Menu

Gusturile copilăriei: cornuleţe umplute cu gem

Prăjiturile din vremea copilăriei sunt un bun prilej de a rememora cea mai frumoasă perioadă din viaţa noastră. Amintirile pline de nostalgie ne duc cu gândul la bunătăţile pe care le făceau bunicile noastre.

Dulciurile făcute de bunica cu mâinile ei magice, dulciuri după care tânjim şi acum şi pe care le-am mânca oricând. Cert este că fiecare dintre noi avem un dulce al copilăriei. Cornuleţele umplute cu gem, nucă sau cu rahat, nucile umplute cu cremă, sărăţele cu ghimen, gogoşile sunt doar câteva dintre dulciurile pe care fiecare dintre noi le-a mâncat la bunica acasa.

 

 

Dulciurile mele preferate

 

În perioada sărbătorilor atât mama, cât şi bunica făceau prăjituri. Multe, să fie. Dulciurile mele preferate nu erau cozonacii, ci cornuleţele fragede cu untură şi gem de vişine. Le făcea mama şi mi păreau unice, cele mai gustoase. Anii au trecut, iar eu am rămas cu gustul copilăriei. Şi asta până într-o zi când le-am întâlnit la artandcraft.

 

Vă invit să simţiţi din nou gusturile inedite ale celor mai preferate reţete de dulciuri din copilăriei, alegând pentru astăzi reţeta cornuleţelor umplute cu gem. Şi vă mai spun că avem şi CONCURS.

 

 

foto: Căpitan în bucătărie

 

  • 500 gr făină
  • 100 gr untură
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 3 linguri apă rece
  • smântână. cu cât este mai multă cu atât aluatul este mai fraged

Amesteci făina cu 50 grame de untură până obţi un aluat, despre care ai impresia că nu se leagă. Gălbenuşurile le baţi uşor împreună cu apa rece, sarea şi zahărul pudra, apoi le adaugi în aluat şi începi să frămânţi. Adaugi şi smântână atât cât trebuie pentru a obţine un aluat nelipicios. Înveleşte aluatul într-o folie şi bagă-l în frigider maximum o jumătate de oră.

Între timp, pregăteşte umplutura.

În ceea ce priveşte umplutura, doar tu decizi cu ce vrei să le umpli. Dacă alegi gemul, este clar că ai nevoie de gem, dacă vrei cu rahat, la fel este simplu, iar dacă alegi cu nucă pentru umplutură ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 albuşuri
  • 150 gr zahăr
  • 200 gr nucă măcinată
  • 1 linguriţă extract de vanilie (doar dacă doreşti)

 

După ce te-ai decis cu ce umpli cornuleţele, scoatem aluatul de la rece. Fă un blat, taie pătrăţele din foaia de aluat, pune pe fiecare bucată de aluat o linguriţă plină de umplutură şi ruleză aluatul pentru a-i da forma unui cornuleţ. Le aşezi frumos în tavă şi le coci timp de 20, 25 de minute până se rumenesc. Le scoţi la răcit apoi le dai prin zahăr pudră.

 

foto: www.artandcraft.ro

 

În ceea ce mă priveşte eu v-am împărtăşit reţeta celui mai iubit gust al copilăriei mele. Acum este rândul vostru. Vreau să ştiu care este reţeta voastră preferată ce vă aduce aminte de copilărie. Câştigătorul va primi de la artandcraft dulciuri, un pachet cu dulciuri care îi va readuce aminte cu siguranţă de gusturile copilăriei. „Reţeta câştigătoare” va fi publicată pe site-ul ţărăncuţa urbană luna viitoare 🙂

Concursul se va desfăşura până pe 15 august, iar câştigătorul va fi ales prin tragere la sorţi

Spor la treabă!

 

 

 

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma.
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu.
Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu!
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma.
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu.
Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu!
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

10 comments

  1. Maria Ene spune:

    Cea mai buna rețetă cea a bunicii turte coapte pe plita si date prin zahar

  2. Mihaela Grigoras spune:

    TARTĂ CU FRUCTE – LAURA

    3 ouă
    1 pahar ulei
    1 pahar lapte
    1 ½ pahar zahăr
    4 pahare făină
    1 praf de copt
    Arome
    Vişine , cireşe sau piersici

    Se freacă ouăle întregi cu zahărul, adăugăm treptat uleiul, laptele, aromele, praful de copt stins cu oţet, făina.
    Compoziţia se toarnă în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Deasupra se pun fructele .Putem presăra zahăr şi nucă măcinată pe deasupra. Pentru tava mare, dublăm cantităţile.

  3. Alexe Veronica Ioana spune:

    Paste cu nuca, scortisoara si mirodenii.
    Chiar ieri am facut. Mi-a adus aminte de gustul copilariei mele, de zilele de vineri cand ni le pregatea bunica pentru ea tinea post.

  4. Lucica Agache spune:

    Biscuitii spritati la care mama folosea tot timpul untura curata de porc,i kg,2 oua,1kg faina,250g zahar,2 linguri bicarbonat stinse cu zeama de la lamaie s-au bors acru,coaja de la 2 lamaii si esenta de rom.,sare.

  5. Liliana spune:

    Ceea ce îmi aduce aminte de copilărie era rețetă bunicii de lapte cu frecatei 😋Se fierbe laptele și separat se face un amestec din faina alba de grâu și faina de porumb în părți egale.Se adaugă atâta apă cât sa iasă niște frecatei ca niște tăiței dar nu așa compacti .Aceștia se fierb în lapte.Sanatoate și bun😚😚😚

  6. Iosip Maria spune:

    Delicioase cornulete d-voastra dar si eu am o reteta tot de cornulete fiindca acolo la tara de unde sunt erau cele mai bune ! Le facea bunica, le facea mama si acum le fac si eu din untura, bors, un pic de drojidie(cat o aluna) zahar vanilat. Umplutura era magnifica din nuci zdrobite cu sucitorul pe o coala de hartie si magiun facut o zi intreaga din prune dolofane !

  7. Mihaela Stanciu spune:

    Cea mai buna rețetă era rețeta de cozonac a bunicii cu care ne bucura copilăria.

  8. Daniela Dodoi spune:

    Gustul copilăriei mele sunt turtele coapte pe plita și magiun de prune cu miez de nuca, un gust ce nu mai e nevoie de nici o prezentare.Sunt simple de făcut dar coapte la foc de lemne are un gust ce nu îl mai uiți niciodată.

  9. La varsta de 7 ani am avut o hepatita,din cauza analizelor foarte rele,am fost nevoita sa mananc mult timp regim alimentar,iar mama si bunica mi-au gatit aproape tot timpul papanasi cu branza de vaci.Pana si acum ii mananc cu aceeasi placere!
    Va doresc sa aveti o vara incantatoare si multumesc pentru sansa de a prticipa,cu drag!

  10. quatremains spune:

    cea mai buna reteta era ceaa bunicii mele pentru ‘langosi cu loboda’

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram