Idei tocmai bune pentru cadouri. Obiecte decorative din lemn între rustic și pitoresc

Lăzile de zestre, dulapurile, blidărele sunt obiecte pline de farmec şi mister, realizate de meşterii ţărani cu multă migală şi măiestrie. Atât de des răspânditele şifoniere, studiouri, dulapuri-vitrină şi nelipsitele recamiere, ne fac să simţim prin banalitatea lor din ce în ce mai mult, lipsa acelor obiecte care vorbesc de la sine şi te întorc cu gândul în trecut la casa bunicii, unde lemnul era la mare cinste.

Lemnul, a constituit secole de-a rândul principala materie primă a românilor, fiind folosit pentru construcţiile gospodăreşti sau la confecţionarea uneltelor, obiectelor şi ustensilelor casnice, a pieselor de mobilier. În activitatea de prelucrare a lemnului, meşterul popular a pus atât îndemânare cât şi simţ artistic, astfel încât specialiştii vorbesc atât despre „civilizaţia românească a lemnului”, cât şi despre „arta româneasca a lemnului”.

Dintre toate obiectele din lemn, astăzi vreau să vă vorbesc despre plosca de lemn pentru nuntă. Asta că tot e vremea nunților.

02_50

 

02_51

În unele zone din Oltenia, pe drumul spre casa miresei, alaiul mirelui ”joacă bradul”, după care acesta este agăţat la poarta noului cămin al tinerilor căsătoriţi până ce se usucă. În ziua de sâmbătă, seara, se cheamă lumea din sat la marea petrecere. Participă doar neamuri ale mirelui şi musai un grup de lăutari, nelipsită fiind de asemenea şi o ploscă plină cu vin din care beau fiecare dintre cei invitaţi. Deja satul începe să se anime, vinul şi muzica fiind cele cu ajutorul cărora starea de voie bună este declanșată, prevestind marele chef ce urmează.

27
Realizată din lemn de culoare naturală și atent sculptată de meșterii populari, cu motive tradiționale românești, această ploscă are interior de sticlă vizibil și dop ce se înșurubează, fiind astfel ușor de utilizat.

În comunitățile rurale, fiecare sătean avea cunoștințele și deprinderile necesare prelucrării, măcar sumare a lemnului, construind și întreținând singur unele obiecte din gospodărie. Lucrările mai dificile erau lăsate în seama tâmplarilor și dulgherilor. Aceștia, folosind unelte simple ca securea, ferăstrăul, tesla, horjul, scoaba, cuțitul, dalta, compasul, potricala, ghinul, tiparul de pirogravat au dat naștere unei cuprinzătoare game de obiecte, de la cele mici, de uz personal, ustensile casnice și unelte de lucru, obiecte de cult, până la piese mari de interior și cele utilizate în construcții.

1

Câteva obiecte din lemn le-am găsit la Artandcraft.ro.

Obiectele din lemn sunt sculptate și pictate manual, sculptura în lemn reprezentând una dintre cele mai autentice metode de a exprima emoțiile și stările ființei umane. Obiectele din lemn sunt realizate cu mare migală și atenție și se pot constitui în cadourile ideale pentru apropiații dumneavoastră. Printre acestea se număra mascote folclorice din lemn, cutii, suporturi pentru creioane, linguri, brelocuri și multe altele.

3

 

4

 

5

… și vă mai spun doar atât: pentru toți iubitorii de artă populară și de obiecte tradiționale românești, pentru colecționarii împătimiți și, nu în ultimul rând, pentru cei care nu au timp și sunt în căutarea unui cadou original îl găsiți sigur la Art&Craft Design, magazinul care se află în toate aeroporturile din țară dar și în magazinul online www.artandcraft.ro.

9 thoughts on “Idei tocmai bune pentru cadouri. Obiecte decorative din lemn între rustic și pitoresc

  1. Pingback: mister gay dating
  2. frumoase obectele din lemn. o alta idee de cadou , la fel de artistica, ar fi sa-i oferi portretul pe panza. acum realizate pe calculator de catre artisti digitali. cateva exemple se pot vedea la PicturaMea.ro

Comments are closed.