Deparazitarea animalului de companie în timpul iernii | Puricii şi căpușele există şi iarna

Protejarea câinilor de paraziți externi și interni este secretul unei vieți lipsite de griji atât pentru patruped, cât și pentru stăpân și familie. Problemele cauzate de purici, căpușe sau viermi intestinali sunt destul de frecvente, însă pot fi tratate prin numeroase metode.

Paraziții externi – puricii, căpușele sunt cel mai evident “inamic” al prietenilor patrupezi. Prezența lor este sesizată mai ales în perioadele călduroase ale anului – atunci când majoritatea stăpanilor aleg să își deparaziteze cățeii și pisicile cu produse de tip pipetă spot-on, zgardă deparazitară și mai nou – comprimat masticabil. Până aici totul bine, dar o întrebarea totuşi rămâne. Ce facem în restul timpului?

Aşadar, chiar dacă puricii și căpușele sunt observați cel mai des în perioadele mai călduroase nu înseamnă că în restul anului ei sunt total absenți.

Deparazitarea animalului de companie în timpul iernii | Puricii şi căpușele există şi iarna

Transmisia puricilor și căpușelor către cățel sau pisică se poate face prin una din două căi – de la un alt animal sau din mediul înconjurător, ambele permițând paraziților mai “norocoși” să rămână activi și atunci când temperaturile exterioare au scăzut.

Dacă putem presupune corect că un purice sau căpușă nu va rămâne activ la o temperatură scăzută dacă frigul îi găsește într-o zonă expusă (de ex. pe pământ în parc), nu același lucru putem spune despre acei paraziți pe care frigul îi găsește pe un animal sau într-o zonă încălzită și ferită (ex. în casă, culcușul exterior încălzit al animalului și orice alte zone în care există surse de căldură sau sunt feriți de frig).

Acești paraziți vor putea fi transmişi către patrupedul dumneavoastră și odată cu ei – pe lângă disconfort, se pot declanșa și afectiunile specifice – babesioza, borelioza, alergia la saliva de purice, etc.

Deparazitarea trebuie să se facă și în lunile mai reci

Atenția sporită asupra deparazitării externe a animalului tău și alegerea unei scheme optime de deparazitarea interna caine te vor ajuta să ai un animal sănătos, îngrijit și fericit. 

Recomandarea medicilor veterinari pentru sezonul rece este de a aplica o zgardă deparazitară cu efect îndelungat sau aplicarea lunară a pipetelor. Una dintre cele mai cunoscute metode de deparazitare externă o reprezintă pipetele spot-on antipurici pentru câini sau soluțiile antiparazitare pentru aplicare cutanată. Există mai multe produse de acest tip, Advocate fiind un antiparazitar eficient, care reduce incidenta alergiilor produse de purici, păduchi, căpușe, omoară stadiile larvare, dar poate fi utilizat și pentru tratarea infecției cu viermi cu cârlig Ancylostoma caninum, viermii rotunzi Toxocara canis, dar şi raia la caini. Produsul utilizat acoperă întreaga durată a iernii.

Zgărzile anti-parazitare vin cu urmatoarele avantaje:

 • funcționează atât pentru câini cât şi pisici
 • perioada mare de timp de 7-8 luni de la aplicare
 • nu are nici un miros
 • are efect de repelență (omoară parazitii în cateva ore de la simpla lor urcare pe animal – nu este necesar ca aceștia să muște câinele sau pisica, precum în cazul majorității pipetelor sau comprimatelor)
 • datorită repelenței, ajută și la deparazitarea culcușului câinelui, în care studiile au arătat că se pot găsi mult mai mulți paraziți decât pe animal
Principalii paraziți externi

Deși în sezonul cald, plimbările în locurile cu multă verdeață sunt apreciate atât de căței, cât și de stăpâni, ele pot fi modalitatea perfectă de a atrage musafiri nepoftiți, puricii și căpușele fiind în topul listei paraziților externi. 

Căpușele

Căpușele se numără printre paraziții care prezintă cele mai multe probleme, și asta deoarece se îndepărtează greu și pot transmite diferite boli atât oamenilor, cât și animalelor. În rândul câinilor, una dintre cele mai cunoscute afecțiuni este Babesioza. Căpușele se fixează de gazdă, introducându-și capul în pielea câinelui și de aici se hrănește cu sângele lui. Prin salivă, căpușa poate transmite paraziții. Aceștia ajung în hematiile din sânge. Detectând hematiile infestate ca fiind agenți patogeni, sistemul imunitar începe să le distrugă, ceea ce va duce la instalarea unei anemii masive.

Puricii 

Spre deosebire de căpușe, puricii se înmulțesc tot timpul anului, iar înțepăturile lor pot provoca reacții alergice la nivelul pielii animalelor, cât și al oamenilor. De exemplu, dermatita este boala de piele a câinilor, asemănătoare unei eczeme, putând avea mai multe cauze, printre care și alergia la mușcătura și saliva puricilor. Datorită picioarelor lungi, care îi ajută să sară pe distanțe mari, puricii pot fi transmiși ușor de la o gazdă la alta. La fel ca în cazul căpușelor, puricii pot amenința sănătatea câinelui tău. Infecția cu tenia se poate instala atunci când animalul se scarpină și înghite un purice infectat.

De asemenea, puricii pot fi gazde intermediare pentru viermii plați, de aceea deparazitarea externă poate proteja câinele, dar și stăpânul de alte probleme mult mai greu și mai costisitor de gestionat.

Comentarii

 1. Click Here spune:

  Click Here

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I really like but do not get a great deal of link adore from[…]

 2. Click Here spune:

  Click Here

  […]The data talked about inside the post are some of the very best offered […]

 3. Click Here spune:

  Click Here

  […]Every once in a although we choose blogs that we study. Listed below would be the most up-to-date web-sites that we pick out […]

 4. Click Here spune:

  Click Here

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 5. Click Here spune:

  Click Here

  […]the time to study or stop by the content material or sites we’ve linked to below the[…]

 6. foot lotion spune:

  foot lotion

  […]usually posts some extremely intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 7. Assignment help

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I like but do not get a whole lot of link love from[…]

 8. Assignment Paper Help

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they may be essentially worth a go by means of, so possess a look[…]

 9. Custom Assignment Writing Services

  […]very couple of internet websites that come about to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 10. Madelyn Monroe MILF Porn

  […]please pay a visit to the web pages we stick to, which includes this one, as it represents our picks in the web[…]

 11. Cory Chase MILF City

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to mainly because we believe they may be worth visiting[…]

 12. Reba Fleurantin

  […]one of our guests not long ago proposed the following website[…]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *