Menu

Îți deschizi un magazin online? – Cum alegi domeniul și găzduirea

Atunci când decizi că vrei să dai comerțului online o șansă, pentru că a venit vremea în final să recunoști în ce secol trăim, trebuie să și începi de undeva. După ce ai stabilit ce concept vrei să aibă magazinul tău, adică ce si cui vei vinde, ești conștient de imaginea pe care o vrei și modalitatea în care o să te promovezi, îți rămâne doar să începi cu primii și cei mai rudimentari pași: trebuie să creezi un site. Pentru asta este nevoie să cumperi un domeniu pentru site și să alegi o găzduire, de cele mai multe ori un server dedicat.

De ce un server dedicat și nu un VPS?

Un magazin online nu se compară cu orice site informativ, un site de prezentare sau un blog. Trebuie să fii conștient că ai nevoie să urci în online foarte multă informație în text, poze, poate chiar video sau plug-in-uri speciale care să îți facă site-ul mai atractiv. Combină acest tumult de informație cu traficul cu care va fi asaltat magazinul în cazul în care vei avea succes, și vei ajunge ușor la concluzia că pachetul tău de găzduire trebuie să fie cel mai bun.

 

 

Diferența dintre un server dedicat și un VPS (Virtual Private Server) este ușor de înțeles. Un VPS este un server pe care îl împarți cu mai mulți clienți ai firmei de hosting. Aceste pachete sunt atractive deoarece implică prețuri mai mici, cu toate acestea nu sunt deloc suficiente pentru un magazin online. Dacă te apuci serios de treabă este neapărat să alegi un server dedicat, adică tot spațiul de pe serverul respectiv să fie doar pentru tine. Nu alege un server dedicat la prețul cel mai mic. Alege mereu o variantă care să îți permită să îți dezvolți afacerea în mod armonios.

 

De ce să alegi un server dedicat din România și la ce să mai fii atent?

 

Mulți clienți se tem de orice este legat de România atunci când vine vorba de investiții de genul. Adevărul este însă că dacă vrei să deschizi un magazin online care să se adreseze publicului din țară, deci să primească trafic din România, ar fi aproape dezastruos să alegi un server dedicat din altă țară. Spunem asta deoarece viteza de accesare va fi îngreunată și este posibil să pierzi mulți potențiali clienți. Interesează-te și asigură-te că firma de la care cumperi îți oferă un server dedicat din România.

 

 

Nici normele de siguranță în online nu ar trebui să fie ignorate. Expus la un atac, magazinul tău online ar putea să nu mai existe în câteva secunde. De aceea este important să te asiguri că firma de hosting îți oferă în pachet opțiunea de back-up frecvent, chiar în fiecare zi. Nu te uita la preț, vei fi recunoscător că magazinul tău online nu a dispărut și nu trebuie să o iei de la capăt, însă dacă vrei sa o faci, verifica preturile serverelor dedicate aici. De asemenea, înainte de a încheia un contract cu o firmă de găzduire, asigură-te că îți pot oferi suport 24 din 24, mai ales dacă magazinul tău funcționează non-stop. Verifică disponibilitatea și promptitudinea cu care ți se răspunde la telefon sau la e-mail-uri.

 

Știu ce server dedicat să aleg, dar cum rămâne cu domeniul

 

Domeniul este un alt pas foarte important pentru evoluția magazinului tău online. De obicei firma de hosting îți poate oferi și opțiunea de cumpărare a domeniului. Acesta va arăta cam așa „numemagazin.ro/com/biz/etc”. Deși nu pare, numele domeniului site-ului va influența mult succesul acestuia. Este important ca acesta să fie în legătură cu specificul magazinului, să nu fie foarte lung, să fie sonor și ușor de reținut, fără combinații de litere complicate. Doar așa va rămâne în memoria clienților și vor reveni pe site.

 

Înregistrarea domeniului este posibilă doar dacă numele ales nu este deja ocupat. Dacă acesta este cazul, cel mai bine este să alegi ceva cât mai diferit, altfel vei avea doar vizitatori confuzi. Alege o denumire distinctivă pe https://www.nav.ro/domenii. Vei avea nevoie de datele tale de contact, datele din buletin și să plătești anual o anumită sumă de bani pentru a putea crea și păstra domeniul pentru site.

 

 

Mulți au mari emoții când decid să înființeze primul magazin online. Adevărul este că pe piața din România este încă o decizie destul de riscantă, dar dacă iei de la început deciziile potrivite prin alegerea unui server dedicat și înregistrarea unui domeniu potrivit, drumul spre succes poate să înceapă.

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram