Menu

Floarea de ”Nu mă uita”, floarea oficiala a zilei nationale a bunicilor

Floarea aceasta își merită numele din plin. Mama mea a plantat floarea de „Nu mă uita” acum vreo 9 ani. N-a vrut să răsară niciun fir. Eu cumpărasem un pliculeț cu semințe. Cu timpul am uitat de ea. Dacă n-a răsărit în primul an, la o floare nu prea te mai aștepți să-și facă apariția. Acum doi ani a ieșit un fir. N-am mai știut ce este, am crezut că este o buruiană și am rupt-o. În următorul an, din nou a răsărit. Am lăsat-o. În această primăvară grădina este plină de această frumusețe. În scurt timp va și înflori. Am luat-o ca pe un semn trimis de mama mea. „Nu mă uita”.

Floarea de „Nu mă uita” este una dintre cele mai gingașe flori, dar ale cărei semnificații pot fi destul de aspre. Legendele despre numele acestei flori sunt dintre cele mai diverse, având rădăcini în cele mai vechi timpuri.
Din punct de vedere etimologic, numele florii – „Nu mă uita” – vine din limba franceza (Ne m’oubliez pas), nume întâlnit pentru prima dată în anul 1532, însă, ca sens, numele vine din spațiul german, unde mulți bărbați aveau ochii de culoare albastră, iar femeile purtau la piept aceste flori, pentru a-și aminti de iubiții lor.

3

 

4

Într-o legendă germană se spune că Dumnezeu a uitat numele tuturor plantelor, iar una dintre ele a strigat „Nu mă uita!”, iar Dumnezeu a zis că acesta trebuie să fie numele plantei. Într-o altă legendă se povestește că floarea ar fi strigat „Nu mă uita!” către Adam și Eva, când cei doi au părăsit Grădina Raiului. Henric al IV-lea a adoptat floarea de „Nu mă uita” ca simbol în timpul exilului sau în 1398. Potrivit altei legende, „Nu mă uita” au fost ultimele cuvinte ale unui cavaler, rostite iubitei lui, înainte de a se scufunda într-un râu din cauza greutății armurii pe care o purta. Înainte de a deveni a zecea provincie a Canadei în 1949, Newfoundland folosea floarea de „Nu mă uita” ca un simbol în amintirea războiului națiunii. De asemenea, floarea de „Nu mă uita reprezintă simbolul tuturor celor care au suferit în numele Francmasoneriei, în special în perioada nazistă.

5

 

9

 

1

 

7

Cele mai multe plante de Nu mă uita sunt caracterizate de flori cu cinci petale plate. Există însă și specii, precum Myosotis albă sau Myosotis aurea, care au flori albe și galbene. Floarea de „Nu mă uita” se găsește în munți, în păduri și în zonele cu soluri umede, la o altitudine care variază de la 700 la 2.800 de metri. Floarea de „Nu mă uita”, care este foarte parfumată seara și noaptea, este floarea oficială a Zilei Naționale a Bunicilor.

 

 

8

Florile de nu-mă-uita se înmulțesc ușor prin semințe pe care le poți semăna de îndată ce pericolul înghețului a trecut sau prin separarea tufelor mature. Dacă vrei ca floarea să înflorească mai devreme, dezvoltă răsaduri în interior cu două săptămâni înainte de ultimul îngheț. Florile ei micuțe, albastru deschis, roz sau albe, cu un ochi galben în mijloc și apar primăvara. Planta anuala, preferă locurile mai umbrite din grădină, dar se descurcă și la soare. Are nevoie de pământ bogat de grădină, bine drenat, care să fie menținut în permanență umed.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram