De ce trebuie să ții cont atunci când vrei să renovezi baia

Dacă plănuiești să renovezi baia o faci în primul rând pentru că zugrăveala și instalațiile s-au învechit, dar, cel mai probabil, o faci și pentru că încăperea nu mai este în ton cu personalitatea ta, cu simțul tău estetic și nu îți provoacă vizual ideea de confort. Sau te-ai mutat într-o locuință nouă.

Alegerile stilistice îți sunt adesea limitate de felul în care crezi că ar trebui să arate o baie, dar și de funcționalitatea camerei. Însă locuința ta este gândită ca o reflexie a personalității tale; în niciun caz baia nu e camera care ar trebui să facă excepție de la această regulă.

Baia este prima cameră în care intri dimineața 

Baia trebuie decorată astfel încât să îți ușureze efortul de a te trezi în fiecare dimineață. Înainte de a alege orice decorațiune, trebuie să te întrebi dacă se află printre primele lucruri pe care le vei vedea când te vei trezi. Dacă stai prea mult timp să te gândești ce culoare ar trebui să alegi pentru gresie și faianță, află că nici măcar culorile întunecate nu sunt „interzise”, atât timp cât îți creează o stare de confort.

Pentru amenajarea unei băi, este foarte importantă calitatea produselor utilizate. Un exemplu clar este că mulți cumpără și montează gresia și faianța, iar apoi vor să achiziționeze obiectele sanitare. Acest lucru este foarte grav. De ce? Instalațiile, în cele mai multe cazuri, nu sunt trase corect. „Vreau lavoar de 60 cm sau de 1 m? Vreau WC suspendat sau cu rezervor pe vas? Unde sunt scurgerile? Unde sunt trase țevile pentru alimentarea căzii?” Aceste cauze ne pun în dificultatea de a amenaja baia după bunul plac și suntem condiționați să cumpărăm ce se potrivește, nu ceea ce se dorește. 

Instalațiile nu sunt doar necesare, ele trebuie să fie și estetice

Tindem să uităm că atunci când alegem o cadă sau un lavoar acestea vor face parte din aspectul final al camerei. Poți da băii o tematică pe care să o păstrezi la fiecare detaliu. Și trebuie să ții cont de această tematică încă de când începi să cauți baterii de baie, pere de duș sau oglinzi cu polițe. 

Dacă vrei ca baia ta să aibă un aspect futurist poți alege culori intense și modele geometrice care se vor reflecta în baterii și țevi cromate. În schimb, dacă vrei un aspect vintage, vei decora în culori mate pe care le poți completa cu instalații din cupru sau cu un aspect asemănător.

Țevile sunt foarte importante, cum ar fi teava pech pentru apă, în principiu pentru apa de la chiuvetă. La fel de importantă este și teava rotunda.

Poți folosi și materiale pe care le credeai inutilizabile

Într-adevăr, acum 10 ani, aplicarea parchetului pe podeaua băii ar fi implicat refacerea întregii pardoseli în doar câteva luni. Astăzi însă tehnologia a evoluat suficient pentru a permite realizarea unui parchet tratat cu suficiente straturi de ceară încât să devină impermeabil.

Parchetul a devenit astfel o alternativă la gresie și o alegere perfectă pentru cei care își doresc o baie călduroasă, indiferent de anotimp.

Cum faci spațierea în băile mici

Dacă locuiești la bloc, sunt destul de slabe șansele ca apartamentul tău să fie dotat cu o baie mare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să simți o senzație de claustrofobie de fiecare dată când faci un duș. Există însă nenumărate metode prin care poți face baia să pară mai mare.

Unul dintre cele mai cunoscute trucuri este adăugarea încă unei oglinzi. Puse una în fața celeilalte, două oglinzi vor crea nu doar o senzație de infinit, dar vor fi și practice. De asemenea, alegerea unor culori luminoase pentru faianța de pe pereți poate face spațiul să pară mai larg. Dar acestea sunt doar niște iluzii, iar singurul mod prin care putem profita de tot spațiul pe care îl avem la dispoziție este amenajarea sa corespunzătoare.

 

13 thoughts on “De ce trebuie să ții cont atunci când vrei să renovezi baia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *