Vergeturile apar atunci când pielea este afectată de întinderea prea rapidă. Mai exact, când stratul de mijloc al pielii (dermul) se întinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, fapt care duce la apariția vergeturilor.
Deși pielea este elastică, atunci când au loc schimbări bruște care duc la întinderea pielii, pot să apară vergeturile. Cel mai frecvent acestea apar în timpul sarcinii, dar există și alte cauze care duc la instalarea acestora.
Ceea ce trebuie să reții, dacă vrei să rămâi însărcinată este faptul că e nevoie de rapoarte sexuale regulate de 2-3 ori pe săptămână, de anumite poziții sexuale care să crească șansa de a rămâne însărcinată.
În sarcină, vergeturile apar după luna 6, odată cu creșterea în greutate a mamei și a fătului. Dungile roșiatice se accentuează la contactul cu apa fierbinte și cu temperaturile ridicate, ca urmare a dilatării vaselor capilare.
În sarcină, unele femei sunt mai predispuse și prezintă un risc mai mare de a dezvolta vergeturi, în funcție de anumiți factori: numărul de kilograme acumulate într-un timp scurt, predispoziția genetică, dacă au mai dezvoltat înaintea sarcinii vergeturi, sau tipul sarcinii, unică sau multiplă.
Vergeturile apar sub forma unor dungi sau șir de dungi, poziționate paralel pe piele. Ele au culoare ți texturădiferite de restul pielii și pot varia între nuanțe de roz pal, violaceu și gri deschis. Totuși, vergeturile nu sunt nici dureroase, nici periculoase pentru sănătate, deși, în cazuri rare, poate apărea o ușoară mâncărime sau durere. Dezavantajul este legat în principiu de aspectul inestetic al pielii în zonele în care au apărut. Uneori, acestea se pot estompa în timp cu ajutorul unui tratament pentru vergeturi.
Care sunt zonele unde apar vergeturile
Zonele care sunt cel mai des afectate sunt următoarele:
- Abdomenul
- Sânii
- Șoldurile
- Fesele
- Coapsele
De asemenea, se mai pot găsi pe brațe, spate, umeri sau trunchi și pot apărea la orice vârstă, indiferent de tipul de piele sau sexul persoanei.
De asemenea, vergeturile sunt frecvente în sarcină, însă nu pun sănătatea în pericol și pot să se atenueze în timp.
Și copii pot face vergeturi
În cazul copiilor, vergeturile apar frecvent în perioada pubertății, când aceștia cresc brusc în înălțime sau dacă acumuleazărapid kilograme. Vergeturile de acest tip pot să dispară în timp, pe măsură ce copiii cresc.
Aspect și simptome
Când vergeturile apar din cauza obezității, la copii, ele sunt observate de obicei pe ambele părți ale corpului (simetric). Ele se văd cel mai bine pe coapse, brațe și burtă. Uneori sunt văzute și de-a lungul regiunilor din spatele feselor și genunchilor.
Vergeturile pot apărea pe suprafețe întinse sau pot apărea și în alte locuri decât cele enumerate mai sus, în cazul persoanelor care utilizează corticosteroizi sau au anumite boli.
Vergeturile își schimbă aspectul cu timpul:
În stadiile incipiente, ele sunt șterse, rozalii, paralele și asemănătoare benzilor aranjate într-un circuit. Pot da ușoare mâncărimi.
Treptat, vergeturile cresc și devin roșiatice până la violet, adesea cu o suprafață încrețită.
În cele din urmă, ele devin de culoare albă, ușor adâncite, amintind de aspectul hârtiei creponate. Ca dimensiuni pot avea lățimea între 1 si 10 mm și mai mulți centimetri lungime.
tarancutaurbana@gmail.com