Menu

De ce costă atât de mult filmarea unui eveniment de către un videograf profesionist?

Ca și în cazul oricărui alt loc de muncă, suntem plătiți pentru timpul nostru, iar aici nu mă refer doar timpul petrecut în spatele camerei. Adevărul este că doar o treime din ceea ce adăugăm într-un teaser reprezintă zeci de ore de editare. Trebuie să vă aduc la cunoștință că un clip de trei până la patru minute este extras dintr-o filmare brută de patru sau cinci ore.

Timpul petrecut înainte și după filmare

Să presupunem că, de exemplu, plătiți 500 de euro pentru filmarea unui clip muzical. Aveți patru scene diferite, doi stiliști și un regizor. Pentru a păstra matematica simplă putem spune că asta reprezintă o filmare brută de aproximativ cinci ore.

Filmările clipului Doddy & Lora - Bine Mersi

Filmările clipului Doddy & Lora – Bine Mersi

Înainte de a înregistra, un videograf poate petrece între 30 de minute sau chiar câteva ore pentru a planifica locațiile. Dacă v-ați întâlnit cu videograful în prealabil pentru a discuta filmul evenimentului, faceți acest lucru și dumneavoastră. Să presupunem că discuția referitoare la acest proiect a fost purtată în persoană sau la telefon, pentru a discuta cadrele și planul general pentru ceea ce voi doi vă propuneți să creați. Acum suntem la șase ore de lucru pentru un film de patru minute.


Acest screen a făcut parte dintr-o sesiune de filmare de aproximativ trei ore, cu un artist de machiaj, un stilist de păr și un stilist de garderobă. După această sesiune, alte patru ore au fost necesare în post-producție pentru a obține imaginea perfectă.

După sesiunea de filmare, trebuie să trecem prin zeci de minute să selectăm cele mai bune cadre și să le edităm. Editarea nu constă întotdeauna numai în eliminarea unor pete sau tăierea unor cadre. De multe ori este vorba mai mult de modificări ale culorilor și expunerea unui cadru. Aceste lucruri sunt vitale.

Acestea fiind spuse, de obicei, un videograf petrece cel puțin alte cinci ore de selectare și de editare de bază. Deci, din nou, pentru a păstra lucrurile simple, să spunem încă cinci ore de lucru.

Suntem la puțin peste 10 ore de muncă pentru un clip ce se va întinde pe o durată de 4 minute.

Acum, să luăm în considerare costurile pe care videograful trebuie să le plătească pentru studioul în care își desfășoară activitatea. Pentru chirie și utilități într-un birou mic, videograful plătește puțin peste 1500 de lei. La acest calcul, într-o lună medie de 30 de zile, videograful plătește 50 de lei pe zi doar pentru a deschide ușa.

Asigurarea de sănătate, asigurarea de răspundere civilă și asigurarea echipamentelor însumează puțin peste 5000 de lei lunar.

O mulțime de videografi vor justifica costul unui clip în funcție de echipamentul deținut. La urma urmei, numai o cameră video profesională costă cel puțin 8.000 de dolari fără obiective. Fără cameră, amândoi ne vom uita unul la altul câteva ore.
Trepied, monopied, surse de lumină, acumulatori sau medii de stocare sunt doar câteva din accesoriile fără de care un videograf nu își poate desfășura activitatea.

Cu toate acestea, ceea ce plătiți cu adevărat sunt anii de practică necesari pentru a face posibile minutele pe care le primiți. Nu mai vorbim de talentul absolut pe care mulți videografi îl aduc la masa negocierilor.

Un videograf din România 🙂

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram