Cum recoltăm și păstrăm plantele medicinale

Venirea iernii este un prilej de a încerca diverse ceaiuri de plante medicinale. Dar de unde știi dacă au fost recoltate și păstrare corespunzător?

Iată în continuare câteva sfaturi legate de recoltarea, păstrarea și depozitarea plantelor medicinale.

 

 

Plantele medicinale sunt specii vegetale spontane sau cultivate care au efecte vindecătoare, datorită compușilor chimici sau principiilor active foarte variate pe care le conțin. În funcție de afecțiunile pentru care sunt folosite, plantele medicinale pot fi recoltate, conservate și preparate în mai multe moduri și combinații.

 

Recoltarea plantelor medicinale

Plantele medicinale se recoltează în zile cu condiții meteo favorabile. În funcție de specie, se recoltează o anumită parte a plantei: tulpină, muguri, flori, frunze, rădăcină.

Astfel, pentru culegerea frunzelor, florilor și a părților aeriene în general, vremea trebuie să fie stabilă, însorită și fără umiditate, până în ora prânzului sau seara.

Fructele și semințele se recoltează de obicei pe timp răcoros, dimineața devreme sau seara târziu.

 

 

Un aspect foarte important în recoltarea plantelor medicinale constă în cunoașterea plantei, pentru evitarea oricăror confuzii și urmări neplăcute.

 

Tipuri de organe de plante medicinale ce pot fi recoltate:

1. Rădăcinile, stolonii, rizomii, bulbii, tuberculii se recoltează în perioada de repaus, primăvara, înainte de intrarea în vegetație sau toamna târziu, la sfârșitul perioadei de vegetație. Sistemul radicular se recoltează prin smulgere directă sau cu ajutorul unei lopeți.

2. Mugurii se recoltează primăvara devreme, începând cu luna februarie, când începe să circule seva. Acestia trebuie să fie suficient de dezvoltați dar nedesfăcuți. Recoltarea se face manual. Se pot recolta muguri de brad, muguri de pin, de plop, de nuc s.a.

3. Scoarțele se recoltează de pe tulpinile plantelor de minim 3 ani, primăvara, atunci când începe să circule seva, deoarece procedeul de recoltare este mult mai ușor. Recoltarea se realizează cu un briceag sau cuțit cu care se crestează scoarța de jur împrejur, circular, la o distanță de 10-20 cm.

Frunzele se recoltează înainte de înflorire și în timpul înfloririi plantei. Se aleg frunzele ajunse la maturitate, întregi, neatacate de dăunători. Florile în funcție de concentrația principiilor active se recoltează manual, unele în faza de îmbobocire altele în plină înflorire.

4. Fructele se recoltează manual, la maturitate, de cele mai multe ori toamna târziu, înainte de căderea brumei, când au ajuns la maturitate.

5. Semințele se culeg atunci când plantele au ajuns la maturitate deplină, când au forma și culoare specifice.

Dacă recoltarea s-a efectuat în mod corect, foarte important pentru calitatea produsului vegetal sunt uscarea și păstrarea.

 

 

Uscarea plantelor medicinale

Uscarea este un proces esențial pentru păstrarea plantelor medicinale. Înainte de uscare se aleg plantele sănătoase care îndeplinesc caracteristicile cerute și se elimină plantele bolnave, pietricelele, nisipul, bucățile de pământ.

Uscarea plantelor medicinale poate fi realizată în 2 moduri, uscarea în aer liber și la soare, și uscarea la umbră dar la căldură. Uscarea în aer liber se folosește în zonele mai calde și mai secetoase. Metoda este eficientă pentru uscarea rădăcinilor și rizomilor, a semințelor și a fructelor precum și a florilor (soc, lumânărică).

Plantele uscate la soare își vor pierde culoarea deoarece razele solare distrug rapid clorofila în părțile verzi ale plantei și pigmenții din flori.
Uscarea la umbră se pretează pentru zonele de deal și munte cu condiții instabile de climă.

Acest tip de uscare se realizează în podurile caselor, șoproane, magazii sau orice încăpere curată, dezinfectată ce poate fi aerisită continuu. În cadrul acestei metode uscarea se realizează individual pentru fiecare plantă în parte, pentru a evita împrumutarea mirosurilor de la o plantă la alta.

Procesul de uscare este încheiat atunci când frunzele și florile foșnesc la atingere iar rădăcinile, scoarța și ramurile se rup cu zgomot la îndoire.

 

Păstrarea plantelor medicinale

Produsele obținute în urma uscării se păstrează în pungi de hârtie pergaminate, în cutii de lemn sau carton, în borcane de sticlă, depozitate în încăperi curate și uscate, lipsite de mirosuri. Preparatele pe bază de plante medicinale sunt diverse și acționează împotriva unei game variate de boli.

 

 

Tratamentele cu plante medicinale pot fi aplicate intern sau extern în funcție de afecțiune.
Pentru uz intern se folosește infuzia, decoctul, maceratul sau plămădeala la rece, amestecul macerat- infuzie, vinurile medicinale.

Pentru uz extern se aplică inhalațiile, cataplasma, terciul de plante, oțetul medicinal, băile medicinale, tinctura, alifii și uleiuri dn plante, sucuri proaspete de plante, comprese.

Plantele medicinale reprezintă o modalitate naturală, eficientă de vindecare și tratare a afecțiunilor umane. Recoltarea, păstrarea și conservarea acestora reprezintă procedee esențiale care influențează viabilitatea plantelor. Realizate corect și în perioade optime din punct de vedere climatic, plantele medicinale devin o sursă nesfârșită de compuși activi și minerale.

 

38 thoughts on “Cum recoltăm și păstrăm plantele medicinale

  1. Nu am știut niciodată că va exista un moment în care soțul meu să nu poată privi în ochii mei și să-mi spună că mă iubește. Am fost cu sufletul la gură când soțul meu a plecat de acasă pentru a fi cu o altă doamnă în apartamentul ei, fără să-mi pese de mine și de minunata noastră fiică. A trebuit să fac 3 schimburi în fiecare zi pentru a-mi plăti facturile și, de asemenea, să am grijă de fiica mea. Luna trecută, am dat peste un articol online care spunea cum Dr. White a fost atât de util pentru o mulțime de oameni în restabilirea vieții lor de dragoste rupte. L-am contactat prin acest e-mail: wightmagicmaster@gmail.com.
    și mi-a spus că îmi va restabili căsătoria în 48 de ore cu puteri naturale și am crezut în cuvintele sale că soțul meu se va întoarce și va „uau”, în 48 de ore de la contactarea doctorului White, soțul meu a revenit cerșind să spună că nu știa ce e în neregulă cu el și mi-a promis că nu ne vom abandona din nou pe mine și pe fiica noastră, că îi sunt atât de recunoscător încât mi-a restabilit căsnicia. WhatsApp acest număr: +17168691327 pentru mai multe întrebări dacă aveți nevoie de ajutorul lui ….

Comments are closed.