Haiduc pentru 3 zile în colonia Haidook Experience. Niciodată să nu spui niciodată!

Gata, am făcut-o şi pe-asta. Am plecat cu cortul la munte! A, nu că aşa mi-am propus eu, ci că am dat curs unei invitaţii sau mai bine zis unei provocări venite la sfârşitul lunii mai de la Carmina.

 

„Vrei să mergi în aventura Haidook Experience?

Mergem pe cai şi cu căruţa spre Munţii Leaota aflaţi în apropiere de pensiunea Potcoava.

Ziua este dedicată petrecerii timpului alături de cai, iar seara o vom petrece pe munte, la cort, savurând un ceaun făcut de noi toţi în inima munţilor.

Traseul călare nu va fi dificil, vom avea alături de noi căruţe pentru bagaje”

 

Tu, ce-ai răspunde unei asemenea invitaţii?

Eu călare? N-am mai călărit de ani de zile. Şi, totuşi ce-ar fi să-mi recapăt încrederea în mine, mi-am zis eu în gând. O căzătură destul de zdravănă mi-a instalat teama de a mă mai urca pe cal. Tudor, nu a stat prea mult pe gânduri şi a zis da, de ce nu. N-am dormit în cort, n-am călărit, deci să mergem! Aşa că am făcut bagajele şi am plecat în aventura familiei cu cortul.

 

 

 

Nişte mici haiduci, pregătiţi pentu Haidook Experience

 

Drumul spre Centrul de echitaţie Potcoava, din  judeţul Dâmboviţa l-am parcurs în vreo două ore şi jumătate şi am ajuns în jurul orei 17.00. Am ajuns fix în timpul primelor lecţii de echitaţie oferite de Ionuţ şi Marian Popescu, proprietarii centrului. Pensiunea ne-a fost repede prezentată de soţia lui Ionuţ, parte din echipă.

Un loc unde şi mâine m-aş întoarce! Priveliştea este de vis, iar gazdele sunt minunate!

 

Tudor şi tatăl lui n-au mai călărit niciodată, dar surprinzător s-au descurcat de minune. Reacţia lor a fost: da, trebuie să mergem la călărie, este foarte plăcut!

 

Tudor, alături de Ionuţ Popescu, proprietarul Centrului de Echitaţie Potcoava

 

 

Prima seara s-a încheiat evident cu un grătar şi o degustare de vinuri moldoveneşti de la Château Vartely. Minunate toate vinurile, iar lucrul cel mai important este că se găsesc şi în magazinele de la noi sau pot fi comandate online. Eu tare m-aş duce până în Republica Moldova să văd şi podgoriile lor.

 

 

 

 

 

 

A doua zi la Haidook Experience. Ziua cea mare. Viaţa sus pe munte!

 

Luni. Cea mai blamată zi a săptămânii. Când lumea se pregătea să meargă la serviciu, noi eram gata de urcat pe munte. Fiecare cu serviciul lui. Un mic dejun mai prelungit, tocmai să ne facem curaj să mai luăm câteva lecţii de călărie. Am făcut bagajele, adică cortul, sacii de dormit şi hainele groase pentru seară. Toate acestea au fost încărcate în cele două căruţe care ne-au însoţit pe tot parcursul traseului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Unii călare, unii pe jos, alţii în căruţă …. şi uite aşa am plecat spre Munţii Leaota. Drumul către noua noastră destinaţie trecea prin Satul Brebu, rar mi-a fost dat să văd un astfel de sat. Aşezat pe lungime, satul Brebu este aşa cum v-am spus aşezat pe una din cele mai pitoreşti culmi de la poalele Leaotei şi mai poartă un nume de legendă – Plaiul Domnesc. Satul Runcu este atestat în anul 1564, dar cu toate acestea bătrânii satului susţin că satul îşi are vechimea încă din vremea geţilor şi a dacilor.

Anul 2018 îi găseşte pe majoritatea tinerilor plecaţi prin străinătate, de unde trimit bani pentru a construi sau reconstruit casele părinteşti. La ele nu lucrează muncitori din alte localităţi, ci săteni de-ai lor, care nu au dorit să plece printre străini. Aşa că banii se învârt în localitate.

Se vede că am mers mai mult cu căruţa şi am avut ce povesti.

 

 

 

Timp de vreo 2 ceasuri am călătorit. În voie. Unii coborau de pe cai, alţii se urcau. Unii se dădeau jos din căruţă, alţii se urcau. Şi cum te uitai în zare numai privelişti minunate. Când am ajuns sus pe munte se vedea Târgoviştea.

Ce şanse să ai când ajungi în vârf de munte să găseşti un cireş. Primul răspuns sigur este: niciuna. Total fals. Un cireş bătrân, cu crengile pline de cireşe parcă ne aştepta. Unii în cireş, alţii pe la poalele lui. Nişte cireşe reci, parcă tocmai scoase de la rece. Apoi am aflat că acolo, cu mulţi ani în urmă fusese o casă.

Câţiva stropi de ploaie ne-au speriat pentru început şi ne-au trimis să ne aşezăm corturile. Unii aşezau corturile, alţii se ocupau de pregătirea mesei.

Un ceaun cu pastramă de oaie, un ceaun pentru mămăligă şi un grătar pentru frigărui. Ce-ai putea să-ţi mai doreşti, mai ales că între timp ai terminat şi cortul de aşezat.

Un păhărel de ţuică, o mică gustare şi câteva dulciuri de la Artandcraft au fost bine venite.

 

 

 

 

 

 

Aşa arată nişte oameni obosiţi, dar fericiţi Foto: Calin Stan

 

 

 

 

 

Ce nu v-am spus este că primii călăreţi au văzut doi pui de urs când urcam pe munte. Vă daţi seama câte glume cu urşi s-au făcut, dar nu vă mint că toţi aveam frica în sân. Băieţii de la pensiune care ne-au însoţit au făcut de planton, aşa că n-am păţit nimic.

 

Dimineaţile în vârf de munte sunt senzaţionale. Vis. Să tot trăieşti acolo în liniştea aceea, liniştea gâzelor şi a păsărilor. Bine, asta dacă eşti făcut să iubeşti liniştea, alţii iubesc agitaţia oraşului şi nu pot trăi nici măcar o oră fără ea. Depinde ce ne dorim!

 

 

 

 

Somnul la cort …  a fost şi bun, a fost şi agitat, asta şi din cauza faptului că am adormit cu gândul la urşi. Experienţa a fost una plăcută, aş mai merge, dar aş prefera să am mai multe bagaje la mine, să merg până la distinaţie cu maşina. Ceva de genul asta.

Dar, să reţinem un fapt: ne-am distrat! Tocmai de aceea cine doreşte să meargă într-o astfel de expediţie, merită, iar dacă sunteţi oameni ai munţilor, distracţia e garantată. Cine iubeşte muntele, caii – expediţia în general are un pachet special numit Haidook Experience.

 

 

 

 

 

 

Totul despre pachetul turistic Haidook Experience

 

Haidook Experience este un program turistic destinat fix oamenilor de care vă povesteam. Orice produs când este scos pe piaţa, evident el trebuie testat. Aşa că acest pachet turistic l-am testat şi noi, familia mea.

Pachetul este disponibil numai pe perioada verii. Detaliile legate de perioada şi durata exactă se stabilesc la cerere.  Amănunte găseşti aici: http://www.potcoava.ro/experiente-calare-tarife/haidook-experience

 

O echipă senzaţională am găsit la Centrul de echitaţie Potcoava. Familia Popescu a plecat din Bucureşti pentru a face ceva frumos la Potcoava. Şi le-a ieşit. Despre fraţii Ionuţ şi Marian Popescu am să vă mai povestesc.

Aşadar, dacă habar n-ai de călărie, nu te-ai urcat pe cal niciodată, şi cu toate acestea îţi doreşti să urci pe munte călare, află că ai ajuns unde trebuie. Centrul de echitaţie Potcoava are 3 tipuri de programe dedicate.

 

1. Descoperă Călăria

Programul este dedicat celor care nu au călărit niciodată, care nu vor să ia încă lecţii de călărie însă care vor să se plimbe un pic pe drum sau prin pădure ca sa vadă cum e.

2. Învaţă: iniţiere în echitaţie

La Potcoava se face iniţiere în echitaţie şi totul este adresat celor aflaţi la început de drum în ale echitaţiei şi nu profesioniştilor. Datorită reliefului din zona Runcu ai ocazia să înveţi cum să stai pe cal şi la deal şi la vale, cum să treci un pârâu, cum să gestionezi un cal în afara manejului .

3. Explorează: excursii călare

După iniţierea în călărie te-ai “calificat” la “intermediari” şi poţi face excursii călare. Deja ştii să te urci pe cal, să îl porneşti şi să îl opreşti, să îţi ţii echilibrul pe el şi să îl faci să meargă în direcţia dorită de tine. Poţi merge la pas sau la trap aşa că este timpul pentru pasul următor: să testezi cele învăţate într-o excursie călare.

 

Ultima zi de Haidook Experience. Mai vreau, mai vin!

 

Dacă te-ai urcat la munte, acum trebuie să şi cobori. Dar nu înainte de un mic dejun copios. Pregătit caii, mers cu ei să bea apă dintr-un izvor şi … hai la drum. Şi călare, şi pe jos şi în căruţa. După două ore, iată-ne ajunşi înapoi de unde am plecat cu o zi în urmă.

Despre mâncarea gustoasă de la Potcoava nu vă povestesc, vă las pe voi s-o descoperiţi.

Surpriza celei de-a treia zi a venit de la Miron Bococi, cel mai tare vrăjitor de cai din lume (despre Miron v-am povestit aici) care ne-a prezentat un antrenament privat cu 3 din cei 4 cai ai săi participanţi la Festivalul Haidook Summer Fest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul acesta, Haidook Summer Fest s-a aflat la a treia ediţiE, s-a desfăşurat în perioada 15 -17 iunie 2018 şi evident s-a adresat în special familiilor cu copii şi celor pasionaţi de cai şi petrecere a timpului în natură.

 

 

Acest articol a fost scris în cadrul infotripului #HaidookExperience organizat de centrul de echitaţie Potcoava.ro, în parteneriat cu Haidook Summer Fest, Produse Moldovenesti, Chateau Vartely, Badsi  şi Turism Market 

 

Aşadar, până data viitoare, mulţumim gazdelor şi mergeţi să cunoaşteţi viaţa în Haidook Experience 🙂

 

 

sursa foto: Tudor Roşu

 

 

 

2 thoughts on “Haiduc pentru 3 zile în colonia Haidook Experience. Niciodată să nu spui niciodată!

Comments are closed.