Menu

„Flori de ie”, ambasadorul iei româneşti

Cristina Chiriac vorbeşte despre proiectul ei de suflet într-un interviu pentru Transilvania Reporter.

A cules piese de o valoare inestimabilă, a ascultat poveștile româncelor din mediul rural, a ascultat glasul pământului și s-a întors acasă pregătită să ducă darul primit mai departe. Așa s-a născut conceptul „Flori de ie”, o adevărată punte între trecut și prezent îmbogățită de motive florale autentice. Când vine vorba despre valorile românești, Cristina Chiriac vorbește cu pasiune, iar cuvintele ți se lipesc de suflet.

21IMG_1903Cristina Chiriac / Foto: Dan Bodea

Un interviu amplu puteţi citi aici în Transilvania Reporter

Cristina Chiriac:  O parte din ele sunt scrise. Iiile care fac parte din colecția „Flori de ie” sunt certificate de un etnograf care atestă zona din care provin, situarea lor în timp, când au fost create. O parte din ele au venit însoțite de poveste. Cea mai dragă ie a mea, pe care nu am îmbrăcat-o niciodată, este o rochie de mireasă din zona Argeșului pe care am cules-o personal. Doamna care mi-a dăruit-o, a țesut toată viața ei ii pentru un întreg sat, dar și pentru cei din împrejurimi. A dobândit acest meșteșug de la mama ei, care la rândul ei a fost tot țesătoreasă, iar mama ei, străbunica doamnei, era tot țesătoreasă. Aceste femei au țesut ii pentru satul respectiv timp de trei generații, aproximativ 100 de ani ca întindere.

21IMG_1415

Cristina Chiriac: „Flori de ie” este un proiect care s-a născut în 2014. Până atunci a fost doar pasiunea mea, a mamei mele și a oamenilor care au crezut în mine. Am strâns iile în încercarea de a aduce în atenția publicului valorile românești.

interviul integral aici

One comment

1 Pings/Trackbacks for "„Flori de ie”, ambasadorul iei româneşti"
  1. […] de-o bună bucată de vreme. Îmi place tare mult ce face. Am preluat pe Țărăncuța urbană un interviu dat de ea ziarului Transilvania Reporter, iar într-o zi i-am scris un mesaj și i-am mărturisit […]

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram