Dragobete vs. Valentines day | Cadouri, tradiţii şi obiceiuri

Recent, am citit un studiu privind preferințele românilor legate de Valentine’s Day și Dragobete. Este drept că aveam o curiozitate, mai ales că în ultima vreme sărbătoarea de Valentine’s Day a cunoscut o mare amploare. Surpriza a fost una plăcută, aș putea spune. Așa am aflat că dacă ar fi nevoiți să aleagă o singură sărbătoare dintre cele două, românii au spus că ar opta pentru Dragobete în 48% din cazuri, în timp ce doar 22% ar alege Valentine’s Day, iar aproape 30% nu ar alege niciuna dintre  sărbători, spunând că așteaptă luna martie. De asemenea, am aflat că, aproape un sfert dintre persoanele căsătorite petrec de Dragobete, în timp ce peste o treime dintre persoanele necăsătorite preferă să sărbătorească Valentine’s Day.

Așadar, când vine vorba despre a sărbători cel mai frumos sentiment, românii au parte de două zile dedicate iubirii. Două zile în care pot face declarații de dragoste și pot oferi cadouri persoanelor pe care le iubesc: celebrul Valentine’s Day și românescul Dragobete.

 

Fiecare sărbătoare are personajul ei

 

Încă de la începuturi, ambele sărbători au avut în centru un personaj. Despre Sf. Valentin, se spune că personajul a fost unul religios, preotul Valentin, cel care, ne ținând cont de ordinele împăratului roman Claudius al II-lea, oficia căsătorii ale tinerilor soldați, scriindu-le iubitelor acestora, în numele lor, scrisori de dragoste semnate Valentin. Pentru că a refuzat să renunțe la creștinism, preotul a fost executat în 14 februarie 270, iar 200 de ani mai târziu a fost sanctificat și considerat de atunci protectorul iubirii și al îndrăgostiților.

Despre Dragobete, se spune că este vorba de zeul dragostei sau ”Cap de Primăvară”. Dragobete era fiul Dochiei, un tânăr voinic, puternic, frumos, considerat cel care lega relațiile între oameni. De aceea Dragobete este în tradiția populară ocrotitorul iubirii și cel care aduce noroc îndrăgostiților.

 

Dragobetele sărută fetele

 

În vremuri de demult, în anumite zone în ziua de Dragobete, 24 februarie, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă ghiocei, cele dintâi flori ale primăverii. La ceasul prânzului, fetele plecau în fugă către sat, iar băieții fugeau după ele, încercând să le prindă și să le sărute. Dacă băiatul îi era drag fetei, sărutul era considerat echivalent al logodnei, iar aceasta urma să fie anunțată satului și membrilor familiei. Acest obicei a dat naștere celebrei strigături “Dragobetele săruta fetele!”. De Dragobete muncile grele erau interzise, fiind permise doar cele uşoare.

De asemenea, mai exista un obicei ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăți magice în iubire dar și în descântecele de iubire. Busuiocul rămâne și de Dragobete important, pentru că fetele tinere trebuie să își pună busuioc sub pernă, având credința că Dragobete le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

 

Luna februarie, o nouă lună a cadourilor

 

Timpul a trecut, vremurile au evoluat, așa că în prezent nu mai există deosebiri semnificative în ceea ce privește modul în care cele două sărbători dedicate iubirii sunt celebrate.

Când vorbim despre cadouri, florile, dulciurile, dar și micile obiecte rămân și de Dragobete principalul dar cu care îndrăgostiții se răsfață. Tocmai de aceea, v-am pregătit câteva idei de cadouri, atât pentru Valentine’s Day, cât și pentru Dragobete de la ArtandCraft, care de fiecare dată vine în ajutorul nostru cu soluţii pentru a face faţă oricărei sărbători.

Atât pentru Valentine’s Day, cât și pentru Dragobete avem colecţiile Kisses from Transylvania şi Bloody Famous. Împreună cu Tudor am gustat toate dulciurile şi am probat toate tricourile din cele două colecţii. Deci, spor la cumpărături.

 

 

Un nou produs în colecția Kisses from Transylvania a fost adăugat recent și este vorba de cireșele în lichior învelite în ciocolată neagră. Cireșele în lichior sunt ambalate individual și vin într-o cutie cilindrica în culorile colecției Kisses from Transylvania, iar pe capac găsim mesajul „I will not let you go into the unknown alone”.

Pentru că vreau să rămânem la dulciuri vă mai prezint un alt produs: căpșuni în ciocolată cu șampanie. Căpșunile sunt învelite în glazură de ciocolată neagră și albă cu șampanie și sunt ambalate într-o cutie elegantă, ilustrată cu motive specifice colecției Kisses from Transylvania și un citat din romanul lui Bram Stoker: „I want you to believe… to believe in things you cannot.”

 

 

La loc de cinste, în colecția Kisses from Transylvania stă o cutie de bijuterii realizată din carton, iar închizătoarea și mânerul sunt realizate din metal. Cutia are un design tipic colecției Kisses from Transylvania și este ilustrată cu logo-ul colecției pe partea din față.

 

 

Tricoul meu face parte din aceeași colecție, este creația designerilor Art & Craft și este disponibil pe trei culori, vișiniu, negru și alb, cu accente aurii. Îl recomand drept cadou pentru doamne și domnișoare. Tricourile sunt decorate cu un citat din celebra carte „Dracula”, de Bram Stoker, alături de o lună aurie și textul „Kisses from Transylvania”.

 

 

 

Nici colecţia Bloody Famous nu se lasă mai prejos, aşa că şi aici găsiţi câteva idei drăguţe pentru cadouri, de la dulciuri, tricouri şi multe altele.

 

 

Cana din ceramică, cu capac, din colecţia Bloody Famous este ideală pentru a lua băutura preferată precum cafeaua sau ceaiul la birou sau în deplasările tale zilnice. Cana este prevăzută cu capac din silicon și perete dublu; astfel, băutura din interior va rămâne caldă pentru multă vreme. Cana Bloody Famous face parte din brandul cu același nume dezvoltat de Art & Craft și are imprimat textul ”Do not touch my Bloody Famous drink ”.

 

 

Toate aceste produse, cât şi multe altele le puteţi comanda online www.artandcraft.ro sau le puteţi cumpăra direct dacă tranzitaţi unul din aeroporturile Otopeni, Sibiu, Târgu-Mureş, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.

 

Fotografii: Liviu Ungureanu

Locaţie: The Home/Bucureşti, strada Popa Nan, 82

 

2 thoughts on “Dragobete vs. Valentines day | Cadouri, tradiţii şi obiceiuri

Comments are closed.