Menu

Fitoterapia şi afecţiunile digestive. Afecţiunile hepatobiliare

Hepatitele virale. Ciroza. Acestea reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin alterarea funcției hepatice ca urmare a multiplicării unor virusuri în celulele acestuia. Afectarea hepatică este inițial acută (primele 6 luni de la infectare), majoritatea virusurilor hepatice persistând ulterior în organism și modificând progresiv și variabil arhitectura și funcționalitatea ficatului până la stadii ireversibile.

Fitoterapia tradițională este cea mai veche terapie folosită în lume, de milenii. Toate popoarele antice aveau cunoștințe extinse de fitoterapie empirică. Plantele au fost utilizate ca sursă de hrană pentru oameni, dar și ca surse de medicamente și băuturi vindecătoare.

1

 

Fitoterapia modernă abordează aceleaşi direcţii ca şi medicina convenţională în tratamentul acestor afecţiuni: combaterea infecţiei virotice, atenuarea reacţiilor inflamatorii şi autoimune cu tendinţă de cronicizare şi de exacerbare a proceselor de fibrozare a parenchimului hepatic şi în direcţia susţinerii troficităţii hepatocitelor, a refacerii capacităţii metabolice normale.

Vă prezint mai jos câteva din preparatele firmei HOFIGAL – înzestrate cu astfel de calităţi. Toate aceste informații ne-au fost oferite de Anca Daniela Raiciu, doctor în știinte farmaceutice. Doamnei doctor îi puteți scrie pe adresa de email:daniela_raiciu@yahoo.com

raiciu

 Spirulina (care este şi componentă a preparatului Cătinofort) – poate fi folosită cu succes.

1

Calităţile sale multiple nutritive şi terapeutice au constituit tema multor cercetări de fitoterapie. Scoatem în evidenţă cu această ocazie, doar câteva calităţi legate de subiect:

 • este un bun hepatoprotector graţie aminoacizilor cistină, arginină, acid glutamic, metionină, lizină, etc.;
 • echilibrează balanţa oxido-reducătoare a organismului prin mai multe căi:
 • prin aportul de antioxidanţi (carotenoizi, flavonoizi, cromoproteine de tip ficocianine);
 • prin activarea glutation-peroxidazei, enzima care neutralizează peroxizii formaţi în exces în procesele inflamatorii;
 • inhibă ciclo-oxigenaza-2 (enzimă implicată în procesele inflamatorii prin formare de radicali liberi) – prin fracţiunea ficocianinei, o biliproteină din compoziţia spirulinei;
 •  induce producţia endogenă de interferon-gamma şi de citokine (IL-4 şi IL-8) – prin acţiunea polizaharidelor; interferonul blochează multiplicarea virală, oprind formarea de noi ”virioni”, prin stoparea sintezei de ARN-viral;
 • susţine procesele  de regenerare a parenchimului hepatic, prin aportul de ADN şi ARN (1 g spirulină din 2 capsule / tablete) asigură cca 45% din aceşti nutrienţi;
 • susţine procesele metabolice ale ficatului prin aport de bio-catalizatori: vitamina B12 (1 g spirulină asigură cca 40-80% din necesarul zilnic al acestei vitamine); de asemenea există un aport de vitamine A, E, de oligoelemente (Zn, Mn), de acizi graşi esenţiali (acid  γ-linolenic) şi o rezervă alcalină constituită din minerale.

 

Cătinofort – capsule

Este o foarte bună rezervă de enzime vegetale de mare importanţă pentru stimularea activităţii hepatocitelor (celulelor hepatice) alături de o diversitate de alte componente de mare valoare a fructului de cătină (peptizi şi aminoacizi, vitamine liposolubile şi hidrosolubile, lecitine, acizi graşi esenţiali, fitosteroli, carotenoizi, minerale, etc.). Toate împreună cu compuşi complementari din spirulină şi din anumite uleiuri esenţiale din formula produsului susţin funcţia regeneratoare a ficatului şi cresc evident capacitatea de apărare a organismului.

2

 

Păpădia

Este un veritabil tonic hepatic, susţine regenerarea hepatocitelor, este un diuretic şi un stimulator hepato-biliar. Păpădia ca extract hidroalcoolic şi tinctură conţine numeroşi compuşi bioactivi: acizi polifenolcarboxilici, inulină, fitosteroli, oligoelemente (Si, Zn, Mn, Cu, P) şi un amestec de minerale (Mg, Ca, K, Na) care îi conferă o rezervă alcalinizantă foarte utilă.

3

 

Uleiurile volatile de muşeţel şi de ienupăr (din tinctură), diluate în ulei de ricin

Aceste uleiuri pot fi folosite în masaje abdominale (în zona hepatobiliară) pentru stimularea drenajului limfovenos şi decongestionării organelor interne.

Lemnul dulce rădăcină (ceai)

Eeste antiinflamator, antiviral, induce secreţia endogenă de interferon.

4

 

Dudul – frunze (ceai)

conţine un amestec de aminoacizi esenţiali – arginină, fenilalanină, leucină, etc. (care de altfel constituie şi suportul nutritiv al viermilor de mătase ”producătorul biologic” al fibrei de mătase). Alături de aceştia, frunzele mai conţin un complex de flavonoizi cu rol antiinflamator, fitosteroli şi terpene cu efect antiseptic.

5

 

 

Colicile hepatobiliare sunt suferinţe caracterizate prin dureri violente cu apariţie bruscă.

Medicina actuală a evidenţiat o serie de cauze potenţiale care le pot declanşa: infecţii ale colecistului, calculoza, tulburări neuro-vegetative induse de stres, supărări, emoţii, oboseală fizică, sau nervoasă.

Plante cu acţiune recunoscută de relaxare a sfincterelor, sunt următoarele (nominalizate în catalogul HOFIGAL):

 • menta (ulei volatil – picături; extract uleios – picături şi capsule; ceai, tinctură şi extract hidroalcoolic);
 • rostopasca (tinctură);
 • brusturele (tinctură);
 • teiul (ceai, extract hidroalcoolic) – prin acţiunea lor complexă-spasmolitică şi sedativ-calmantă.

 

În colicile declanşate pe fond nervos sunt utile ceaiurile şi extractele din următoarele plante: lavanda, coada şoricelului, sunătoarea, busuiocul, rozmarinul (gemoderivat), valeriana, feniculul.

Extern, se recomandă badijonarea pielii în zona hepatobiliară, cu extract uleios de lavandă (sau cu ulei volatil de lavandă diluat în ulei vegetal) pentru calmarea colicilor biliare.

 Litiaza biliară este o afecţiune cu incidenţă de cca 10% la populaţia adultă.

Factorii de risc sunt numeroşi: predispoziţia ereditară, obezitatea, consumul exagerat de grăsimi, abuzul de contraceptive orale, dietele de slăbire rapidă (supranumite ”yo-yo”).

Deşi tipul afecţiunii determină o orientare frecventă către soluţia chirurgicală, pentru calculii de 4-6 mm diametru, tratamentele medicamentose pentru calculii mici cu uleiuri volatile din plante şi fitoterapia, oferă soluţii care şi-au dovedit de mult eficienţa alături de o dietă adecvată conţinând fibre dietetice, consum de ulei de germeni de porumb în exclusivitate şi evitarea prăjelilor şi consumul de lichide de peste doi litri zilnic.

Plantele eficiente în această afecţiune sub formă de extracte sau produse fitoterapice sunt următoarele:

Herb and spice and health food selection in porcelain bowls over hessian background. Used in natural alternative herbal medicine for men. Selective focus.

 • anghinarea (în preparatul Maganghinar) – luat înainte de fiecare masă împreună cu preparate din mentă şi brusture;
 • păpădia (extract hidroalcoolic) – este un tonic hepatobiliar, menţionat, dar şi un drenor care accelerează metabolismul hepatic şi funcţiile hepatobiliare, grăbind procesele de litoliză (de solubilizare a formaţiunilor calculoase);
 • Redigestul capsule şi comprimate, menta sub formă de tinctură şi ridichea (ca tinctură) se recomandă a fi luate după masă. Redigestul stimulează secreţia hepatică a bilei, îi măreşte fluiditatea, stimulează metabolizarea colesterolului;
 • măceşele (ceai) şi preparatul Extravit-M (comprimate masticabile) au capacitate litolitică, grăbind eliminarea calculilor;
 • vitamina C (în preparatul Flavovit C) – stimulează funcţiile hepatice şi participă la chimismul solubilizării depunerilor de colesterol din colecist.

Fitoterapia este o terapie naturală în care sunt utilizate drept principale instrumente plantele, sub formă proaspătă sau uscată, sau diferite părți din plante, preparate în moduri variate, pentru echilibrarea tulburărilor apărute în organismul omenesc.

Inflamaţiile căilor biliare

            Medicina a identificat o serie de cauze care pot genera aceste suferinţe: infecţii, tulburări neurovegetative şi uneori calculi biliari sau tumori.

            Fitoterapia recomandă următoarele remedii:

 • coada calului (ca extract sau tinctură – diluate în apă);
 • uleiuri esenţiale diluate în ceai de sunătoare;
 • coada şoricelului (ca extract sau tinctură) – are o puternică acţiune antiinflamatoare şi calmantă a durerilor, la fel şi extractele cu muşeţel.

Îndrumări de specialitate pentru un tratament personalizat se pot obţine în mod gratuit de la medicii firmei din reţeaua proprie de farmacii.

farmacie-2

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram