În satul lui Brâncuşi, mii de români au purtat cu mândrie IA tradiţională

„Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.”, spunea Constantin Brâncuşi.

Aşa a fost şi cu prima ediţie a festivalului „RomânIA autentică”. 24 -25 iunie, Hobiţa, Tg Jiu.

Eu una, am fost la Hobiţa pentru prima dată, am mers la casa memorială Constantin Brâncuşi pentru prima dată şi tot pentru prima dată am îmbrăcat o ie. Starea este una unică şi greu de descris în cuvinte.

Vremea frumoasă de Sânzâiene a fost de partea organizatorilor şi a participanţilor. Un motiv în plus să-şi etaleze fiecare ia şi portul popular.  Mii de oameni au participat vineri şi sâmbătă de Sânziene la prima ediție a festivalului „RomânIA autentică”, care a avut loc la Târgu-Jiu și la Hobița, satul lui Brâncuși. Femei, bărbaţi, copii, tineri sau bătrâni, oameni simpli, oficialităşi au participat la festival, acolo unde biletul de intrare a fost IA tradiţională. Un festival unic, un festival aflat în prezent la prima ediţie.

Festivalul „RomânIA autentică” a debutat vineri dimineața, la Târgu-Jiu, cu o paradă a iilor.

15

 

14

 

13

La Coloana Infinitului, Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului” a prezentat obiceiul de Sânzâiene.

coloana

 

col 3

 

col 4

 

col 5

 

col 2

De la Parcul Coloanei, participanții la prima ediție a Festivalului „RomânIA autentică” au plecat spre Hobița lui Brâncuși, prima oprire făcându-se la Casa Memorială, după care alaiul de tineri îmbrăcați în port tradițional a mers la Poiana Mare din Hobiţa. Aici a avut loc un târg al meșterilor populari, dar și spectacole de muzică populară și parade ale portului tradițional. Un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, la care au participat corpul de balet, soliștii ansamblului și invitații speciali Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian și Gheorghe Roșoga.

acasa

 

acasa 1

Timp de două zile, comuna lui Brâncuşi a vibrat în spiritul tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi. La Poiana Mare din Hobiţa au răsunat spectacole de muzică populară.

 

1
Mariuca Mihăilescu şi Valentin Sanfira – prezentatorii Festivalului „România autentică”

 

3

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10
Daciana Ungureanu, artist popular gorjean

 

11

 

12

 

cristina

 

16

 

acasa 2

Organizatorii au dorit să consemneze şi un record: 10.000 de oameni îmbrăcaţi în ie, într-o singură zi.

cristina 2
foto: Ovidiu Popescu

Președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, a precizat că atingerea respectivului prag îi va ajuta pe organizatori să întocmească documentația necesară pentru înscrierea iei și a obiceiului românesc de Sânziene, sărbătorit pe 24 iunie, în patrimoniul UNESCO.

 

1
Cristina Chiriac, preşedinte Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Ion Călinoiu, președinte Consiliulu Județean Gorj, Raluca Anghel, director Autorității Naționale pentru Turism
acasa 4
Oana Paloş, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj
2
Organizatorii primei ediţii a Festivalului „Romania Autentică” desfăşurată în acest la la Tg. Jiu, acasă la Brâncuşi
Festivalul România Autentică a fost organizat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, împreună cu Asociaţia Tradiţii de pe Valea Bistriţei-Peştişani, Autoritatea Naţională pentru Turism, Consiliul Judeţean Gorj, dar şi Primăria Peştişani.
Ţărăncuţa Urbană s-a numărat printre principalii parteneri media ai Festivalului. A fost o onoare! Să ne revedem cu bine anul viitor!

Comentarii

  1. Lidia spune:

    Doamne, ce fericita sunt ca am descoperit acest blog ❤️!!!
    Ador toate traditiile, iar cand vine vorba de portul popular ma simt cea mai frumoasa cand il port. Sunt atat de indragostita de motivele romanesti incat am ajuns sa-mi schitez ii si rochii cu care sa merg la croitorie si sa le transform in realitate.
    Absolut superb ce-am gasit la voi pe site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *