: 021 240 2853 program: Luni – Vineri 08.00 – 19.30; Sâmbătă 08.00 – 14.00; Duminică – Închis

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram