Menu

Dr. Anca Daniela Raiciu: „Lavanda curăță mintea și aduce pacea inimii”

Se spune că mirosul de lavandă este atât de puternic, încât se simte de la sute de metri. Şi mai este un fenomen: într-un lan de lavandă, greierii şi mierlele cântă mai tare decât în alte locuri.

Considerată aurul mov al agriculturii, lavanda a cucerit inimile şi grădinile noastre. Lavanda poate fi plantată atât primăvara, cât şi toamna pentru a facilita dezvoltarea butaşilor pe timpul iernii şi totodată fixarea rădăcinilor.

 

 

Lavanda – indicații terapeutice

 

’’Lavanda are un festival, dar și o notorietate fabuloasă, pentru că dintotdeauna s-a știut că aduce liniște spiritului agitat. Un ceai de lavandă băut în a doua parte a zilei, după ce revii acasă de la treburile de zi cu zi, e ca o cortină între tine și lumea dezlănțuită’’,  ne asigură

 Anca Daniela Raiciu, doctor în farmacie şi lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu.

 

  • Dureri de cap

Aplică ulei de levănțică pe tâmple, masează ușor, și vei simți că durerea de cap dispare.

 

  • Dureri de burtă

Germanii folosesc ceaiul de lavandă pentru îmbunătățirea digestiei. Uleiurile relaxează mușchii tractului digestiv, calmează crampele abdominale.

 

  • Dureri de urechi

Lavandă conține substanțe care ajută la diminuarea durerilor de urechi.

 

  • Infecții

Substanțele pe care le conține levănțica au proprietăți antibacteriene, previn infectarea rănilor și vindecă rapid țesuturile, ajutând la cicatrizarea rănilor.

 

  • Somn bun

Lavandă este ideală pentru persoanele care au probleme cu somnul, adorm greu sau se trezesc des în timpul nopții, prelungind calitatea şi durata somnului. Poți turna câteva picături de ulei de levănțică pe pernă pentru a dormi mai bine.

 

  • Probleme ale pielii

Dacă suferi de acnee, ai probleme cu tenul gras sau cu pielea uscată, o compresa cu infuzie de lavandă va da rezultate imediat.

 

  • Mătreață

Scapă de mătreață punând 15 picături de tinctura de lavandă în două linguri de ulei de măsline. Încălzește amestecul puțin la cuptorul cu microunde, apoi masează-l ușor pe părul umed. Pune o masca pentru dus și lasă să acționeze o oră. Apoi clătește-te. Pentru efecte de durată aplică acest tratament o dată pe săptămână.

Lavanda sau levănțica, este o plantă perenă, un arbust de talie mică, întrucât crengile ei se lemnifică. Are frunze veșnice, chiar și iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu.

 

 

’’Mai țineți minte că bunicile noastre puneau mănunchiuri de lavandă în diferite colțuri ale casei și săculeți de tifon cu crenguțe ce parfumau lenjeriile de pat, prosoapele și pijamalele?O făceau deoarece se știe încă din vechime că această plantă are proprietăți antiseptice, antimicrobiene și antifungice acesta fiind unul dintre motivele pentru care se fabricau mănuși cu lavandă împotriva epidemiilor de ciumă și holeră care au bântuit secolele’’, ne mai spune dr Anca Daniela Raiciu.

 

Cea mai uzuală întrebuințare a lavandei este aceea de sedativ, fiind folosită în combaterea insomniei și a stărilor de neliniște și agitație, adecvată în hipotensiune și afecțiuni cardiovasculare. Se poate administra intern sub formă de tincturi, infuzii și ulei volatil, dar și extern pentru tratamentul rănilor infectate, fiind neprețuită în igiena bucală și gingivite.

 

HOFIGAL, cea mai mare companie cu capital românesc de pe piața produselor alternative de sănătate are în portofoliu produse ce conțin această plantă cultivată local. Planta face parte din compoziția unor produse cosmetice care ajută la buna întreținere a pielii, precum:

  • Trilavanda – un produs dermato-cosmetic care îndepărtează disconfortul ce apare după ras sau după contactul cu alergenii din mediu.
  • Sapun lichid cu lavandă – folosit la igiena întregului corp. Este excelent și pentru spălarea bebelușilor fiind hipoalergenic și natural.
  • Ulei volatil de levănțică –  care poate fi administrat atât intern cât și extern. Acesta induce efecte benefice asupra psihicului și mentalului, fiind și un antiseptic respirator și un bun fluidifiant al secrețiilor bronșice.

 

Sfaturile dr Anca Daniela Raiciu le găsiţi şi pe pagina Anca Daniela Raiciu pentru Sanatate.

De asemenea, toate produsele menţionate mai sus pot fi comandate online sau cumpărate de la farmaciile HOFIGAL din toată țara, din farmaciile partenere, dar şi din Farmacia Cleofarm.

 

sursa: http://aquiahora.ro

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram