Menu

Durerea în piept | Când ar trebui să ne îngrijoreze aceast simptom

Durerea în piept este un simptom care poate ascunde o multitudine de cauze. Deşi pe mulţi îi poate duce cu gândul la un posibil infarct miocardic, este bine de ştiut faptul că există şi cauze mai puţin îngrijorătoare care se pot manifesta în acest fel.

Important este faptul că la majoritatea pacienţilor cauza este o afecţiune cardiacă. Însă durerea toracică poate fi produsă şi de boli la nivelul plămânilor, esofagului, muşchilor toracelui, coastelor sau nervilor intercostali.

Cert este că majoritatea oamenilor sunt conştienţi de faptul că durerea toracică poate fi un semnal de alarma pentru o afecţiune gravă şi merg la consult, alţii, inclusiv aceia care au afecţiuni severe, ignora acest simptom.

Când trebuie să mergi la medic

În cazul în care vă confruntaţi cu următoarele semne şi simptome este bine să mergeţi la medic.

  • senzaţie bruscă de presiune în piept, sub stern, de intensitate crescută însoţită de dificultăţi de respiraţie
  • durere care porneşte din piept şi iradiază pe partea stângă a corpului, gât şi spate, şi ce asociază tuse, frison, febră şi stare generală proastă.
  • durere în piept care asociază greaţă şi vărsături şi generează bătăi rapide şi neregulate ale inimii

Care sunt cauzele durerii în piept

Sursa durerii în piept poate fi orice afecţiune a peretelui toracic – muşchi, coaste, cartilaj costal, nervi intercostali – sau a organelor intratoracice, cum ar fi inima, plămânii, esofagul. De asemenea, durerea poate iradia de la nivelul abdomenului – stomac, vezică biliara, sau al coloanei vertebrale.

Radu Pretorian, medic primar, cardiologie intervenţională spune că principalele cauze sunt: creşterea speranţei de viaţă a populaţiei – avem din ce în ce mai mulţi vârstnici care la un moment dat dezvoltă boli cardiovasculare, apoi avem segmentul de boli cardiovasculare în rândul tinerilor care este în creştere. „Mâncăm pe fugă, avem un stil de viaţă nu neapărat sănătos, viaţa este plină de stres, care deşi nu este printre factorii principali este un factor important, mai ales dacă este asociat cu fumatul, alimentaţia nesănătoasă care în final duce la un colesterol mare în sânge”, mai spune medicul Radu Pretorian, precizând că „nu orice durere în piept sugerează o origine cardiacă, motiv pentru care avem un arsenal întreg pentru investigaţii”.

Ce investigaţii sunt indicate atunci când avem astfel de simptome

În cazul adulţilor la care durerea în piept a apărut brusc, se fac investigaţii care să excludă o cauză ameninţătoare de viaţă. Evaluarea minimă a oricărui pacient cu durere toracica include:

  • Puls – oximetrie – măsurarea saturaţiei în oxigen din sânge cu ajutorul unui senzor aşezat pe deget
  • Electrocardiograma (ECG)
  • Radiografie toracică

Medicul cardiolog, Radu Pretorian spune că „medicina a evoluat asta e clar, putem prelungi viaţa pacientului şi calitatea vieţii foarte mult, dar pe de altă parte avem de-a face cu foarte mulţi pacienţi tineri. Nu mai este o surpriză pentru nimeni să  avem un pacient de 30 – 35 de ani cu infart miocardic”.  

Cauza specifică identificată este cea tratată. Dacă afecţiunea nu este diagnosticată clar ca fiind una obişnuită, frecvent, pacientul va fi internat în spital pentru monitorizarea inimii şi o evaluare mai extinsă. 

One comment

1 Pings/Trackbacks for "Durerea în piept | Când ar trebui să ne îngrijoreze aceast simptom"

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram