Duminică, 23 iulie 2017, „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” pornește din Târgu Lăpuș!

Duminică, 23 iulie 2017, „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” pornește din Târgu Lăpuș!

La kilometrul 0 al orașului Târgu Lăpuș, la răscrucea unde se întâlnesc 3 biserici, ortodoxă, romano-catolică și reformată, traficul rutier va fi închis pentru o mare petrecere pe stradă, în stil lăpușean.

Imediat după slujbele bisericești de duminică dimineața, delegații din satele lăpușene pornesc spre Târgu Lăpuș, se întâlnesc la Primăria orașului și defilează spre centru, într-o paradă a bucuriei și a portului popular.

 

 

 

„Vă invităm cu drag să participați activ la sărbătoarea organizată de Primăria orașului Târgu Lăpuș împreună cu Asociația Interculturală de Tradiții, duminică, 23 iulie 2017, începând cu ora 12.00, în centrul orașului. Am fi deosebit de încântați dacă ne-am întâlni cu dumneavoastră îmbrăcați în straie populare sau purtând cel putin un obiect vestimentar cu motive populare. „, declară Mitru Lese, primarul orașului Târgu Lăpuș.

Aflat la cea de-a opta ediție, festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” se desfășoară anul acesta în două etape, pe parcursul a două săptămâni: 23 — 30 iulie 2017 în Țara Lăpușului și 13 — 20 august 2017 în Țara Maramureșului.

„Țara Lăpușului deține comori bine păstrate de-a lungul veacurilor în ceea ce privește tradiția gastronomică, meșteșugul și arta portului popular, cântecul și jocul la șezători, cioplitul în lemn și alte îndeletniciri. Comunitățile lăpușene sunt pregătite să împărtășească bunul lor cel mai de preț — patrimoniul cultural — turiștilor dornici să participe în cadrul activităților care se vor extinde pe parcursul unei întregi săptămâni”

Peter Hurley, inițiatorul proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.

Ziua de duminică, 23 iulie 2017, are trei componente:
12:00 — 16:00 — ‘Deschidem poarta spre Țara Lăpușului’, petrecere pe stradă, Târgu Lăpuș
16:00 — 18:00 — ‘Festivalul concurs Horea în grumaz’, ediția a XVI-a, Târgu Lăpuș
19:00 — 22:00 — Deschiderea oficială a Școlii de Vară Moș Pupăză, Rogoz

În fiecare zi a săptămânii 23 — 30 iulie 2017, un alt sat din Țara Lăpușului găzduiește un eveniment în cadrul festivalului: Boiereni (luni), Dămăcușeni (marți), Suciu de Jos (miercuri), Libotin (joi), Costeni (vineri), Lăpușul Românesc (sâmbătă), culminând cu o mare nuntă tradițională lăpușeană, duminică, 30 iulie 2017, la Groșii Țibleșului.

 

www.drumullung.ro

2 thoughts on “Duminică, 23 iulie 2017, „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” pornește din Târgu Lăpuș!

Comments are closed.