Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când beau cafeaua făcută de soțul meu. În fiecare dimineață el face cafeaua. El se poate numi cafengiu, eu mai puțin. Zic asta, pentru că din punctul meu de vedere, cafeaua de bază este cea de dimineață, de acasă, mai bine zis. Dar asta nu înseamnă că nu știu să simt o cafea bună, o cafea de calitate, o cafea cu toate proprietățile la ea.
Tindeam de ceva vreme să merg la o degustare de vin. Să văd cum este, să stau de vorbă cu oamenii de profesie, să gust diverse soiuri de vin. Dar ce să vezi, te pregătește mental pentru una și îți iese alta. Surpriză! O invitație la o degustare de cafea. Cam tare, vă zic eu. Și invitația și cafeaua :).
Cafeaua folosită la degustare a fost cafea proaspăt prăjită, 5 tipuri diferite de cafea, din 5 țări diferite – Guatemala, Costa Rica, Peru, Etiopia, Kenya. Am spus cafea proaspăt măcinată, da, pentru că altfel nu-ți dai seama de gust. Iar mirosul de cafea proaspăt măcinată este ceva de nedescris.
Dacă miroși cafeaua originară din Guatemala automat ai în minte fructe tropicale, iar la gust caramel. Etiopia, clar miros de flori aromate. Cafeaua din Kenya înseamnă ciocolată neagră și citrice. Cafeaua Costa Rica are un miros complex, sofisticat, aș putea spune – persistă mirosul de fructe deshidratate și caramel atunci când e sub formă de cappuccino. Cafeaua din Peru are un buchet complex cu note de ciocolata si un gust de alune. Trag linie și pot spune doar atât: să mergi la o degustare de cafea este ceva de vis.
Gabriela Butnaru, gazda. Pentru mine o reală surpriză. ”O absolventa de Automatica si Calculatoare a gasit <reteta vietii> ei: a devenit barista si a inceput o afacere cu cafea cu banii din salariu”.
Acesta a fost titlu care mi-a picat în față la o primă documentare despre gazda ce urma să mă primească la eveniment. M-a cucerit din prima.

Gabriela Butnaru are în plan ca din acest an să organizeze mai multe workshopuri educative despre cafea, beneficiile acesteia și arta cafelei. Momentan, strategia business-ului său este să vândă cafea online, dar ia în calcul și deschiderea unui mic butic stradal în viitorul îndepărtat. foto: http://www.wall-street.ro
Am trecut la degustat. Cu lingura, din fiecare ceașcă. Cum mă aflam la prima degustare mă așteptam ca fiecare să aibă cam același gust, ținând cont că nu pui zahăr, nu pui lapte etc. Nu, nici gând. Fiecare cafea are gustul ei. La final a trebuit să spunem care cafea ne-a plăcut cel mai mult. Recunosc că m-am încurcat. Am zis Etiopia, apoi Guatemala. Am stat, m-am gândit, și m-am tot gândit. Am zis Etiopia, dar am băut Guatemala, cappuccino. Ambele mi-au plăcut în mod egal. N-aș zice că celelalte nu merită gustate.
Dacă nu mă credeți, cafeaua S Coffee se poate comanda și online. Cafeaua este ambalată în pachete de 200 grame. Fiecare pungă de cafea este diferită pentru că imită motivele din țara din care este adusă și costă de la 28 lei/pungă până la 36 lei/pungă. Cafeaua este ambalată în pungi de hârtie care permit aerisirea astfel încât aroma și calitatea boabelor să se păstreze cât mai mult, chiar dacă există și un termen de garanție. Gabriela nu vrea să folosească un termen de garanție prea mare, deși poate face acest lucru, dar pentru simplu fapt că șine la mirosul cafelei a ales termenul de 3 luni.
La finalul degustării am avut parte și de-o surpriză dulce, chiar dacă afară era zăpadă. Înghețată. Eu am ales înghețată din ciocolată neagră.
Da, afară era un ger de crăpau pietrele, dar noi am stat la căldură în frumoasa cafenea Cremier, strada Benjamin Franklin, nr. 5
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com
Lasă un răspuns