Menu

ISTORIA MODEI: Cum au ajuns gentile sa fie accesorii de nelipsit?

Accesorii întâlnite în toate garderobele feminine, genţile completează foarte bine orice ţinută. Mai mult, acestea au şi o întrebuinţare practică, deoarece, cu ajutorul lor, poţi lua cu tine lucrurile de care ai nevoie, indiferent unde ai merge. Ei bine, tu ştii cum a apărut acest accesoriu şi care este evoluţia sa în istoria modei? Descoperă, în cele ce urmează, un ghid complet din prezent până la origini despre cum au ajuns genţile să fie indispensabile pentru orice femeie.

 

Iată evoluţia unuia dintre cele mai îndrăgite accesorii

 

 

Prezent – Genţile cu un design extrem de modern

 

Modelele cât mai variate de genţi şi poşete pe care doamnele şi domnisşoarele le poartă în prezent, le fac pe acestea să pară că s-au inspirat din modul în care îşi accesorizează ţinutele cele mai mari modele ale lumii. Un exemplu elocvent în acest caz îl reprezintă genţile cu un design extrem de modern de la Meli Melo. Astfel, Melimelo are pe site posete si genti pentru orice stil  vestimentar, ca tu să porţi accesorii potrivite. Vizitează site-ul www.melimeloparis.ro pentru a descoperi şi genţile plic, adecvate pentru ocaziile speciale. Aşadar, modele de genţi din prezent sunt extrem de variate, atât ca mărime sau formă, cât şi ca design sau culoare.

 

 

 

 

 

Geanta plic, tip satchel. Un model din material reiat, cu curele ţesute şi curea lată din piele ecologică. Compartimentul interior este închis cu fermoar.

 

 


 

Secolul XX – Genţile aveau un scop practic, locul ideal pentru lucrurile personale

 

Având în vedere că secolul XX este cel în care au avut loc cele mai multe descoperiri, moda nu a întârziat nici ea să evolueze rapid, la fel ca arta, literatura sau tehnologia. În primul rând, genţile aveau un scop practic, deoarece femeile aveau nevoie de ele pentru a-şi tine lucrurile personale. Astfel, genţile din secolul XX se dovedeau a fi încăpătoare. Cu toate acestea, locul genţilor de zi cu zi era luat de elegantele poşete şi clutch-uri de ocazie. Acestea au avut mai întâi broderii complexe, în stilul Art Nouveau, mai apoi linii simetrice, în stilul Art Deco, specific anilor ’20. Mai târziu, de la jumătatea secolului, acestea au început să devină mai simple, singurul element specific fiind culoarea sau materialul din care erau realizate.

 

 

 

Clutch gri, decor cu mărgele. Un accesoriu de ocazie, cu un compartiment interior captuşit şi lanţ din zale.

Ideal pentru ţinutele elegante de seara şi nu numai.

 

 

 

 

 


Secolul XIX – Genţile au început să aibă broderii cu mărgele inspirate de grecii antici 

 

Mişcarea clasicistă a avut un cuvânt de spus în tot ceea ce înseamnă îmbrăcăminte şi accesorii. Genţile au început să aibă motive sau broderii  inspirate de antici şi să fie decorate cu mărgele. De asemenea, toate acestea erau realizate manual la început. Totuşi, odată cu revoluţia industrială s-au descoperit noi tehnici de creare a acestora, ceea ce a dus la producţia unor modele mai elaborate de genţi.

 

 

 

Moda secolului al XIX-lea a fost influenţată foarte mult de Roma şi Grecia Antică, mai ales dacă se ia în calcul descoperirea oraşului Pompeii cu un secol în urmă. 

 

 

 

 

 

 


 

Origini – Începând cu secolul XIV, genţile erau folosite de oamenii înstăriţi

 

Gentile apar desenate în hieroglifele datate din Egiptul Antic, în cadrul cărora se pot observa atât femei, cât şi bărbaţi care le poartă. Astfel, este uşor de sesizat faptul că acestea aveau o întrebuinţare pur practică, folosind la transportarea lucrurilor personale. 

 

Începând cu secolul XIV, acestea au fost folosite de oamenii înstăriţi, pentru a-şi păstra banii în siguranţă. Gentile reprezentau o dovadă a statutului social foarte bun. Din secolul XVI, a început să se pună accentul pe felul în care acestea arătau, transformându-se treptat în acesorii.

 

 

 


Dacă adori genţile vintage, acum ai de unde să te inspiri! Evoluţia acestora de-a lungul timpului este, cu siguranţă, fascinantă!

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram