Menu

Ibricul de aramă. Cine nu are să-și cumpere

Ai primit de la bunica un ibric de aramă? Secretul unui gust veritabil al cafelei îl găseşti în folosirea tradiţionalului ibric de aramă. Există și un secret: Cafeaua la ibric este “cheia longevitatii”. Două lucruri trebuie să știi despre acest ibric. Cum să-l cureți si cum să faci o cafea bună în el.

ibric arama

 

ibrice 5

Ai încercat până acum să o cureți cu metodele obișnuite ibricul de aramă? Am un pont. Îl poți curăța în maxim 60 de secunde doar cu ajutorul a 200-300 ml de oțet și puțină sare măruntă de bucătărie, de preferabil iodată.

Cum se procedează? Se toarnă oțet pe spatele vasului, apoi se pune sare până se acoperă stratul de oțet, se toarnă din nou oțet până se acoperă stratul de sare și se lasă 10-20 de secunde. Apoi se pune oțet pe un burete obișnuit de bucătărie și se trece la treabă. Rezultatul este într-adevăr formidabil. Vei avea un ibric nou.

Rețeta ca mai bună pentru cafeaua la ibric de aramă vine de la Gheorghe Florescu, cel mai mare cafegiu din Romania.

“Se ia ibricul. Un ibric de aramă, neapărat. Se măsoară apa cu ceaşca din care se bea cafeaua. O ceaşcă, două, dacă e o cafea pentru două persoane. Domnul trebuie să o facă, doamna trebuie să o bea. Se pune apa la fiert. Dacă o beţi cu zahăr, se pune o linguriţă rasă de zahăr în apa rece. Dacă nu se bea cu zahăr, ci cu miere, atunci mierea se pune la sfârşit. Se pune apa la fiert. Când apa devine călduţă, călâie, ca de pâine, se pune cafeaua. Două linguriţe cu vârf pentru fiecare ceaşcă. Această ceaşcă de cafea nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare, să aibă cam 50 de ml. Să nu fie o stacană. Când cafeaua fierbe, aşteptaţi să devină fiertura mai vârtoasă, dar nu neapărat să dea în clocot. Atunci se mai ia o linguriţă, cam jumătate de linguriţă de cafea şi se presară ca o ploaie, aşa cum ai pune zahăr pudră peste prăjitură. Acea jumătate de linguriţă dă aroma cafelei, nu mai fierbe. Se face un caimac extraordinar. Puneţi o linguriţă sau două de caimac în fiecare ceaşcă şi lăsaţi să fiarbă în continuare apa“.

Gheorghe Florescu (n. 1944) a învăţat meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor ’60. Devine el însuşi cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese unde avea drept clienţi mari literaţi, actori sau medici bucureşteni, dar şi personaje importante din Securitate şi Miliţie ori alţi privilegiaţi ai regimului.

One comment

  1. Sasu ana spune:

    Vreau să cumpăr un ibric din arama pentru 2/3 cafele . Cum procedez ?

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram