Leandru, un arbust spectaculos

Leandrul (nerium oleander) este un arbust veșnic verde, care face parte din familia Apocynaceae. Leandrul face parte din genul Nerium. Acesta cuprinde peste 25 de specii arbustive cu frunzele înguste, pieloase, persistente şi florile scurt-pediculate dispuse în cime. Este originar din zona mediteraneană şi subtropicală din Asia şi Japonia. Leandrul este o planta arbustivă decorativă prin flori şi frunze. Are frunzele persistente, lucioase, liniare dispuse în verticile. Florile pot fi simple sau involte, de culoare roz, albă, roşie sau galbenă, apar în vârful lăstarilor şi sunt grupate în cime (tip de inflorescenţă în care axul principal poartă în vârf o singură floare.

leandru 1

Leandrul se înmulţeşte prin butaşi şi marcotaj. Butaşii se recoltează din vârfurile lăstarilor la lungimea de 8-12 cm.

Dacă este plantat în grădină leandrul poate atinge înălțimi cuprinse între 2 și 6 m. Plantat în ghiveci acesta poate ajunge pana la 1,5 metri înălțime, iar dacă i se asigură un ghiveci încăpător poate depăși chiar și 2 metri înălțime.

leandru 2

 

leandru 4
Leandrul creează o atmosferă cu adevărat unică în grădină, terasă şi balconul dumneavoastră. Locurile însorite şi îngrijirea adecvată sunt recompensate cu înflorire bogată. Nu suportă apa în exces! Iernează în locuri ferite de ger, cu umiditate atmosferică medie. Înfloreşte în iunie-septembrie.

Leandrul este printre cele mai otrăvitoare plante din lume.

Leandrul şi-a câştigat faima de plantă ornamentală datorită florilor colorate şi al mirosului plăcut dar şi datorită faptului că e o puţin pretenţios la condiţii de sol sau de umiditate, adaptându-se şi în zone semi-deşertice. Deseori, leandrii sunt garduri vii sau bariere de protecţie împotriva prafului şi a zgomotului pe areale întinse din Asia, zona mediteraneeană din Europa sau din Statele Unite.

46 thoughts on “Leandru, un arbust spectaculos

  1. I wrote a new LiveJournal blog post about 20 minutes ago, and have Facebook set up to import my blog posts. It’s already imported all my old ones; how long does it take for Facebook to check for new blog posts, and to import them to my Facebook notes?.

  2. Pingback: sex games'
  3. That is a really good tip particularly to those new to the blogosphere.

    Short but very accurate info? Thank you for sharing this one.

    A must read article!

Comments are closed.