Cum îngrijim plantele veşnic verzi pe timp de iarnă

Iarna când temperaturile scad, majoritatea plantelor intra în reapus vegetativ. Începând cu jumătatea lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, plantele se pregătesc pentru iarnă şi intra în acel repaus vegetativ.

În periaoda de iarnă plantele nu mai cresc, nu se mai dezvoltă, ci conservă energie. Primele semne de apropiere a repausului vegetativ sunt: căderea frunzelor la foioase, schimbarea în intesitate a culorii coniferelor, de la verde intens la verde închis maroniu.

Plantele veşnic verzi îşi schimbă frunzişul, numai că schimbarea nu se face brusc, ci treptat, pe toată perioada anului. Ideal ar fi să-ţi amenajezi grădina şi cu plante veşnic verzi, astfel încât aceasta să aibă un aspect viu şi pe perioada iernii.

 

 

 

 

Plantele veşnic verzi, coniferele şi răşinosele care îşi păstrează frunza peste iarnă, pot suferi pagube însemnate doar din cauza zăpezii, atunci când aceasta se aşează în cantităţi mari. Zăpada trebuie îndepărtată imediat, cât timp este afânată. În caz contrar, ramurile se îngreunează foarte mult şi se pot rupe. Greutatea zăpezii poate rupe chiar şi trunchiul plantei, provocând pagube iremediabile.

 

Thuja occidentalis este un copac veşnic verde nativ, adus din Statele Unite şi Canada. Coniferul este apreciat ca plantă ornamentală pentru forma sa conică, frunzişul verde şi scoarţa atractivă. Aşadar, şi tuia poate să sufere din cauza poverii zăpezii.  Acestea sunt predispuse la dezbinarea formelor şi ruperea ramurilor, dar pot fi protejate în schimb prin legarea coronamentului.

 

 

Se acordă o atenţie deosebită exemplarelor tinere sau plantate în urmă cu un an sau chiar doi. Îngrijirea constă în acoperirea la rădăcină cu un strat gros de frunze sau materiale protectoare pentru a preveni evaporarea apei.

Specii de plante veşnic verzi sensibile la îngheţ sunt brazii şi molizii tineri, chiparoşii, tuia și alte specii de conifere de grădină. Toate aceste plante înfrumusețează grădina pe toată perioada anului, inclusiv iarna, dar şi trebuie îngrijite.

Există mai multe tipuri de conifere care se potrivesc oricărui stil de grădină. Coniferele sunt ideale pentru a realiza un gard viu. Cel mai popular dintre conifere, utilizat pentru realizarea gardurilor vii este tuia deoarece această plantă nu este pretențioasă, se dezvoltă foarte rapid și poate fi tunsă la dimensiunile dorite cu foarfeca specială, atât toamna înainte de venirea iernii, cât şi primăvara, atunci când totul înmugureşte şi înverzeşte.

Înainte de venirea iernii toate aceste plante veşnic verzi trebuie pregătite pentru iarnă, adică să primească îngrăşăminte.

 

 

 

În cazul plantelor veşnic verzi la ghiveci situaţia este un pic diferită, pentru că ghivecele în special au nevoie de o atenţie mai mare. Ghivecele de teracotă, adică din pământ se pot sparge iarna dacă nu sunt de calitate, adică bine arse, sau dacă sunt amplasate direct pe pământ unde se menţine umiditatea.

Gerul poate îngheţa integral un ghiveci cu tot ce conţine dacă este mai mic de 50 cm diametru. Prin urmare este foarte important să protejăm atât ghivecele, cât şi plantele din ele.

Există multe specii de plante şi conifere veşnic verzi care rezistă peste iarnă afară în ghivece, dacă ghivecele sunt destul de mari şi sunt protejate.

Fie că este folie de plastic, material termoizolant, pânză de sac protecţia trebuie aplicată, asta dacă dorim o plantă sănătoasă în primăvară. Sub ghivece putem aşeza picioare de lemn pentru ca acesta să nu facă priza cu pământul îngheţat.

 

9 thoughts on “Cum îngrijim plantele veşnic verzi pe timp de iarnă

  1. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that „perfect balance” between superb usability and visual appearance.
    I must say you’ve done a excellent job with this.
    Also, the blog loads super fast for me on Opera.
    Superb Blog!

  2. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
    would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to
    new posts.

  3. Quanto Viagra assumere per la disfunzione erettile?
    Le compresse di sildenafil per la disfunzione erettile sono disponibili in diversi dosaggi che vanno da 25 mg a 100 mg.
    La dose abituale è 50 mg ma può essere
    aumentata a 100 mg o ridotta a 25 mg a seconda del suo effetto.

  4. Pingback: nude sex games

Comments are closed.