Cum verificăm o mașină second-hand înainte de achiziție

Achiziționarea unei mașini second hand a fost întotdeauna extrem de dificilă. Înainte de a pleca în căutarea unui astfel de autoturism trebuie să te documentezi, și evident să ții cont de 5 pași foarte importanți.

 

  1. Verifică numărul real de kilometri ai mașinii

 

Statisticile din țara noastră arată că un bărbat conduce în medie 15.000 de kilometri pe an, în timp ce o femeie conduce 12.000 de kilometri. Așadar, în cazul în care vrei să cumperi un autoturism second hand mai vechi de 10 ani, dar cu mai puțin de 100.000 de kilometri înseamnă că numărul de kilometrii este cel real.

 

  1. Verifică cu un magnet caroseria mașinii

 

Nu, nu este un mit. Este o realitate, iar tu trebuie să crezi în ea. Magnetul te ajută să vezi dacă eventual caroseria a fost chituită sau nu. E drept, ca acest test nu e garantat sută la sută, însă dacă magnetul nu se lipește în vreun loc, putem presupune că zona respectivă a suferit reparații.

 

  1. Verifică motorul mașinii

 

Fie că vorbim de o mașină de producție românească sau una străină, atenția îndreptată către motor trebuie să fie același. Dacă în urma acestor mici verificări totul pare în regulă, următoarea etapă este verificarea amănunțită a autoturismului la un mecanic auto autentificat. Statisticile arată că două treimi din mașinile second hand vândute în România au avut cel puțin o daună. Deci, foarte important acest lucru.  Pentru cei care maşinile europene nu satisfac nivelul dorinţelor lor , există maşinile din Asia, cum ar fi modele de masini Kia care, deşi nu este extreme de răspândită precum alte mărci, oferă o atracţie unică pentru cei interesaţi. Şi în acest caz te întrebi cum poţi afla detalii despre această marcă? Cumperi o KIA second hand doar prin risc? Nu este cazul. La fel ca şi la celelalte mărci, verifici seria sasiului KIA.

 

Tot aşa poţi proceda şi în cazul maşinilor Renault, autoturisme destul de comune în România, şi care se găsesc cu uşurinţă şi pe piaţa second-hand.  Dacă doreşti să-ţi cumpere un Renault Captur trebuie să ştii că aceasta este cea mai nouă ediţie a brandului, Koleos.

 

 

 

  1. Verifică istoricul mașinii

 

Seria de șasiu sau VIN este un set alcătuit din 17 caractere, care se atribuie fiecărui vehicul. Seria de șasiu este cel mai fiabil mod de a identifica un anumit vehicul. Cereți întotdeauna să vedeți cartea de identitate a mașinii și certificatul de înmatriculare. Numele din acte nu trebuie să fie diferit de cel al vânzătorului.

 

  1. Verifică dacă piesele de schimb pot fi procurate ușor

 

Piesele de schimb întotdeauna au reprezentat o problemă, prețul corect fiind greu de găsit. Tocmai de aceea, este important să știi că atunci când îți cumperi un autoturism second hand că se poate întreține foarte ușor, iar piesele auto pot fi găsite ușor, că sunt de calitate și pot fi cumpărate chiar pe online.

 

 

Sfat! În momentul în care ți-ai propus să îți cumperi un autoturism second hand musai trebuie să-ți faci o listă cu mașinile pe care vrei să le cumperi și verifică-le, pe fiecare în parte.  Chiar dacă pare multă treabă de făcut, la final vei realiza că ai economisit o mulțime de bani achiziționând o mașină care este foarte bună și care necesită schimbări minore, decât o mașină cu defecțiuni ascunse.

 

sursa foto: ziare.com

2 thoughts on “Cum verificăm o mașină second-hand înainte de achiziție

Comments are closed.