Bucureștiul a împlinit la 20 septembrie, 560 de ani de la prima mențiune documentară, conform unui hrisov prin care domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și dă drept de proprietate unor locuitori. Așadar, dacă ai impresia că ai citit sau văzut totul în București, află cu nu este așa. În București există un loc despre care puțină lume știe, iar când află dă fuga să vadă minunea. Minunea, de care vă spun este Muzeul Recordurilor, un loc unic pe planetă, un loc fascinant, puțin cunoscut, dar plin de istorii care mai de care mai curioase.
Muzeul îl găsiți în intersecția străzilor Parfumului cu Vulturilor, din vechiul cartier evreiesc din București, într-o clădire modernă, dar cu ferestrele zidite, găsiţi acestă minune. Un om de afaceri, arhitect de profesie, Ion Chirescu a deschis pentru public un muzeu privat, în care și-a expus colecțiile adunate în timpul vieții.
Am descoperit Muzeul Recordurilor dând curs invitației de a lua parte la evenimentul Descopera Bucurestiul Altfel alaturi de Art&Craft! Ca de fiecare dată, Art&Craft ne surprinde cu evenimente inedite.
Aşa cum ştiţi deja, Art&Craft este cel mai mare brand de cadouri de inspiraţie românească şi suveniruri. Găsiţi magazinele lor în aeroporturile din România, în Băneasa Shopping City şi on line pe www.artandcraft.ro
Când spui o colecție de 35.000 de fiare de călcat, o colecție de 30.000 de tirbușoane, o colecție de 15.000 de trivete, 10.000 de aparate foto, 100.000 de timbre cum să nu rămâi cu gura căscată. Toate colecții se mențin foarte bine pe primul loc în Cartea Recordurilor, întrucât nimeni până acum nu a mai reușit o astfel de performanță.
Victor Bota, directorul general al muzeului ne-a însoțit prin muzeu și ne-a vorbit cu pasiune despre toate colecțiile muzeului, de la primul fier de călcat realizat din piatră până la obiecte din ce în ce mai stilizate și mai sofisticate, fierul de călcat e personajul principal în acest muzeu care a primit până acum mai multe certificări Guinness.
- 35.000 de ”fiare de călcat”, vechi de acum 2000 de ani
Recordul pentru cea mai mare colecție de ”fiare de călcat” este de 30.071 de piese și a fost stabilit în august 2016. De atunci, colecția a crescut continuu și astăzi depășește 35.000 de piese.
35.000 de fiare de călcat. Cea mai mare colecție de fiare de călcat de pe tot pământul! Toate diferite. Mai toate au fost cumpărate la licitații, iar altele au fost tranzacționate direct între colecționari deși, inițial, baza strângerii acestor piese a constat în achizițiile din târgurile de vechituri. Colecția este cea mai mare din lume, iar în 2016 a fost certificată la nivel internațional. De atunci, numărul articolelor a crescut și astăzi sunt 35 000 de piese expuse în muzeu. O dată ce ajungi în muzeu, acesta este cel mai bun loc pentru a afla despre presarea fierului de călcat, diferitele metode utilizate pentru încălzire sau despre diferitele modele pentru decorarea acestora.
Moda și hainele au jucat întotdeauna un rol important în societate, iar garderoba a fost chiar un indicator al grupului de care ai aparținut sau a statutului social pe care l-ai avut.
- 30.000 de tirbușoane
În iunie 2015, colecția a fost recunoscută oficial ca fiind cea mai mare din lume, cuprinzând 23.965 de articole. De atunci, numărul de tirbușoane a continuat să crească, iar acum colecția conține peste 30.000 de articole. Colecția de tirbușoane este dovada că oamenii au încercat să se distreze. De când s-a obținut recordul în 2015, numărul a continuat să crească, iar colecția cuprinde acum peste 30.000 de piese. Cel mai interesant tirbușon este unul din secolul al XIX-lea, franțuzesc, folosit nu neapărat pentru scoaterea dopului din sticlele de vin, cât și pentru destuparea călimărilor cu cerneală sau a sticluțelor de parfum. Piesa este poleită cu foiță de aur și era, la vremea sa, un obiect de lux, folosit de aristocrați.
- 15.000 de „trivete”
A doua colecție care a fost recunoscută oficial de Guiness Book ca fiind cea mai mare din lume este cea de trivete. Acest lucru s-a întâmplat în aprilie 2016, când erau doar 10.165 de articole în colecție. În acest moment, această secțiune a muzeului conține peste 15.000 de trivete. Trivetele sunt acele suporturi pe care gospodinele țineau fiarele de călcat care funcționau pe bază de jar. Scopul principal al pânzelor este de a preveni contactul dintre un obiect încălzit, precum un fier de presat, și suprafața sau țesătura de sub acesta. Unele tipare au fost realizate în dimensiuni și forme specifice pentru a se potrivi cu un anumit fier de presat. Astăzi sunt considerate adevărate piese de muzeu. În 2016, acesta a fost pronunțat ca un record mondial, iar de atunci au fost adăugate alte articole.
.
.
.
.
.
.
.
Telefonul „pâlnie” marca Ericsson. Camere foto „Stereo”, de acum peste 100 de ani.
La Muzeul Recordurilor mai puteți admira și cele 100 de telefoane de epocă, cel mai vechi dintre ele fiind un model fabricat de compania suedeză Ericsson, în 1878. La fel de importantă este și camera foto de peste 130 de ani, fabricată în Germania. De asemenea, mai sunt expuse peste 5.000 de aparate de fotografiat începând cu secol XIX până la cele din anii ’60. Industria de îmbrăcăminte a cunoscut o evoluție grozavă de la inventarea mașinii de cusut . Acest articol a ușurat procesul de coasere a țesăturilor cu fir și a făcut-o mai eficientă. Colecția conține peste 100 de mașini de cusut , frumos decorate și în stare foarte bună.
- Muzeul Recordurilor Românești se află pe strada Parfumului nr 25-27, nu departe de Piața Unirii.
- Muzeul poate fi vizitat de grupuri de luni până miercuri și vinerea în intervalele 10-16 și de persoane fără grup joia în aceleași intervale. Vizita trebuie programată telefonic în prealabil la 0745 586 328 sau pe email la office@museumofromanianrecords.com
- Biletul de acces costă 50 de lei.
După acest tur al muzeului unicat în lumea, ne-am oprit pe terasa de pe acoperișul clădirii unde am putut vedea orașul, și evident să gustăm minunatele dulciuri de la Art&Craft, să ciocnim un pahar de vin de la Liliac, dar și să ne răcorim cu un pahar de apă Aur’a.
Apropo, nu uitaţi, dacă sunteţi în căutarea unui cadou de inspiraţie românească, ştiţi unde îl găsiţi: la Art&Craft. Tot acolo găsiţi şi pachetele corporate. Zic să nu le rataţi, că acum se apropie sărbătorile de iarnă.
tarancutaurbana@gmail.com
Dear tarancutaurbana.ro admin, Your posts are always well-written and engaging.
Hi tarancutaurbana.ro webmaster, You always provide useful links and resources.
Hello tarancutaurbana.ro administrator, Your posts are always well researched and well written.
Dear tarancutaurbana.ro admin, Keep up the great work!
Hello tarancutaurbana.ro webmaster, Your posts are always informative and well-explained.
Hi tarancutaurbana.ro webmaster, Your posts are always well written and informative.
Dear tarancutaurbana.ro admin, Great post!
Dear tarancutaurbana.ro webmaster, You always provide helpful information.
Dear tarancutaurbana.ro administrator, Thanks for the informative post!
Dear tarancutaurbana.ro owner, Your posts are always well-balanced and objective.
Hi tarancutaurbana.ro admin, Thanks for the well-organized post!
Hello tarancutaurbana.ro webmaster, Thanks for the well-organized and comprehensive post!
Hi tarancutaurbana.ro administrator, Your posts are always well-written and easy to understand.
To the tarancutaurbana.ro admin, Well done!
Hi tarancutaurbana.ro administrator, Thanks for the well-organized and comprehensive post!
To the tarancutaurbana.ro owner, Your posts are always well researched and well written.
Dear tarancutaurbana.ro admin, Your posts are always well-received and appreciated.
Hello tarancutaurbana.ro owner, Your posts are always well-balanced and objective.
Hello tarancutaurbana.ro webmaster, Your posts are always informative and well-explained.
Hello tarancutaurbana.ro webmaster, Your posts are always well-referenced and credible.
Hi tarancutaurbana.ro owner, You always provide useful links and resources.
Hello tarancutaurbana.ro admin, Your posts are always well-received by the community.
Hi tarancutaurbana.ro owner, Your posts are always well-received and appreciated.
I’m able to’t look at focusing extended an abundance of to research; a good deal significantly less create this type of write-up. You’ve outdone yourself utilizing this material unquestionably. It happens to be the best contents. pg betflik
Dear tarancutaurbana.ro owner, You always provide great examples and real-world applications.
Hi tarancutaurbana.ro admin, You always provide practical solutions and recommendations.
Dear tarancutaurbana.ro admin, You always provide great information and insights.
To the tarancutaurbana.ro admin, Thanks for the well-presented post!
Dear tarancutaurbana.ro webmaster, Your posts are always on point.
To the tarancutaurbana.ro admin, Keep up the great work!
Hello tarancutaurbana.ro administrator, Your posts are always well-referenced and credible.
Hello tarancutaurbana.ro administrator, Your posts are always well-balanced and objective.
Hello tarancutaurbana.ro admin, You always provide useful tips and best practices.
To the tarancutaurbana.ro webmaster, Your posts are always well-delivered and engaging.
Dear tarancutaurbana.ro admin, You always provide great examples and real-world applications.
Dear tarancutaurbana.ro administrator, Your posts are always well researched.
Hi tarancutaurbana.ro Webmaster, same here: Link Text
Hi tarancutaurbana.ro Admin, exact in this article: Link Text