Menu

Dr. Anca Daniela Raiciu – 5 beneficii ale mărarului asupra sănătăţii

Mărarul este una dintre plantele de la care poţi consuma tot: frunze, seminţe şi tulpina. Îl folosim ca plantă aromatică în mâncăruri, însă mărarul este întrebuinţat de mii de ani în medicina tradiţională ca medicament împotriva inflamaţiilor, durerilor de cap, celor digestive, contra tusei sau a problemelor respiratorii.

 

Despre beneficiile folosirii mărarului şi câteva secrete ale acestei plante ne-a spus Anca Daniela Raiciu,  doctor în farmacie şi lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu

 

dr. Anca Daniela Raiciu alături de realizatoarea tv, Florentina Opriş

 

Mărarul este una dintre plantele de la care poţi consuma tot: frunze, seminţe şi tulpina. Îl folosim ca plantă aromatică în mâncăruri, însă mărarul este întrebuinţat de mii de ani în medicina tradiţională ca medicament împotriva inflamaţiilor, durerilor de cap, celor digestive, contra tusei sau a problemelor respiratorii.

 

Despre beneficiile folosirii mărarului şi câteva secrete ale acestei plante ne-a spus Anca Daniela Raiciu,  doctor în farmacie şi lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu

 

 

Mărarul era folosit în vechime ca plantă anti-ageing

”Românii folosesc mărarul destul de des în mâncare, la pregătirea murăturilor, în salate, deoarece le place gust puternic şi proaspăt fără de care anumite reţete parcă n-au sens.

 

 

Plantă mediteraneeană ca majoritatea plantelor aromatice, mărarul s-a răspândit cu uşurinţă în lume, datorită faptului că seminţele sale sunt foarte mici şi vântul le poartă uşor la distanţe mari. Sunt scrieri care atestă că se folosea încă de acum 5000 î.e.n. de către egipteni pentru calmarea durerilor intestinale şi chiar era considerat o plantă anti-ageing, fiind nelipsit și din bucătăria grecilor.

Mărarul conţine multă vitamina C, vitaminele B1 şi B2, acid folic, fier, potasiu şi calciu. Tot ce avem de făcut este să-l cumpărăm din piețe și să-l folosim în supe, toănițe, mâncăruri de carne sau legume cu recomandarea de a fi pus după ce mâncarea este luată de pe aragaz pentru a putea profita de toate beneficiile sale”.

 

Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, dar poate fi folosit şi în cazurile de beţie. 

 

Beneficiile terapeutice ale mărarului

 

  • este diuretică, ajută la eliminarea lichidelor, opreşte procesul retenţiei de apă, curăţă rinichii şi depurează întregul organism. Utilizat şi în curele de slăbire, ceaiul de mărar se pregăteşte dintr-o lingură de frunze şi seminţe zdrobite la o cană de apă;
  • reuşeşte să reîncarce cu energie persoanele care se simt obosite fără vreun motiv aparent, combate depresia şi atacurile de panică. În acest sens, utilă e tinctura de mărar care se obţine din trei linguri de frunze şi seminţe zdrobite peste care se adaugă 100 ml de alcool de 60 grade, se lasă la macerat o săptămână, la loc întunecos, apoi se filtrează şi se ia câte o linguriţă înainte de mese; Uleiul esenţial de mǎrar poate opri sforǎitul, este suficient sǎ picuraţi câteva picǎturi de ulei pe un prosop aşezat pe pernǎ.

 

  • aceeaşi tinctură se ia înainte de mese pentru a favoriza digestia greoaie şi pentru a evita balonările. Conform cercetărilor, mărarul are proprietăţi antibacteriene şi reuşeşte să ţină în frâu problemele aparatului digestiv. Tocmai de aceea este bun şi pentru întărirea gingiilor şi eliminarea florei bacteriene care atacă dantura. Persoanele care au obiceiul să mestece frunze crude de mărar au dantura mai sănătoasă şi gingiile mai puternice;

 

  • stimulează lactaţia şi are proprietăţi afrodisiace.

 

  • întăreşte oasele. Seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei. Calmează durerile abdominale. Mărarul, în general acţionează foarte eficient stimulând toate funcţiile intestinale şi are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze şi foarte indicat pentru colicii bebeluşilor.

 

 

“Nu treceţi nepăsători pe lângă această minune a naturii, iar când veţi vedea pălăriile cu seminţe culegeţi şi puneţi la uscat, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie întrucât sunt extrem de folositoare” – doctor în farmacie, Anca Daniela Raiciu şi lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu.

 

Sfaturile  doctorului în farmacie, Anca Daniela Raiciu le găsiţi şi aici.

 

Suplimente, uleiuri, ceaiuri pot fi comandate online sau cumpărate de la farmaciile HOFIGAL din toată țara și din farmaciile partenere, dar şi din farmacia Cleofarm.

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram